0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

FOTBAL

A început campionatul!

În divizia B, Ceahlăul are o misiune grea cu marinarii de la Portul Constanța, mai ales dacă se ține cont că în această vară pietrenii și-au cam prelungit week-end-ul. Totuși, e bine că la cârma echipei a venit antrenorul Mircea Crețu. Ajutat, de organele în drept, acest inimos pietrean poate crea, în perspectivă, o echipa pe care să se poata conta. Au venit cam târziu, dar totuși au venit, măsurile care trebuiau luate cam de multișor… a fost scos din lot Seceleanu pentru repetate abateri, sfidarea sarcinilor de antrenament. Se dorește introducerea unui climat favorabil de muncă – și bine se face; în niciun caz nu trebuie să ne intereseze numai rezultatul imediat. Într-o scrisoare sosită recent la redacție, antrenorul Mircea Crețu ne-a declarat, printre altele: “avem nevoie, mai mult ca oricând, de sprijinul moral al simpatizanților echipei, care, socotesc eu, trebuie să cunoască aceste frământări”. Nu ne îndoim că jucătorii își vor face pe măsura puterilor datoria, iar publicul pietrean va știi să-și încurajeze echipa. Se spune că la Roman, Victoria emite anul acesta pretenții: cică s-au adunat acolo niște ”mânji năzdrăvani”… Nu cunoaștem forța de joc și pe toți componenții actualei formații. Dorindu-le ca la anul să evolueze alături de Ceahlăul, în divizia secundă a țării, dorim, totodată, să-i vedem astăzi la lucru pe cochetul stadion municipal și să așternem pe hârtie primele impresii frumoase. În fine, astăzi vom vedea la lucru și pe Constructorul, pe care o salutam ca proaspătă divizionară. Așteptăm cu emoție startul! (Alexandru Iacob, Ceahlăul, duminică, 17 august 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B

Portul Constanța-Ceahlăul Piatra Neamț 4-0 (2-0)

Prin telefon, de la Constanța: pe stadionul 1 Mai din localitate, în fața a circa 2.000 de spectatori, s-a desfășurat o partida de fotbal în care portuarii constănțeni, conduși tactic de antrenorul Hașoti, cu o condiție fizică mai bine pusă la punct, au dominat din primul până în ultimul minut de joc. Scorul este deschis în minutul 20, când Caraman reia cu capul balonul centrat din colțul terenului de Bukossi. În minutul 24 este rândul “bătrânului” Bukossi să ridice scorul la 2-0, în urma unei lovituri de la 18 metri. Fotbaliștii din Piatra Neamț nu-și pierd însă cumpătul, se apără cu dârzenie inițiind chiar contraatacuri, dar destul de firave. În partea a doua, la o acțiune pe contraatac, Negustoru are prilejul să reducă din handicap, dar nu reușește din cauza intervenției curajoase a portarului Manciu care, în urma ciocnirii, va rămâne la pământ și va fi înlocuit. Așa continuă jocul pâna în minutul 70, când Bukossi îl deschide pe Strâmbeanu și acesta, cu o lovitura de cap înscrie. Cel de-al 4-lea gol cade după numai un minut; autor – Bukossi. Oaspeții nu par deloc dezorientați, continuă să lupte cu dârzenie în apărare, să inițieze atacuri destul de periculoase, dar întâmpină o rezistență puternică din partea apărării masive a jucătorilor de la Portul. Dacă CS Ceahlăul ar fi uzitat de scheme tactice mai incisive în atac, cu siguranță că rezultatul ar fi fost altul. Jucătorii pietreni au manifestat însă slăbiciuni în joc și din cauza faptului că linia de mijloc nu a asigurat o legătură permanentă între atac și apărare, ceea ce, evident, a slăbit forța de pătrundere a înaintașilor, îngreunând foarte mult sarcina apărării.

