0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

ADMINISTRAŢIE

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Bogat program competițional în luna iulie

De această dată, luna iulie nu va mai fi o perioadă de vacanță totală pentru sportivii şi… spectatorii pietreni. Fiindcă federațiile sportive de specialitate şi organele sportive locale au luat inițiativa organizării la Piatra Neamț a unor competiții de mare amploare şi interes, competiții naționale sau internaționale cu caracter amical, de verificare şi promovare în categorii superioare. Pe primul plan se situează pregătirile pe care le fac voleibaliştii din loturile reprezentative de juniori, tineret şi seniori ale României. Cu acest prilej vom avea posibilitatea să urmărim în două meciuri amicale, pe 12 şi 13 iulie echipa de volei juniori a Poloniei, care va întâlni reprezentativa similară a României. Vom vedea apoi, evoluând în trei întâlniri, pe 18, 19 şi 20 iulie, în compania echipelor noastre de tineret şi juniori, echipa de tineret a Bulgariei. Cea mai importantă competiție de volei va fi însă “Turneul speranțelor olimpice”, care se va desfăşura în perioada 23-31 iulie. Din seria de la Piatra Neamț vor face parte echipele Bulgariei, RD Germane, Republicii Cuba, României (şi echipa de juniori). Câştigătoarea acestei serii va întâlni pe liderul seriei de la Botoşani, astfel încât vom asista la o interesantă finală tot la Piatra Neamț. O altă competiție internațională, găzduită de județul Neamț este: ”Cupa Munților – Victor Măciucă”. Concursul de orientare turistică dotat cu această cupă, aflat în acest an la a XII-a ediție, va alinia la poalele Ceahlăului, reprezentative ale Bulgariei, RD Germane, Poloniei, României, Ungariei şi Uniunii Sovietice. Ultima confruntare internațională programată în iulie la Piatra Neamț va fi amicalul de fotbal Ceahlăul – Elore Bekescsaba (Ungaria), la 30 ale lunii curente. Pe lângă aceste întâlniri internaționale, vom mai putea urmări în sala Ceahlăul, începând cu 10 iulie turneul de calificare pentru divizia națională B la baschet masculin. Vor participa la competiție, alături de Constructorul Săvineşti, echipele Petrolul din oraşul Gheorghe Gheorghiu-Dej, Agronomia Iaşi, Institutul Pedagogic Târgu Mureş şi Ştiința Sfântu Gheorghe. Trebuie să amintim şi programul avantajos al fotbaliştilor de la Constructorul care întâlnesc în competiția de calificare pentru divizia C o singură echipă, pe Volanul Botoşani, la 6 iulie la Botoşani şi la 13 iulie la Piatra Neamț. Şi, în sfârşit, o ştire de ultimă oră: Petre Steinbach va fi în continuare antrenorul fotbaliştilor de la Ceahlăul. (N. H. Sorin, Ceahlăul, vineri, 4 iulie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Consfătuire de lucru la CJEFS Neamț

Aseară, a avut loc o consfătuire de lucru a CJEFS Neamț la care au participat membri ai Consiliului, activişti ai Consiliului Județean, antrenori, profesori de specialitate. La lucrările consfătuirii au luat parte tovarăşii Anghel Alexa, preşedintele CNEFS şi Nicolae Acrâşmăriței, membru al Biroului Comitetului județean Neamț al PCR, şeful secției propagandă a Comitetului județean de partid. În cadrul consfătuirii au fost discutate unele probleme privind continua îmbunătățire a activității de educație fizică şi sport în județul Neamț. (Ceahlăul, duminică, 6 iulie 1969)

FOTBAL

Barajul diviziei C

Duminică, la Botoşani, în cadrul meciurilor de baraj pentru promovarea în divizia C, s-a desfăşurat prima întâlnire dintre formația locală Volanul şi Constructorul Piatra Neamț. La capătul unui joc disputat şi de o bună factură tehnică, victoria a revenit gazdelor, la limită cu scorul de 2-1 (1-1). Formația pietreană, care a evoluat prudent, cu 3 jucători la mijlocul terenului, a avut de partea sa superioritatea tehnică şi tactică mai ales în prima repriză, când a şi marcat primul gol al întâlnirii prin Stoti. Volanul a egalat în finalul primei reprize şi apoi, cu 4 minute înainte de fluierul final, a înscris din nou, obținând victoria. Meciul retur are loc duminică, 13 iulie la Piatra Neamț. Dat fiind handicapul minim pe care îl au de recuperat pietrenii, se pare că formația Constructorul, antrenată de Aurel Mardare, are mari şanse pentru promovarea în divizia C. (N. H. Sorin, Ceahlăul, marți, 8 iulie 1969)

