”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)
HANDBAL
Divizia națională școlară
Școala Sportivă Piatra Neamț – Școala Sportivă Gheorghe Gheorghiu-Dej (f) 10-3 (6-1)
Iată-ne ajunși la sfârșitul turului acestui campionat rezervat tinerelor speranțe ale handbalului românesc. După disputarea celor 7 etape, elevele profesorului Ovidiu Țoc se clasează pe locul 2 în seria întâi, cu 5 jocuri câștigate, unul egal și unul pierdut. În acest ultim joc, contrar obiceiului, pietrencele au dovedit o orientare tactică și un discernământ demne de invidiat și de echipe mai mature. Acționând cu mult calm și aplicând atacul cu doi pivoți, în fața apărării în zona 3+3, impusă de oaspete, pietrencele au reușit să se infiltreze cu ușurință pe semicerc, de unde au aruncat nestingherite la poartă. De la echipa învingătoare s-au remarcat: Lorinela Moscovici (3), Angela Ivașcu (3), Elena Drob (3), Cireșica Smeu (1) și ca portar, Viorica Marin.
Școala Sportivă Bacău – Școala Sportivă Piatra Neamț (m) 29-13 (13-8)
Deși nu a obținut niciun punct în această parte a campionatului, profesorul Otto Heel speră ca, după antrenamentele din iarnă, echipa să se poată prezenta mult mai bine în retur. În compania liderei seriei, la Bacău, nemțenii au evoluat curajos numai în prima repriză, cedând apoi la scor. Aurel Tololoi a înscris 10 goluri pentru echipa pietreană. (prof. Chiril Cricopol, Ceahlăul, miercuri, 29 octombrie 1969)
VOLEI
Divizia națională școlară
Confecția Botoșani – Școala Sportivă Piatra Neamț (f) 0-3 (-7, -12, – 4)
Și în această etapă elevele din Piatra Neamț și-au depășit adversarele; pietrencele și-au adjudecat victoria în numai 35 de minute înregistrând astfel un record în materie. Se remarcă întreaga echipă, care dovedește o pregătire constant bună.
Liceul Agricol Huși – Școala Sportivă Piatra Neamț (m) 1-3 (9, -11, – 8, – 9)
În actuala ediție a campionatului diviziei naționale școlare, băieții noștrii și-au făcut obiceiul de a nu aborda lupta sportivă cu toată seriozitatea încă de la începutul jocului. Cronicele celor trei etape desfășurate până acum consemnau acest lucru. Iată că și în etapa a 4-a, la Huși, s-a întâmplat la fel: pietrenii încep slab, pierd primul set, apoi își revin și câștigă următoarele trei seturi. (prof. Constantin Săvinescu, Ceahlăul, miercuri, 29 octombrie 1969)
Divizia A
IEFS București – Ceahlăul 3-0 (8, 15, 8)
După alura jocului și după posibilitățile dovedite pe parcurs de ambele echipe, fetele de la Ceahlăul ar fi putut învinge cu destulă ușurință, dacă s-ar fi concentrat mai serios și dacă își valorificau la maximum aptitudinile incontenstabile de care dispun. Lupta lor a fost însă searbădă, presărată cu greșeli elementare, tocmai în momentele decisive. Dacă dublajul s-a dovedit nu de puține ori inspirat, iar mișcarea în teren dinamică (mai ales în primele două seturi), blocajul – în schimb – a funcționat defectuos, permițând numeroase reușite la fileu studentelor, fără ca acestea să aibă trăgătoare primejdioase, cum a fost cazul în urmă cu o săptămână, în partida cu Penicilina. Primul set a avut o desfășurare monotonă, tabela de marcaj evoluând în favoarea gazdelor, sub privirile senine ale pietrencelor, care au considerat probabil necesar să profite pe un alt plan, acela al studierii adversarului. Observațiile sesizate în joc, privind dificultățile la preluare ale adversarelor, dublajul cu totul formal pe care-l efectuau, ca și spațiile mari de teren neacoperite, au fost valorificate la începutul setului al doilea, când Ceahlăul conduce cu 5-0 (Mioara Fenechiu a avut o mare contribuție în aceste momente). Oaspetele conduc în continuare: 8-4, 10-5, 12-7, 13-9. Se părea că nimic nu mai poate schimba soarta setului și că acesta va fi câștigat pe merit de pietrence. Intervin însă câteva flagrante neinspirații la dublaj și studentele egalează la 13. Lupta devine din ce în ce mai aprinsă, Ceahlăul preia tardiv conducerea (15-4), dar două greșeli absolut copilărești (pe care și divizia școlară le-ar repudia) spulberă entuziasmul de până atunci din terenul fetelor noastre. Consternarea este generală (numeroși admiratori ai Ceahlăului aflați în sala Dinamo dau semne de vădită nemulțumire în fața unei asemenea căderi exasperante și neașteptate). Ultimul set a purtat amprenta declinului survenit anterior și repetatele apeluri la atenție și stăpânire de sine, adresate coechipierelor de Ana Gheorghe, căpitanul echipei, nu pot diminua eșecul. În plus nemțencele dau semne de oboseală. Scor 15-8 pentru IEFS, care merită pe deplin victoria pentru jocul de echipă pe care l-a practicat. Partida a durat numai 55 de minute. (C. I. Munteanu, Ceahlăul, marți, 4 noiembrie 1969)
