0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

FOTBAL

Divizia C

Victoria Roman-Nicolina Iaşi 4-1 (2-1)

Lupta pentru “medalia de bronz” a dat câştig de cauză echipei Victoria, care a învins la scor pe un teren greu (din cauza ploii), formaţia ceferiştilor din Iaşi. Deşi în unele momente jocul a purtat amprenta nervozităţii, partida ne-a arătat o echipă – Victoria – în excelentă formă în acest final de campionat, lucru care ne dă mari speranţe pentru ediţia viitoare. Jocul debutează cu nenumărate ocazii, ratate însă de romaşcani sau parate de portarul ieşean: în minutul 7, la o lovitură de la 18 metri executată de Sârcu 2, portarul ieşean reţine sub bară, pe linia de poartă; în minutul 12, Calmus de la Nicolina pleacă pe contraatac profitând de o greşeală a apărării romaşcane şi trage de la câţiva metri, dar Bădici, portarul Victoriei, reţine. Ocaziile romaşcanilor de a deschide scorul continuă până în minutul 25, când, spre surprinderea celor prezenţi, Ioan de la Nicolina plecat pe contraatac, trage fulgerător de la 20 de metri şi înscrie. Spre bucuria tribunei, în momentul următor, Colnic aduce egalarea, reluând cu capul o centrare a lui Tarpan, aflat în deosebită vervă de joc. În minutul 43, Tarpan este “pierdut” din nou de apărarea oaspeţilor, care joacă acum la ofsaid şi Colnic fructifică din nou centrarea. Repriza secundă demonstrează o superioritate şi mai accentuată a romaşcanilor care măresc scorul în minutul 57: la o centrare a lui Tifirel, portarul oaspeţilor nu poate reţine şi Konig înscrie al 3-lea gol. În sfârşit, Colnic pecetluieşte rezultatul de 4-1, în minutul 88 al partidei. (G. M. Groapă, Ceahlăul, miercuri, 11 iunie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Campionatul judeţean

Metalul Piatra Neamţ – Constructorul Piatra Neamţ 1-3 (1-0)

Miza meciului şi nervozitatea excesivă a jucătorilor au făcut ca acest joc să nu se ridice la nivelul spectacular mulţumitor. Prima repriză a aparţinut Constructorului, care a atacat însă neorganizat, cu şuturi de la distanţă lipsite de precizie (autor Bogdan) şi cu greşeli elementare în fazele de finalizare. În schimb, formaţia Metalul a creat panică atunci când s-a apropiat de poarta adversă şi astfel, la o lovitură liberă directă, Ciobanu înscrie cu largul concurs al portarului Iencsi. La reluare, Constructorul îşi schimbă tactica de joc încercând să-şi surprindă adversarul pe contraatac. De altfel, două goluri aşa au şi fost marcate, prin Stoti. Cel de-al treilea gol a fost opera talentatului jucător Nistor, care a înscris la capătul unei acţiuni personale. (Traian Coman, Ceahlăul, miercuri, 11 iunie 1969)

Bradul Roznov – Relonul Săvineşti 4-0 (2-0)

Jucătorii din Roznov au realizat un joc frumos, desfăşurat pe aripi, cu centrări frumoase în faţa porţii adverse şi încheiate-aşa cum e şi “firesc” în fotbal- cu numeroase şuturi la poartă. În urma unor astfel de faze se înscrie primul gol prin Mitocaru, care a şutat fulgerător de la 6 metri; al doilea gol a fost realizat de Anghel, în urma unui henţ în careu comis de Samson şi sancţionat prompt de arbitru. După pauză jucătorii de la Relonul încep să se apropie mai periculos de poarta gazdelor: în minutul 50, Olteanu scapă de apărarea echipei Bradul şi, de la 4 metri, şutează puternic, dar portarul Măraru salvează respingând peste poartă. Un minut mai târziu, la o lovitură de colţ a oaspeţilor mingea este reluată cu capul de Samson pe lângă poartă, de la numai 3 metri. Gazdele majorează scorul în minutul 56 prin Mitocaru şi în minutul 80 prin Văcaru din plonjon-cel mai frumos gol al partidei.