Campionatul Național de fotbal pitic

Şcoala generală nr. 7 din Roman pe locul al doilea

La Bucureşti a luat sfârşit zilele acestea prima ediție a Campionatului Național de fotbal pitic. La turneul final organizat pe stadionul Olimpia, 6 din cele 3.000 de echipe şcolare angrenate în această competiție care a stârnit un mare interes printre pionieri şi şcolari, şi-au disputat întâietatea. Titlul de campioni a fost cucerit într-o manieră sigură de echipa Şcolii generale nr. 193 din Bucureşti, care s-a impus de-a lungul întregii competiții. Învingând în ultimul lor meci formația din Sighişoara cu scorul de 5-1 (4-0), elevii de la Şcoala Generală nr. 7 din Roman au reuşit merituoasa performanță de a termina pe locul secund această competiție a micilor fotbalişti. Antrenată de profesorul Stelian Olaru, echipa romaşcană, constituită doar din toamna anului trecut, s-a impus observatorilor şi spectatorilor prin spiritul de mobilizare şi ambiția cu care şi-a apărat şansele. Din rândul elevilor fotbalişti s-au remarcat în mod deosebit portarul Stoica şi fundaşul Bucur, selectionați şi în formația neoficială a turneului, alcătuită de ziarul “Sportul”. (Constantin Bostan, Ceahlăul, joi, 10 iulie 1969)

CICLOTURISM

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Turul județului Neamț

Duminică dimineața, coloana participanților la prima acțiune cicloturistică de amploare organizată pe un traseu în circuit şi rezervată pionierilor şi şcolarilor din toate județele țării constituiți în echipe reprezentative, a intrat pe străzile municipiului Piatra Neamț îndreptându-se spre Piața Alexandru cel Bun, punctul terminus al acestei interesante competiții organizate de Consiliul Național şi Consiliul Județean Neamț al organizației Pionierilor. Timp de 6 zile, cei 136 de cicloturişti, grupați în 13 echipe reprezentând tot atâtea județe, au străbătut trasee de un deosebit pitoresc, însumând peste 300 de km eşalonați în 5 etape care au avut drept punct de sosire localitățile Roman, Târgu Neamț, Poiana Teiului, Bicaz şi Piatra Neamț. În Piața Alexandru cel Bun, de unde cu 5 zile în urmă se dăduse startul în “Turul județului Neamt”, a avut  loc o festivitate de închidere a cursei, în cadrul căreia tovarăşul Florian Moraru, preşedintele comisiei de sport şi turism din cadrul Consiliului Național al Organizației Pionierilor, după ce i-a felicitat pe participanți şi a adresat mulțumiri tuturor conducătorilor de loturi pentru contribuția adusă la reuşita acestei acțiuni, a înmânat diplome şi premii în echipament sportiv şi obiecte de artizanat.

Printre loturile evidențiate cu acest prilej se numără cele din Străoani-Vrancea (pentru cea mai bună comportare), Osoi-Iaşi (cea mai disciplinată echipă), Rădoieşti Deal-Teleorman (cea mai tânără formație), Jimbolia-Timiş (pentru cea mai temerară acțiune din cadrul cursei). Patru dintre reprezentativele participante au fost desemnate pentru a reprezenta Organizația pionierilor din România la competiția internațională “Florile Prieteniei” care se va desfăşura în vara aceasta în Republica Populară Bulgaria, pe un traseu care va însuma aproape 1.300 km. Acestea vor fi echipele județelor Arad, Timiş, Vrancea şi Neamț. În încheiere a luat cuvântul tovarăşul Nicolae Vasiliu, preşedintele Consiliului județean Neamț al Organizației Pionierilor, care a adresat mulțumiri participanților, exprimându-şi convingerea că acestui prim tur cicloturistic al județului îi vor urma acțiuni similare în toate județele țării, acțiuni menite să contribuie la cunoaşterea întregului plai românesc şi la închegarea unor trainice legături de prietenie între cât mai mulți pionieri şi şcolari din toate colțurile țării. (Constantin Bostan, Ceahlăul, marți, 8 iulie 1969)