Ceahlăul: Diaconu (Mitrofan) – Enache, Zaharia, Gheorghe, Rențea, Nița, Pătrașcu, Negustoru, Mangalagiu, Căprioară, Stănculescu. (Ion Câmpeanu, redactor la ziarul Dobrogea Nouă din Constanța, Ceahlăul, marți, 19 august 1969)

Divizia C

Victoria Roman-Penicilina Iași 7-0 (3-0)

Începerea noului sezon fotbalistic a prilejuit în municipiul de la apa Moldovei, o duminică sportivă destul de agreabilă. Gazdele și-au făcut pe deplin datoria, nu numai ca fotbaliști, dar și ca buni organizatori-au avut stație de amplificare, au făcut demonstrații sportive judocanii medicului Şerban și atleții. Toate acestea au fost completate de “sarea și piperul” acestei reușite duminici sportive – jocul bun al fotbaliștilor care, printr-o comportare disciplinată și printr-o evoluție clară au reușit să trezească iar în inimile suporterilor locali, speranțe… Victoria a fost obținută în manieră categorică: joc construit în apărare, pase celor două extreme (excelenți Tarpan și Decu), centrări de kinogramă ale acestora și reluări, de multe ori spectaculoase, în gol, ale vârfurilor de atac Gabca și Apostol. Au marcat Gabca (3), Apostol (2), Decu și R. Florian. Formația învingătoare: Bădici – Zăloagă, Monu, Zavera, Capoianu, Sârcu I (Moraru), Iacob, Tarpan, Apostol (R. Florian), Gabca, Decu. (George M. Groapă, Ceahlăul, miercuri, 20 august 1969)

Constructorul Piatra Neamț-CFR Pașcani 1-1 (0-1)

La prima vedere, rezultatul obținut de proaspeții divizionari în compania formației din Pașcani pare a fi cel puțin meritoriu. Cine a fost însă duminică dimineața la meci pentru a urmări la lucru cele două garnituri, s-a putut convinge că 11-le aliniat de oaspeți este doar o “copie palidă” a ceea ce a fost odată team-ul ceferiștilor din Pașcani și că – în aceste condiții – rezultatul nu onorează prea mult echipa locală. Deși aliniază o formație cu mulți jucători tineri, Constructorul pare o echipă lipsită de vlagă, fără forță de pătrundere. Mai ales în prima repriză, când au acționat timorați de debutul în divizia “terță” și de… gloria (acum apusă) a partenerilor de joc. Oaspeții au fructificat una din situațiile de gol avute și au luat conducerea din minutul 16 al meciului. După pauză, convingându-se că “diavolul nu-i chiar atât de negru”, jucători pietreni devin mai incisivi în atac, au mai multe ocazii de gol și înscriu în cele din urmă dintr-un penalty acordat în minutul 84, ca urmare a unui henț comis de un apărător oaspete la o lovitură liberă executată de la 22 m de Ghegheșan. Lovitura de pedeapsă a fost prompt transformată de Bogdan, care a reușit chiar să perforeze plasa (probabil șubrezită) a porții… (Constantin Bostan, Ceahlăul, miercuri, 20 august 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B

Ceahlăul Piatra Neamț-Politehnica Galați 0-2 (0-1)

Hotărât lucru, începutul noului sezon fotbalistic provoacă mare bătaie de cap celor care urmăresc îndeaproape evoluția formației Ceahlăul. După o prea scurtă perioadă de pregătire, care a avut urmări mai ales în ceea ce privește semnalarea numeroaselor indisponibilități din formația și așa restrânsă a clubului pietrean, am pășit în noul campionat cu un lot care se străduiește “să-și oblojească din mers” rănile încă necicatrizate. Mircea Crețu, noul și… vechiul antrenor al forma          ției, are o misiune dificilă, trebuind să mânuiască nu numai alifii tămăduitoare, ci și… bisturiul disciplinei de echipă. Jocul disputat recent în compania studenților gălățeni, a reliefat încă o dată punctul slab al 11-lui pietrean: lipsa forței de pătrundere; în plus, unele grave greșeli comise de apărători, aflati și ei într-o formulă improvizată (Iencsi, doar parțial refăcut, iar Rențea încă neacomodat), au atârnat greu în balanța tabelei de marcaj. Meciul debutase destul de promițător și jucătorii Ceahlăului creaseră câteva faze “curate” de fotbal, aplaudate de publicul spectator. Şi, fiindcă tot suntem la capitolul aprecieri, să reținem un nume – Niță – și să recunoaștem că tânărul nostru mijlocaș a jucat “ca la carte”, gândind tot timpul. Au fost suficiente cele câteva bâlbâieli din apărare care s-au soldat cu golul din minutul 26, pentru ca întreg mecanismul ofensiv al echipei să se deregleze și să se piardă în acțiuni care n-au reușit să depășească linia celor 16 metri de la poarta lui Dumbreanu. Oaspeții, care sunt anul acesta pretendenți la un loc în divizia A, n-au strălucit, dar au reușit să închege acțiuni mai periculoase și-deși au ratat incredibil-să înscrie cele două goluri ale victoriei. Arbitrajul brigăzii Brătănescu (Suceava) – Frasin (Bacău) – Popa (Iași), a fost sub orice critică: au abundat erorile urmate de decizii în compensație, totul culminând cu anularea unui gol înscris cu capul de Negustoru și neacordarea unui penalty oaspeților. Ceahlăul a aliniat următoarea echipă: Mitrofan – Zaharia, Iencsi, Gheorghe, Rențea, Niță, Pătrașcu (Onica), Enache, (Mangalagiu), Negustoru, Nicoară, Stănculescu. (Constantin Bostan, Ceahlăul, miercuri, 27 august 1969)

