0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

OINĂ

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Biruința Gherăiești, vicecampioană republicană la oină

Zilele trecute s-au încheiat la Arad întâlnirile din cadrul campionatului republican de oină, ediția 1969. După trei zile de dispute aprige, în care cele 10 echipe participante au oferit partide echilibrate, titlul de campioni republicani a fost cucerit din nou de cei de la Combinatul Poligrafic București cu 27 de puncte. Pe locul al doilea s-au situat oinarii din Gherăiești cu 23 de puncte, care au fost învinși în ultima reuniune de către Avântul Frasin din județul Suceava cu 8-5. Echipa lui Eugen Cocuț a reușit să-și dovedească buna și constanta pregătire, realizând astfel o performanță care îi onorează palmaresul actualului sezon competițional. (Ceahlăul, miercuri, 15 octombrie 1969)

VOLEI

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B

Viitorul Săvinești – Univ. București (m) 2-3 (-10, 13, -11, 10, -7)

Debutul voleibaliștilor din Săvinești în campionatul diviziei B de volei s-a soldat cu o înfrângere la limită. Deși au abordat partida cu mult curaj, nevoiți fiind să facă față unui adversar de talie mai înaltă și cu tehnică simțitor avansată, ei nu au reușit totuși să-și impună dorința de a câștiga. Primul set a fost la discreția studenților, care au dat impresia că vor obține detașat victoria. În setul următor însă, Viitorul luptă mai atent pentru fiecare minge, se orientează bine în teren și reușește să câștige în cele din urmă. Universitatea revine în joc, dându-ne, totodată, posibilitatea în acest al treilea set să ne edificăm asupra câtorva din deficiențele jocului gazdelor. Aceștia nu dispun încă de voleibaliști de rezervă, capabili să calmeze, să temporizeze perioadele dificile. Iar din cei 6 echipieri, doar 2-3 par să facă față cerințelor de performanță pretinse de divizia secundă. În ultimele două seturi, greșelile au abundat, deși au existat momente de fericită inspirație, care ne fac să sperăm într-o evoluție mai bună în viitoarele confruntări. Am evidențiat de la Viitorul pe Traian Notaru și C. Ardeleanu. (Valentin Dan, Ceahlăul, miercuri, 15 octombrie 1969)

Divizia națională școlară

Școala Sportivă Piatra Neamț – Penicilina Iași (f) 3-0 (4, 3, 9)

Maniera categorică în care pietrencele au câștigat partida ne determină să ne punem mari speranțe în evoluția lor pentru actualul sezon. Impresionează în mod deosebit dăruirea totală cu care urmăresc fiecare minge, cu care își creează soluții tactice imprevizibile. Și dacă notăm jucătoarele care au contribuit la această victorie, nu facem decât să familiarizăm cititorii noștri cu câteva nume care, peste ani, s-ar putea să devină foarte cunoscute: Dana Zahareanu, Mihaela Ceaușu, Anca Neamțu, Maria Rusu, Georgeta Tănase, Mihaela Țepeș, Georgeta Popescu, Cristina Munteanu, Teodora Ciocârlan.

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

CSM Iași – Școala Sportivă Piatra Neamț (m) 1-3 (4, -6, -10, -14)

Gazdele au căutat să fructifice din plin avantajul terenului pentru a obține victoria. Din păcate, avantajul pe care echipa ieșeană a vrut să-l creeze a depășit limitele sportivității, fapt regretabil pentru conducerea secției de volei a CSM Iași. Jocul a fost programat într-o sală cu totul necorespunzătoare (mică și cu înălțime neregulamentară), în timp ce în sala de competiții Voința se desfășurau jocuri din campionatul municipal. Surprinși de spațiul redus al sălii, pietrenii pierd primul set la 4. După acest “duș rece” se acomodează la condițiile de joc și câștigă următoarele trei seturi. S-au evidențiat din echipa pietreană elevii: Iulius Cârligeanu, Adrian Zvolinschi, Codrel Budiș și Dorel Chirilescu. (prof. Constantin Săvinescu, Ceahlăul, miercuri, 15 octombrie 1969)

Campionatul județean

În cadrul etapei a treia s-au înregistrat următoarele rezultate: Voința Piatra Neamț – Cimentul Bicaz 2-3; Voința Roman – Progresul Târgu Neamț 0-3 (neprezentarea gazdelor); Metalul Piatra Neamț -Constructorul Piatra Neamț 3-0. În clasament continuă să conducă echipa Cimentul Bicaz, neînvinsă până acum. (Ceahlăul, vineri, 17 octombrie 1969)