ATLETISM
Campionatul republican de cros – etapa județeană
Duminică, pe aerodromul municipiului Roman, s-a consumat “ultimul act” al anului competițional de atletism -1969 în județul Neamț: etapa județeană a campionatului republican de cros pentru juniori și seniori, masculin și feminin. Timpul frumos și lăudabila strădanie a comisiei municipale de atletism, care a reușit să asigure cele mai bune condiții organizatorice și un cadru favorabil obținerii de performanțe valoroase, au făcut ca întrecerile să se desfășoare cu multă ardoare, cei peste 200 de concurenți disputându-și șansele pentru victorie, pentru calificarea la etapa finală, ce se va desfășura în capitală, pe data de 9 noiembrie. Pe categorii de vârstă și probe, au ocupat primele trei locuri următori atleți: junioare 2 (800 m): 1. Eleonora Monoranu, 2. Elena Tărîță, 3. Ana Maftei (toate din Roman); juniori 2 (2.000 m): 1. Ion Munteanu, 2. Dan Dăscălescu, 3. Dan Vârlan (toți din Piatra Neamț); junioare unu (1.000 m): 1. Mariana Filip, 2. Cornelia Neagu-Bălău, 3. Nuța Hrițcu (Roman); juniori I (3.000 m): 1. Puiu Burmuz, 2. Ionel Hondor, 3. Ion Ciocoiu (Roman);
seniori (8. 000 m): 1. Mihai Păduraru (Roman), 2. Gheorghe Suman (Roman), 3. Liviu Comănescu (Piatra Neamț). (prof. Vasile Purcaru, Ceahlăul, marți, 4 noiembrie 1969)
FOTBAL
Divizia C
Victoria Roman – Minobrad Vatra Dornei 5-0 (1-0)
Echipa locală a făcut – fără să exagerăm – cel mai bun joc din actualul campionat, încântându-și numeroșii spectatori prin acuratețea fazelor lucrate cu rafinament, prin jocul excelent al extremelor, precum și prin jocul ofensiv al apărătorilor. Dacă ar fi să reproșăm ceva romașcanilor, principala obiecție o constituie desigur că au ratat majorarea scorului, deși s-au aflat în poziții deosebit de favorabile (un 10-0 n-ar fi surprins pe cei care au asistat la această partidă). Și așa însă, Victoria Roman are la ora actuală cel mai mare număr de goluri înscrise dintre echipele seriei întâi: 27. Primul gol a fost marcat de Apostol, în minutul 12, care înscrie din apropiere urmărind o minge ce se plimba de-a lungul liniei de poartă. Până la pauză, numai șansa și ratările romașcanilor i-au salvat pe oaspeți de la majorarea rezultatului încă din primele 45 de minute. În minutul 53, la o centrare “ca la carte” a lui Zăloagă, Ion Ionică îl “execută” pe portarul oaspeților trimițând din viteză, cu capul, balonul sub bară. Același Ion Ionică, scăpat singur cu portarul șutează cu efect la colț și este… 3-0 pentru Victoria. În minutul 61, Apostol schimbă direcția unui balon în plasă, ridicând scorul la 4-0. 10 minute mai târziu, Ion Ionică ajunge mai repede decât portatul oaspeților la minge și stabilește rezultatul final de 5-0 pentru Victoria. Echipa care a realizat această reconfortantă victorie: Botez – Zăloagă, Monu, Zavera, Capoianu, Catargiu, Gabca (Sârcu I), Tarpan, Apostol, Ion Ionică (Sârcu II), Decu. (George M. Groapă, Ceahlăul, miercuri, 29 octombrie 1969)
Clasament:
1. Nicolina Iași 14 puncte,… 4. Victoria Roman 11 puncte,… 12 Constructorul Piatra Neamț 6 puncte
O nouă etapă a campionatul județean
Unirea Roman – Laminorul Roman 3-1 (1-1)
Sâmbătă s-a disputat pe terenul Unirea din Roman derby-ul local al campionatului județean. Jocul a fost echilibrat, datorită formei bune manifestate de echipa laminoriștilor. De altfel ea a fost cea care a deschis scorul, prin Andreescu. Egalarea pentru Unirea a adus-o Bârgăoanu. După pauză, tot Unirea înscrie datorită a două autogoluri “realizate” de Branchi și C. Iamandi.