N. B.: Nu am înţeles de ce Relonul a intrat pe teren în 9 oameni, completându-şi efectivul” pe parcurs” în minutele 8 şi 49. (Marin Gh. Ioniţă, Ceahlăul, miercuri, 11 iunie 1969)

Unirea Roman – Metalul Roman 2-1 (1-0)

Spunea cineva că, fiind un joc fără miză (şi cu multă supărare spunea acest lucru…), vom asista la o partidă de nivel tehnic şi spectacular. Se baza, desigur, în spusele sale, pe valoarea şi tinereţea celor două echipe romaşcane angajate la începutul campionatului pentru titlul judeţean. Am fost plăcut impresionaţi doar de prospeţimea metalurgiştilor şi revenirea spectaculoasă a unui fost îndrăgit jucător romaşcan: Bârgăoanu. Au înscris Năzare şi Creţu pentru Unirea, respectiv Barbu pentru Metalul. (G. Mihail, Ceahlăul, miercuri, 11 iunie 1969)

Clasament: 1. Constructorul Piatra Neamţ 34 puncte; 2. Viitorul Săvineşti 32 puncte; 3. Unirea Roman 30 puncte.

Campionatul Naţional de juniori – etapa interjudeţeană

Chimia Suceava -Textila Botoşani 8-1

Un meci fără istoric, în care jucătorii suceveni au dominat… şi au înscris copios. Golurile au fost marcate de Moroşan (4), Vasiliu (2), Căldăraşu (1) şi Drăgoi (1) pentru Suceava şi Andrieş pentru Textila.

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Politehnica Iaşi – Ceahlăul Piatra Neamţ 2-0

Jocul s-a desfăşurat într-o notă de deplină sportivitate, oferind celor prezenţi un spectacol plăcut. Avantajaţi în prima repriză de vânt, ieşenii atacă mai mult şi înscriu de două ori prin Anton (din lovitură liberă de la 20 m) şi Andrioaia (la o învălmăşeală în careul de 16 m). În repriza a doua e rândul pietrenilor să insiste mai mult, dar înaintaşii nu reuşesc să concretizeze nimic. Niţă, aflat singur cu portarul, ratează reducerea scorului. În formaţia ieşeană au evoluat Iordache-portarul echipei naţionale de juniori şi mai mulţi jucători din cadrul echipei de tineret a Politehnicii. (Traian Coman, Ceahlăul, joi 12 iunie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B

Ceahlăul – Chimia Suceava 3-0 (2-0)

Într-un meci din ultima etapă a campionatului, Ceahlăul domină teritorial şi iniţiază acţiuni periculoase pentru defensiva oaspeţilor. În minutul 14, din interiorul careului de 16 metri mingea este expediată de trei ori consecutiv spre poarta lui Petcu, dar, tot de atâtea ori fundaşii suceveni ies cu bine din această situaţie (autorii şuturilor: Pătraşcu, Enache şi Ciocârlan). În minutul 32 Enache obţine o lovitură de colţ; execută Nicoară, Pătraşcu trimite prea uşor cu capul spre poartă şi Negustoru se înscrie pe traiectoria balonului introducându-l în plasă. Este 1-0. Patru minute mai târziu, la un corner executat tot de pe dreapta de Negustoru, mingea “şterge” bara transversală şi ajunge la Ciocârlan: o pasează lui Pătraşcu, care prelungeşte la Enache şi… 2-0, la capătul unei faze care a entuziasmat spectatorii. Scorul final este stabilit în minutul 90. Fundaşul central Gheorghe Aurel, ajuns în poziţii ofensive, şutează de la marginea careului de 16 metri spre poarta suceveană: mingea se loveşte de un apărător şi este reluată puternic de Pătraşcu în plasă, din interiorul careului. Aşadar, 3-0 şi… satisfacţia unei victorii pe deplin meritate, la sfârşitul unui meci care i-a solicitat intens, fizic şi psihic, pe toţi jucătorii. (Ceahlăul, marţi, 17 iunie 1969)

Clasament final:

1. Steagu Roşu Braşov    30   17   7   6    48-24   41
…………………………………………………………..
5. Ceahlăul                       30   13   7  10   39-33    33

Cupa României la fotbal

Metalul Piatra Neamţ – Volanul Bicaz 3-1 (1-0)

Zilele trecute am intrat în cea mai mare competiţie organizată de FRF şi echipele din campionatul judeţean. La Piatra Neamţ, formaţia Metalul din localitate a întâlnit echipa Volanul din Bicaz. Disputat pe un timp frumos, acest joc a impresionat prin dinamica fazelor create la ambele porţi. Formatia Volanul, alcătuită din jucători sub 20 de ani, încă neomogenizată, a alergat mult pe teren, făcând multă risipă de energie. Formaţia Metalul, având în componenţa sa jucători cu mai multă experienţă competiţională, a câştigat această întâlnire cu 3-1. Punctele au fost înscrise, în ordine, de Ieşanu şi Ghineţ pentru Metalul, şi Ianoş, pentru formaţia Volanul.