BASCHET

Divizia națională școlară

Liceul 1 Roman – Școala Sportivă Piatra Neamț (m) 78-93 (41-50)

Elevii profesorului Gheorghe Cojocaru, cu o pregătire bine pusă la punct, încep jocul hotărâți să dea o ripostă cât mai bună echipei pietrene; de altfel, ei au preluat initiațiva, având avantaj de puncte până în minutul 19. Experiența competițională și eficacitatea jucătorilor înalți fac ca pietrenii să preia apoi conducerea și să câștige în final întâlnirea. Cele mai multe puncte au fost realizate de: C. Bordea (16), C. Barbu (16), V. Constantinescu (12) de la Liceul 1 Roman și Strejărel Spiridonescu (31), Adrian Vornicu (26), Andrei Cotoros (21) de la Școala Sportivă Piatra Neamț (antrenor prof. C. Săvinescu).

HANDBAL

Divizia națională școlară

Școala Sportivă Piatra Neamț – Liceul Adjud (m) 11-13 (6-5)

Fără cele două perioade de cădere, perioade în care oaspeții au înscris 6 goluri, elevii din Piatra Neamț ar fi putut, desigur, câștiga, mai ales că această ultimă evoluție a confirmat linia ascendentă a echipei. În timpul jocului, pe de o parte am asistat la câteva acțiuni tactice bine gândite ale pietrenilor, și finalizate fericit, iar pe de altă  parte la jocul simplist, dar plin de forță și eficacitate al tinerilor handbaliști din Adjud, care s-au impus în cele din urmă. (prof. Chiril Cricopol)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Liceul nr. 2 Iași – Școala Sportivă Piatra Neamț (f) 9-9 (4-6)

Mult așteptata revenire a fetelor din Piatra Neamț (după câteva jocuri mediocre) s-a produs în acest derby al seriei. Descătușate psihic de slaba evoluție din etapele anterioare, ele au abordat întâlnirea cu mult curaj, ceea ce le-a permis ca minutul 11 să consemneze scorul de 5-0 în favoarea lor. Acest avantaj scade apoi, dar este menținut până în minutul 37, când ieșencele egalează (cu concursul arbitrului), stabilind astfel rezultatul final al meciului. S-a remarcat întreaga formație, care în partida de la Iași a jucat cu multă ambiție și dăruire alcătuind într-adevăr o echipă. Cu acest rezultat de egalitate, realizat în urma unui joc de uzură psihică și fizică, pietrencele reintră în lupta pentu cucerirea primului loc în seria I a diviziei naționale școlare. Punctele au fost realizate de L. Moscovici (4), E. Drob (2), E. Smeu, E. Simon și A. Ivașcu, fiecare câte unul. (prof. Petru Brânzei, Ceahlăul, miercuri, 15 octombrie 1969)

Campionatul județean

În etapa a doua a campionatului feminin, Liceul nr. 2 Roman a întrecut cu 14-7 (8-3) pe Relonul Săvinești, consolidându-și poziția fruntașă din clasament: 1. Liceul nr. 2 Roman (4 puncte); 2. Liceul Bicaz (2 puncte); 3. Relonul (2 puncte); 4. Școala Sportivă II Piatra Neamț (0 puncte). În campionatul masculin, Relonul Săvinești (echipă antrenată de prof. Chiril Cricopol) a făcut un nou “galop de sănătate”, întrecând la Roman formația locală Voința cu scorul de 34-16 (20-6).

Campionatul școlilor generale (etapa pe centre de comune)

Școala generală Vaduri – Școala generală Dochia II 11-9 ( 3-5); Școala generală Borlești – Școala generală Vaduri 6-11 (4-5), la băieți; Școala generală Bistrița – Școala generală Dochia 6-2 (1-1), la fete. S-au remarcat: Mihai Costea de la Vaduri, Aurica Tololoi, V. Ciucanu de la Bistrița.