Autobuzul Piatra Neamț – Volanul Bicaz 2-4 (1-2)
Partida a fost frumoasă, viu disputată și în limitele sportivității. Deși au pierdut, gazdele au jucat bine, dar nu și-au putut depăși adversarii, din cauza ineficacității liniei de atac. Au marcat Hacman (2), Letea și Olan pentru Volanul, Smeu și Hanganu pentru Autobuzul.
Celuloza Piatra Neamț – Metalul Piatra Neamț 3-1 (0-0)
Derby-ul pietrean a dat câștig de cauză Celulozei datorită, fără îndoială, rutinei, omogenității și mai bunei organizări a jocului. Metalul “s-a mișcat” bine numai o repriză, în cea de-a doua cedând categoric și facilitând astfel o victorie comodă Celulozei. Au marcat Barbu, Scurtu și Săvinescu pentru Celuloza și Ghineț pentru Metalul. (N. H. Sorin, Ceahlăul, joi, 30 octombrie 1969)
Clasament: 1. Unirea Roman 11 puncte; 2. Relonul Săvinești 11 puncte; 3. Cimentul Bicaz 10 puncte
Victorie prețioasă în campionatul juniorilor
În campionatul republican de fotbal al juniorilor, formația Ceahlăul a repurtat o prețioasă victorie în deplasare, cu scorul de 3-0, în compania echipei Liceului de băieți din Bacău. Golurile au fost înscrise de Afloarei, Fermezon și Butunoiu. În felul acesta elevii antrenorului Traian Coman au trecut cu bine și de etapa a 7-a, necedând până acum decât o singură partidă. Constructorul Piatra Neamț a pierdut cu 0-3 întâlnirea cu Letea Bacău, din cauza întârzierii de la ora fixată. (Ceahlăul, joi, 30 octombrie 1969)
Analiză
Cu “ingenuități” și rapoarte, echipa Constructorul nu va supraviețui!
Nu știm ce destin misterios (sau ce miracol) a catapultat echipa de fotbal Constructorul în divizia C, fără ca acest eveniment să fi fost prevăzut în planurile de activitate ale întreprinderii tutelare. Ne-am convins de justețea mirării noaste, luând parte recent la o sedință restrânsă a asociației, la care a fost prezentă doar o mică parte dintre cei răspunzători cu situația cu totul precară în care se zbate divizionara în discuție. Conducerea întreprinderii județene de construcții, comitetul de partid (secretarul era absent la această consfătuire), comitetul UTC (de asemenea, absent), comitetul de sindicat (președintele său, abia ales de câteva săptămâni, se consideră “în afara problemei”), conducerea asociației (președinte, inginerul I. Vornicelu – plecat în concediu) – toate aceste foruri, au uitat (sau nici nu cunosc) obligația stabilită prin lege, că trebuie să sprijine și să coordoneze mișcarea sportivă din instituție. Chestiunea, pentru acești tovarăși, se pune cu totul altfel și o rezumăm lapidar: “Ce mai vor și fotbaliștii de la noi? Nu avem noi atâtea urgențe pe care nu le putem onora? Să ne mai batem capul și cu sportivii?”. Ce gândesc fotbaliștii despre o asemenea “tutelă”? Antrenorul Ticu Bogdan, ca și A. Mardare, șeful secției de fotbal, ne lasă să întrevedem jena de a bate în fiecare zi pe la ușile unor tovarăși cu funcții de răspundere, care nu-și onorează obligațiile ce le revin în domeniul sportului de performanță (divizia C constituie, cum se știe, o depășire a sportului de masă). Dar ce s-a întâmplat la această nocturnă consfătuire de dezbatere a situației secției de fotbal a asociației? Vă vom dezamăgi, dar nu s-a întâmplat mare lucru. Directorul întreprinderii, a băgat fugitiv capul pe ușă și a anunțat, cu un aer foarte posomorât, motivarea absenței sale; o defecțiune neprevăzută la Liceul nr. 3. A lăsat în schimb pe inginerul Ioan Mancea, care s-a dovedit a fi numai un mare “sufletist” pentru ideea de fotbal; căci despre echipa întreprinderii sale, nici măcar nu știa câte etape a jucat și câte mai are de susținut. (“Nu mi-au dat calendarul. Eu nici nu știu ce face echipa”). Notăm în continuare compătimirea sa finală: “E o rușine pentru 3.600 salariați, cât numără șantierul nostru, să nu putem sprijini echipa de divizie C”. Să fie oare un angajament? Nicidecum. Angajamentele vor veni cu alt prilej, pentru că, s-a luat hotărârea unei alte ședințe (aceasta a eșuat) în care să se facă un raport (!) amănunțit asupra echipei Constructorul și să se includă în final “doleanțele” jucătorilor și antrenorilor. Cu alte cuvinte… “lungește, doamne, boala!”