BASCHET

Barajul diviziei B la Piatra Neamț

Începând de astăzi, orele 17, în sala Ceahlăul se va desfăşura timp de câteva zile barajul pentru promovarea în divizia națională B de baschet masculin. În această ultimă etapă sunt calificate un număr de 5 echipe: campioanele județelor Iaşi (Agronomia), Mureş (Institutul Pedagogic), Bacău (Petrolul-oraş Gheorghe Gheorghiu-Dej), Covasna (Ştiința Sf. Gheorghe) şi Neamț (Constuctorul Săvineşti). Pentru județul nostru, acest turneu de baraj are şi o semnificație deosebită: pentru prima dată o formație nemțeană îşi dispută întâietatea pentru a promova în divizia secundă de baschet a țării. Lotul de baschetbalişti ai Constructorului s-a pregătit în ultimul timp sub supravegherea profesorului Constantin Săvinescu şi toți jucători (şi suporterii!) formației din Săvineşti speră să realizeze jocuri de bună calitate, care să le asigure promovarea în categoria vizată. (Ceahlăul, joi, 10 iulie 1969)

Meciuri de mare luptă

Început joi după-amiază, în sala sporturilor Ceahlăul, turneul de baraj pentru promovarea în divizia secundă de baschet masculin a program meciuri de mare luptă, disputate cu multă ambiție de fiecare dintre echipele participante. În prima zi, Constructorul Săvineşti a fost întrecută de Ştiința Sf. Gheorghe la capătul unui meci în care oaspeții au avut în permanență conducerea. Deşi au egalat de câteva ori pe parcurs, baschetbaliştii de la Constructorul au pierdut această partidă cu scorul de 59-65 (26-31). În al doilea meci al zilei, Institutul Pedagogic Târgu Mureş a reuşit să-şi întreacă în ultimul minut de joc partenerii din județul Bacău, deşi Petrolul oraş Gheorghe Gheorghiu-Dej a condus pe parcursul întregii partide. Rezultat final: 58-57 pentru studenții din Târgu Mureş. Ieri, în cea de-a doua zi a turneului, Constructorul Săvineşti a întâlnit Petrolul oraş Gheorghe Gheorghiu Dej. Partida a luat sfârşit cu scorul de 65-61 (23-34) în favoarea echipei Petrolul. (Ceahlăul, sâmbătă, 12 iulie 1969)

Victorie obținută în ultima secundă de joc

În ultimul joc al întâlnirilor de vineri, Institutul Pedagogic din Târgu Mureş a reeditat performanța din prima seară, adjudecându-şi victoria în ultima secundă a partidei pe care a disputat-o cu Agronomia Iaşi: 66-65. Ieri, echipa noastră Constructorul Săvineşti a pierdut cu 59-78 meciul cu Agronomia Iaşi. (Ceahlăul, duminică, 13 iulie 1969)

Au promovat echipele din Sf. Gheorghe şi Târgu Mureş

Ieri au luat sfârşit în sala sporturilor Ceahlăul meciurile turneului de baraj pentru promovarea în divizia B de baschet (masculin). Desfăşurate de-a lungul a 5 zile, întrecerile au prilejuit dispute pasionate, care nu au depăşit însă nivelul tehnic cerut unui campionat județean. Elementele de tactică şi de tehnică individuală au fost în general abandonate, armele principale ale echipelor participante fiind de cele mai multe ori doar ambiția de a câştiga şi risipa de energie. În aceste condiții, turneul a fost dominat de evoluția jucătorilor de la Ştiința Sf. Gheorghe şi Institutul Pedagogic Târgu Mureş, care beneficiind de loturi mai omogene, cu o talie superioară, şi-au disputat în final dreptul de a promova în divizia secundă. De bună seamă, nu ne puteam aştepta la rezultate de valoare din partea echipei reprezentative a județului nostru, Constructorul Săvineşti. Aceasta pentru că formația nemțeană a fost alcătuită ad-hoc, din iubitori ai sportului cu balonul la coş, fără ca aceştia să aibă o pregătire competițională sau de antrenament prealabilă. Totuşi, în ultima întâlnire, jucătorii Constructorului erau pe punctul de a furniza o surpriză: învingerea uneia dintre pretendentele la calificare-Institutul Pedagogic Târgu Mureş. (Ceahlăul, marți, 15 iulie 1969)