ATLETISM

Întâlnire internațională la Piatra Neamț

Astăzi și mâine după-amiază, pe stadionul Ceahlăul din Piatra Neamț va avea loc meciul internațional de atletism dintre reprezentanta județului Neamț și cea a orașului Lublin (Polonia). Programată doar  la o zi după recenta întâlnire triunghiulară Neamț-Ilfov-ȘSA București din cadrul etapei a treia a campionatului republican de atletism, divizia B, această partidă internațională amicală constituie un nou punct de mare interes pe afișul competițional al activității sportive din județul Neamț. Întâlnirea începe în ambele zile la ora 15. (Ceahlăul, miercuri, 15 octombrie 1969)

Neamț – Lublin 150-141

Timp de două zile, stadionul Ceahlăul din Piatra Neamț a găzduit o interesantă întâlnire internațională de atletism între echipele reprezentative ale județului Neamț și orașului Lublin din Republica Populară Polonă. După întreceri viu disputate, reprezentantele județului nostru au repurtat o frumoasă victorie 67-55 (punctaj general). La băieți, au învins oaspeții cu 95-74. În felul acesta, scorul final al întrecerilor a fost de 150-141, în favoarea selecționatei Lublin. (Ceahlăul, vineri, 17 octombrie 1969)

ADMINISTRAŢIE

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

A doua școală sportivă din județ

Începând din anul acesta școlar, la Roman funcționează cea de-a doua școală sportivă din județul nostru, realizându-se astfel o veche dorință a celor mai tineri iubitori de sport din municipiu. Deschisă la 15 octombrie, Școala Sportivă din Roman funcționează, deocamdată, pe lângă Liceul nr. 2 și cuprinde două grupe de inițiere: la handbal, cu profesorul Aurel Bacruban și la fotbal, cu profesorul Gheorghe Tusz. (Ceahlăul, vineri, 17 octombrie 1969)

O modernă bază sportivă școlară

Recent s-au terminat în incinta Liceului nr. 1 “Mihai Vodă” din Roman, lucrările de extindere și modernizare a bazei sportive, prin contribuția directă a conducerii școlii (director, Gheorghe Mihalcea) și a soților Maria și Gheorghe Cojocaru – profesori de educație fizică. S-au amenajat vestiare, dușuri, o magazie sportivă în sală, iar în aer liber s-a asfaltat terenul de handbal și s-au montat tribune pentru spectatori. (Ceahlăul, vineri, 17 octombrie 1969)

FOTBAL

Divizia C

Fulgerul Dorohoi – Victoria Roman 4-3 (2-2)

“Echipa antrenată de mine – ne spunea tehnicianul Tiberiu Căpățână, de la care am primit amănunte despre partida de la Dorohoi – a pierdut poate jocul campionatului; și nu ar fi trebuit”. Într-adevăr: o victorie în acest meci, corelată cu victoriile posibile în cele trei jocuri ce le va disputa la rând, “acasă”,  ar fi catapultat pe primul loc Victoria Roman și astfel ar fi fost acolo, sus, în  vârful “piramidei”… După o primă repriză meritorie, în care indicațiile date au fost respectate întocmai, Victoria s-a văzut în posesia unui punct meritat. De altfel, și evoluția scorului ne arată acest lucru: 1-0, 1-1, 1-2, 2-2 (golurile romașcanilor au fost realizate de Catargiu și Sârcu I). După pauză, oaspeții s-au angrenat în jocul gazdelor practicând un fotbal confuz, cu mingi trimise pe sus, la întâmplare și cu numeroase pase la adversar; în plus, greșeli inadmisibile în apărare și goluri parabile. În aceste condiții, gazdele, care au practicat un joc “în forță”, au reușit să înscrie 2 goluri ce puteau fi totuși evitate. Iar golul al treilea al Victoriei nu a fost decât… un banal autogol, care nu a avut alt efect, decât reducerea handicapului. (G. M. Groapă, Ceahlăul, miercuri, 8 octombrie 1969)

Victoria: Botez (Teodorescu) – Zăloagă, Zavera, Monu, Moraru, Iacob, Sârcu I, Ionică (Tarpan), Apostol, Catargiu, Decu.