SPORT DE MASĂ

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cupa Tineretului de la sate

Competiție de mare amploare, care a aliniat la start în actuala ediție aproximativ un million de tineri din mediul sătesc ”Cupa Tineretului de la sate” se află anul acesta la prima finală pe țară. Deosebitul eveniment, care marchează oficializarea la scară națională a acestei competiții sportive de masă, a fost inaugurat sâmbătă după amiază pe stadionul Dinamo din capitală, când a avut loc deschiderea  festivă a fazei finale. Dintre rezutatele obținute până astăzi de reprezentanții județului Neamț consemnăm: Oină: Biruința Gherăiești-Recolta Mihalt (Alba) 20-2; Biruința Gherăiești-Izvorul Chiuești (Cluj) 17-5. Reprezentanții județului nostru, care au obținut succese remarcabile în această vară în cadrul Cupei României și a Cupei UGSR sunt cotați favoriții întrecerii. Rămâne doar ca Eugen Cocuț și coechipierii săi să confirme!; Handbal: jucători din Borlești au întrecut, după o partidă aprig disputată, pe reprezentanții județului Galați (comuna Liești), cu scorul de 31-27 (17-14); Trântă: la această disciplină sportivă s-au întrecut nu mai puțin de 171 de sportivi, împărțiți în 6 categorii de greutate; deși I. Măciucă (55 kg), V. Strâmbu (68 kg), M. Purcaru (76 kg) și Gh. Ţibucaru (peste 84 kg) au obținut victorii în prima zi, în cadrul întrecerilor eliminatorii din etapele următoare au fost învinși la mare luptă de adversarii lor direcți, necalificându-se în finalele care s-au disputat duminică seara. (Ceahlăul, marți, 19 august 1969)

ANALIZĂ

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În județul Neamț, sportul își croiește… magistrale

Ce raportează în ajunul celei de-a 25-a aniversări a zilei de 23 august reprezentanții mișcării sportive din județul Neamț? Cei peste 1.700 de sportivi legitimați, reprezentând 152 de asociații sportive, cu 170 de secții afiliate la diferite ramuri de sport, se prezintă în pragul marii sărbători cu mândria de a fi creat pe cuprinsul întregului județ baze trainice mișcării sportive – activitate cu tradiții semicentenare pe plaiurile din vecinătatea Ceahlăului. Participarea a peste 30.000 de tineri și tinere la compețiile de masă Cupa Tineretului de la sate, Cupa recoltei, Cupa metalurgistului, Cupa ceferistului, precum și organizarea în prima jumătate a acestui an a numeroase duminici cultural sportive la sate și a 350 de acțiuni turistice cu aproape 150.000 de pionieri și scolari din școlile județului nostru, sunt cifre care vorbesc de la sine despre noua dragoste a oamenilor de pe meleagurile cu atâtea tradiții: sportul! În județul Neamț își desfășoară activitatea un club de performanță, o școală sportivă de elevi cu peste 350 de membri împărțiți în 20 de grupe de sport, un centru de antrenament pentru atletismul de performanță, aureolat la ediția din acest an a campionatului național al juniorilor cu nu mai puțin de 9 titluri de campioni republicani; echipa oinarilor din Gherăiești, condusă de Eugen Cocuț, a devenit una dintre formațiile pretendente oricând la un loc fruntaș în ierarhia echipelor acestui joc național; județul Neamț a inițiat și găzduit primul tur cicloturistic pentru pionieri și școlari, iar elevii de la |coala nr. 7 au obținut titlul de vicecampioni republicani la campionatul de fotbal al școlilor generale; formația Constructorul Piatra Neamț a reușit performanța de a promova în divizia C de fotbal. Baza materială în continuă dezvoltare și perfecționare constituie o garanție a viitoarelor performanțe și rezultate pe care le așteptăm de la tânăra mișcare sportivă din judetul nostru. Din cele 186 de baze sportive (terenuri în aer liber, săli de gimnastică și sport, popicării) trebuie să consemnăm în mod deosebit amenajările din cadrul complexului Ceahlăul (sală de sport și terenuri în aer liber), stadionul Ceahlăul, complexul sportiv Peste Vale (terenuri în aer liber și bazin de înot de dimensiuni olimpice), stadionul municipal Roman, stadionul central din Bicaz, baza sportivă a AS Bradul Roznov, moderna popicărie a Fabricii Zorile Noi.