. Complicația, strigătoare la cer, ne mâhnește, mai ales că întrevedeam soluții cu mult mai puțin “consum de energie”. Solicităm pe această cale din partea organelor de resort din întreprindere să ne comunice urgent măsurile pe care le-au luat în legătură cu situația celor două echipe – cea de seniori și cea de juniori – despre planificarea antrenamentelor, despre transportul jucătorilor la partidele din deplasare, despre situația echipamentului, despre schimbarea conducerii fantomatice de până acum a asociației, despre sarcinile clare ale comitetelor de sindicat și UTC menite să ducă la prosperitatea secției de fotbal. (C.I. Munteanu, Ceahlăul, sâmbătă, 1 noiembrie 1969).
Divizia B
Poiana Câmpina – Ceahlăul 1-0 (1-0)
Trei etape consecutive de insuccese constituie o mare pacoste pentru echipa pietreană și locul cu totul modest pe care îl ocupă în clasament ne face să presupunem că în actuala ediție a campionatului, echipa va trebui să depună eforturi considerabile, nu pentru vreun loc fruntaș în ierarhie, ci pentru menținerea propriu-zisă în babilonul diviziei secunde. Este o concluzie nu tocmai plăcută și ea este cauzată în mare parte de fluctuațiile pe care le suferă de la meci la meci formula de joc a 11-lui nemțean. Nici în partida de la Câmpina nu am fost scutiți de surprize: Onica și-a făcut o reintrare neașteptat de bună pe postul său mai vechi de mijlocaș (alături de Dragu), iar la înaintare, Ciocârlan a fost cooptat aripă dreapta, în speranța asigurării unui plus de inventivitate acestei linii. Au lipsit Meder și Seceleanu, din cauza nesatisfăcătoarei comportări în compania Progresului București. De ce au pierdut pietrenii la Câmpina? O să surprindă afirmația că ei au fost net superiori adversarilor, neputându-ne îngădui să consemnăm contrariul, atâta vreme cât pe parcursul celor 90 de minute, ei s-au infiltrat cu curaj, au derutat în nenumărate rânduri apărarea gazdelor, câștigându-și pe merit în câteva momente simpatia publicului local. Numai că, în fotbal rezultatele se bazează exclusiv pe numărul golurilor. Pe cine ar mai putea interesa azi oare că Mitrofan a fost eroul disputei, salvând în câteva rânduri baloane ca și oprite în plasă? Sau că Pătrașcu a fost cel care a deschis de fapt scorul, în minutul 14, de la aproximativ 20 de metri de poartă, la o centrare primită de la Ciocârlan (arbitrul a luat de bună semnalizarea nefondată a tușierului, dictând ofsaid, după ce fluierase deja golul valabil)? Sau că golul Poienii, din minutul 43 a survenit într-o fază confuză, în care Mitrofan a fost pur și simplu blocat și bruscat de doi jucători de la gazde, pentru a nu putea supraveghea balonul? Toate aceste constatări ale noastre la fața locului nu pot suplini nici măcar prin compasiune scorul final al întâlnirii. Iată formația aliniată de antrenorul Mircea Crețu: Mitrofan – Nicoară, Iencsi, A. Gheorghe, Zaharia, Onica, Dragu, Ciocârlan (Mangalagiu), Pătrașcu, Negustoru, Stănculescu (Rențea). (Cristian Livescu, Ceahlăul, marți, 4 noiembrie 1969)
Clasament:
1. Progresul București 11 7 2 2 21-5 16
……………………………………………………
15. Ceahlăul 11 4 0 7 9-16 8