Cupa României

Victoria Roman – Ceahlăul Piatra Neamț 4-1 (2-0)

Pentru cei care nu au fost prezenți la această întâlnire, surpriza nu constă probabil în înfrângerea ca atare a echipei oaspete ci, mai ales, în severitatea rezultatului înscris pe tabela de marcaj. Trei factori considerăm a fi de natură să explice victoria “substanțială” a localnicilor: jocul în continuă mișcare, cu atacanți bătăioși, care au pus în numeroase rânduri în dificultate echipa adversă; improvizațiile din compartimentul defensiv al echipei antrenate de Mircea Crețu, care din cauza unor indisponibilități a fost nevoit să alinieze o garnitură în care și apărarea și atacul aveau slăbiciuni evidente, iar în al treilea rând, arbitrajul nesatisfăcător prestat de ieșeanul V. Buimistriuc. Pe finalul primei reprize echipa gazdă se dezlănțuie și apărarea Ceahlăului cedează de două ori: în minutul 40, la o lovitură de la 18 metri executată de Zăloagă și concretizată cu capul de Catargiu și în minutul 42, când Tarpan înscrie din apropierea liniei de poartă reluând o minge scăpată de Mitrofan. În minutul 56, Meder reușește să reducă din handicap. Victoria dornică să-și adjudece victoria la un mod cât mai concludent mai înscrie de două ori prin Ion Ionică în minutele 57 și apoi în minutul 67. (Ceahlăul, marți, 14 octombrie 1969)

Divizia C

Victoria Roman – Constructorul Piatra Neamț 5-1 (2-0)

Jocul a început cu 15 minute mai târziu decât ora programată inițial din vina pietrenilor, care s-au prezentat cu întârzire la teren. Cea mai mare parte a fost controlată de fotbaliștii romașcani, care au inițiat numeroase atacuri la poarta Constructorului și au ratat de multe ori, din poziții destul de favorabile. Dorinței localnicilor de a realiza cât mai multe goluri, i s-a opus de asemenea, și forma bună a portarului Iencsi, care, în ciuda celor 5 goluri primite, a făcut o partidă foarte bună. După aspectul general al întâlnirii, nu putem spune că puținii spectatori au văzut o partidă de calitate; aceștia au părăsit tribunele mulțumiți doar de rezultatul final. Golurile au fost marcate de Catargiu (2), Apostol (2), Ion Ionică (1) pentru Victoria, respectiv Nistor pentru Constructorul. (G. M. Groapă, Ceahlăul, joi, 16 octombrie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Campionatul județean

Celuloza Piatra Neamț – Viitorul Săvinești 1-2 (0-2)

Partida s-a desfășurat la Roznov, echipa Celuloza având terenul suspendat. Victoria săvineștenilor e pe deplin meritată. Ei au controlat mai mult jocul, s-au apropiat insistent de poarta adversă și numai imprecizia înaintașilor a făcut ca scorul să nu ia proporții. Golurile au fost înscrise de Macri și Apetrei pentru Viitorul, și de Barbu pentru Celuloza, din penalty, în urma unui henț comis în careu de Necula, la o fază confuză.

Relonul Săvinești – Laminorul Roman 2-0 (2-0)

Cum arată și scorul, Relonul a dominat mai mult în prima repriză, având în Georgescu un bun coordonator. Golurile au fost înscrise de Vișan din marginea careului de 16 metri, în urma unei centrări precise a lui Georgescu, și de același Georgescu printr-un șut periculos, deviat de un apărător romașcan spre poarta lui Uricariu, care, neatent, scapă balonul în plasă. După pauză, gazdele ratează mult prin Olteanu și Vișan. Laminorul a avut o comportare ștearsă. (Marin Ioniță, Ceahlăul, joi, 16 octombrie 1969).

Cetatea Târgu Neamț – Volanul Bicaz 2-0 (0-0)

Replica dârză a tinerilor fotbaliști de la Școala de șoferi din Bicaz, a făcut ca scorul să se mențină alb pană la pauză. În repriza secundă, gazdele s-au impus printr-un joc mai bun, reușind să înscrie prin Duțu și Ilie. S-au evidențiat în mod deosebit de la gazde, Duțu, jucător cu reale posibilități de afirmare. (Poate n-ar strica o intervenție categorică din partea CS Ceahlăul, pentru promovarea acestui jucător în divizia B). (N. H. Sorin, Ceahlăul, joi, 16 octombrie 1969)

Unirea Roman – Bradul Roznov 3-1 (1-1)

Echipa romașcană a făcut o partidă modestă învingând cu greutate o formație ce nu emite prea multe pretenții. Au înscris numai gazdele: Munteanu, Tusz și Bârgăoanu pentru  Unirea, Bârsan (autogol) pentru echipa din Roznov.

Clasament: 1. Viitorul Săvinești 9 puncte; 2. Cimentul Bicaz 8 puncte; 3. Unirea Roman 8 puncte.

Articolul precedentCine vine în locul lui ”Magiun”?
Articolul următorFenomenala Felicia Afrăsiloaie