ORIENTARE TURISTICĂ

Concurs internațional pe masivul Ceahlăul

Mâine se va da startul în cea de-a 12-a ediție a “Cupei Munților – Victor Măciucă” la orientare turistică. Concursul este organizat de Federația de Alpinism şi Turism, de AS ITB şi CJEFS Neamț. La actuala ediție vor participa echipe selecționate din RP Bulgară, RS Cehoslovacă, RD Germană, RP Polonă, RS România şi Uniunea Sovietică. Vor mai participa, de asemenea, echipe de club din țară şi reprezentativa județului Neamț. (Ceahlăul, joi, 10 iulie 1969)

ANALIZĂ

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Un bilanț cu perspective rodnice

Beneficiind de condițiile naturale ale județului nostru, care sunt favorabile dezvoltării unor forme foarte populare şi foarte accesibile de activitatea sportivă cu caracter competițional sau necompetițional, se acordă o tot mai mare atenție antrenării copiilor şi tinerilor în practicarea turismului şi a sporturilor de iarnă. Participarea a peste 20.000 de copii la excursiile şi drumețiile pe trasee județene sau extrajudețene, performanța realizată de elevul Emil Ioniță de la Şcoala Profesională a FZ Roman, care a câştigat trofeul republican ”Săniuța de argint” la prima ediție a acestei competiții organizate în iarnă (cu participarea a peste 6.000 de pionieri şi şcolari), organizarea şi desfăşurarea recentului tur cicloturistic al județului Neamț, la care au luat parte 136 de pionieri şi elevi din 13 județe ale țării, ocuparea locului al doilea la Campionatul Național de fotbal pitic de către echipa Şcolii generale nr. 7 din Roman, sunt cifre şi fapte grăitoare pentru ilustrarea afirmațiilor noastre. Pentru prima dată în județ au luat ființă centre de inițiere în unele ramuri sportive; astfel de centre, cum sunt cele de judo de la Roman şi Piatra Neamț, de înot (în sezonul estival) de la Piatra Neamț, atrag şi inițiază un număr mare de tineri în învățarea acestor sporturi.

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

De un interes deosebit s-au bucurat etapele de masă ale campionatelor republicane şcolare la handbal, volei, fotbal, atletism, pentatlon atletic, campionatele şcolilor generale la fotbal, handbal, gimnastică, oină, şah şi tenis de masă. De remarcat că s-a introdus pentru prima dată fotbalul în 6, care s-a desfăşurat în bune condiții la Roman, Târgu Neamț, Roznov. Pentru județul nostru constituie o mândrie existența şi activitatea Centrului de Atletism de la Roman. Acesta a reuşit să se impună pe plan național ca cel mai puternic nucleu de juniori, datorită activității desfăşurate cu pasiune şi pricepere de către antrenorul coordonator, Constantinescu Nehoi. Merită subliniat şi faptul că echipele de baschet (băieți) şi handbal (fete), ale Şcolii Sportive de Elevi din Piatra Neamț au ocupat primele locuri în serii şi locurile 5, respectiv 6, la turneul final. O comportare bună au avut şi echipele de volei fete şi băieți ale Şcolii Sportive Piatra Neamț, precum şi echipa de handbal a Liceului din Bicaz. Acordând mai multă importanță creşterii cadrelor proprii, secțiile CS Ceahlăul (preşedinte Nicolae Arhire) au devenit un adevărat laborator. Avem certitudinea că în viitorul apropiat vom avea fotbalişti, atleți, boxeri şi voleibaliste din “pepiniera proprie”, care să reprezinte clubul pe plan național.

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

S-au evidențiat o serie de antrenori şi profesori care lucrează cu multă dragoste cu copiii şi juniorii, asigurând schimbul de mâine al sportului de performanță din județul nostru; numele profesorilor antrenori Nehoi Constantinescu, Aurel Bacruban, Vasile Tronciu şi Marin Udrea din Roman, Aurel Pitrinjel şi Constantin Crețu din Târgu Neamț, Mihai Adamescu din Bicaz, Silvia Bigiu din Roznov, Dumitru Terbescu, Maria Săvinescu, Constantin Săvinescu, Constantin Ţapu, Nicolae Teodorescu din Piatra Neamț sunt, desigur, doar câteva dintre numele care trebuie citate la acest capitol. (prof. Radu Toma, Ceahlăul, vineri, 11 iulie 1969)

Articolul precedentFCM Dorohoi a depăşit Petrotubul
Articolul următorLa Vânători-Neamţ, cu poetul Daniel Corbu