N.B. O știre de “ultimă oară” vine în sprijinul afirmațiilor noastre, constituind o nouă “piesă prețioasă”, a demonstrației pe care ne-am străduit să o facem la modul cel mai convingător: Biruința Gherăiești a cucerit titlul de campioană republicană la oină în cadrul primei finale pe țară a Cupei Tineretului de la sate, competiție care a reunit anul acesta la start peste un milion de tineri sportivi din mediul sătesc. Să mai reținem o cifră: numărul echipelor de oină participante la fazele eliminatorii ale cupei are sonorități la fel de impresionante – 1.000 de formații! (Constantin Bostan, Ceahlăul, joi, 21 august 1969)

ATLETISM

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Succese ale sportivilor romașcani la CN de seniori

Sâmbătă pe stadionul Republicii din capitală, s-a dat startul în cea de-a 53-a ediție a campionatelelor naționale de atletism ale seniorilor. La întrecerile actualei ediții, care precede două importante concursuri internaționale ale sezonului (Jocurile Balcanice de la Sofia și a 9-a ediție a Campionatului European), participă și reprezentanți ai atletismului din județul nostru. Este vorba despre tinerii atleți romașcani, elevi ai antrenorului Olimpiu Constantinescu Nehoi, care au constituit de curând marea revelație a campionatului republican rezervat juniorilor. Răsunătoarele succese înregistrate în întrecerile cu atleții juniori de la cele mai bune cluburi și asociații sportive din țară, centre cu tradiție și mari posibilități în creșterea și pregătirea tinerilor atleți, au fost confirmate și în cadrul aprigelor dispute pentru locul întâi ale CN de atletism pentru seniori, încheiat duminică seara. Excelenta Mariana Filip, care a fost aureolată cu 6 titluri republicane la campionatul juniorilor, fiind denumită “eroina” acestor întreceri, a reușit sâmbătă, în prima zi de întreceri, să se claseze pe locul al doilea în proba de 400 m, realizând timpul de 54, 3 secunde – nou record de junioare și cea mai bună performanță europeană a talentelor care nu au împlinit încă 20 de ani! La această probă a concurat și Elena Monoranu, care s-a clasat pe locul al 6-lea. O frumoasă performanță a realizat și Constantin Nemeș, care, alergând foarte bine pe distanța de 400 m, a reușit să realizeze timpul de 48, 3 secunde- record de juniori egalat-clasându-se pe locul al 3-lea. Tot în prima zi, ștafeta feminină de 4×100 m, a Centrului de antrenament pentru atletism din Roman a ocupat locul al 3-lea, realizând timpul de 49,3 secunde. În cea de-a doua zi, în probele la care au concurat, atleții din Roman au obținut următoarele rezultate: Constantin Nemeș, locul al 2-lea la 200 m (21, 5 secunde) – record de juniori egalat; la feminin, M. Loghin, a ocupat locul al 5-lea la aruncarea greutății. Tot în cadrul acestei întreceri, M. Păduraru de la Metalul Roman s-a situat pe locul al 6-lea la 5.000 metri și pe locul al 5-lea la 10.000 de metri. (Constantin Bostan, Ceahlăul, marți, 19 august 1969)

Articolul precedentParticipare numeroasă la ”Cupa Juniorului”
Articolul următorMeciuri de neuitat la Piatra Neamț (II)