Cetatea Târgu Neamţ – Relonul Săvineşti 2-1 (1-1)

Jocul dintre aceste două formaţii a fost presărat cu numeroase greşeli tehnice din partea ambelor părţi. Nu-i mai puţin adevărat că execuţiile tehnice au fost îngreunate şi de starea terenului de joc care are gazonul netuns. În prima repriză jocul a fost egal : 1-1. În parte a doua, jucătorii de la poalele cetăţii lui Ștefan s-au mobilizat mai mult, şuturile spre poarta adversă au căpătat precizie şi tărie şi astfel reuşesc să înscrie prin Sandu. Celelate goluri au fost marcate de Mina pentru Cetatea şi Vartolaş pentru Relonul. Într-un alt meci, Hârtia Piatra Neamţ a învins echipa Zorile Noi cu 2-1. (Traian Coman, Ceahlăul, miercuri, 18 iunie 1969)

Meci egal între Neamţ şi Suceava

Duminică s-a disputat pe terenul Ceahlăul o întâlnire amicală de fotbal între selecţionatele judeţelor Neamţ şi Suceava. Meciul a fost în general anost, lipsit de faze spectaculoase şi desfăşurat într-un ritm prea lent. S-au înregistrat “suficiente” greşeli tehnice, care au pus în umbră unele sclipiri individuale. Gazdele n-au reuşit să-şi concretizeze perioadele de dominare şi meciul s-a terminat cu un rezultat de egalitate, după ce oaspeţii, care au marcat un gol în minutul 60 prin Obreja, erau pe punctul de a obţine victoria. A egalat Apetrei, în minutul 85, fructificând una dintre numeroasele situaţii avute de înaintaşi nemţeni.

Premiere în campionatul judeţean

În pauza meciului Ceahlăul Piatra Neamţ – Chimia Suceava, Comisia judeţeana de fotbal a CJEFS Neamţ a organizat o festivitate de premiere. Formaţia Constructorul Piatra Neamţ, câştigatoarea titlului de campioană a judeţului, ediţia 1968-1969, a primit o cupă şi diplome. O cupă au primit şi tinerii fotbalişti de la clubul Ceahlăul, deţinătorii locului întâi în campionatul judeţean de juniori. Echipa Volanul Bicaz (media de vârsta -18 ani) a primit un premiu în valoare de 1.000 de lei (echipament sportiv) care vine să răsplătească comportarea sportivă a acestei formaţii (niciun avertisment, nicio eliminare din joc de-a lungul întregului campionat). Titlul de golgeter al campionatului judeţean (seniori) a revenit jucătorului romaşcan Gheorghe Apostol (Unirea ). (Ceahlăul, miercuri, 18 iunie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sărbătoare sportivă

Sâmbătă după-amiază de la ora 16,30, pe stadionul Ceahlăul se va desfăşura o sărbătoare sportivă care se anunţă interesantă atât prin program cât şi prin… încheiere. Mai întâi un meci de fotbal, susţinut de actorii de la Teatrul Tineretului în compania medicilor din Piatra Neamţ. Va urma solemnitatea sarbătoririi oficiale a maestrului Petre Steinbach cu prilejul împlinirii a 40 de ani de activitate ca antrenor. După meciul de fotbal Ceahlăul – Dinamo Bacău, programat în continuare, va urma o gala de box Ceahlăul – Textila Buhuşi. (Ceahlăul, vineri, 20 iunie 1969)

OINĂ

Cupa României

Biruinţa Gherăieşti – locul al doilea

Pe stadionul din Mangalia a avut loc turneul final al celei de-a 7-a ediţii a Cupei României la oină. Au participat 8 echipe câştigătoare ale fazei zonale din Neamţ, Bucureşti, Baia Mare, Teleorman, Suceava şi Ilfov. Biruinţa Gherăieşti a fost repartizată în grupa B alături de Dinamo Bucureşti, Minerul Baia Mare şi Frasin Suceava. Comportându-se remarcabil, Biruinţa s-a calificat pentru turneul final împreună cu Dinamo Bucureşti, fosta campioană republicană, pe care a învins-o în meciurile directe cu 7-5 şi 14-11. În cadrul turneului final, disputat între primele 4 clasate, Biruinţa a reuşit performanţa de a se situa pe primul loc în tur, cu 9 puncte, dar l-a cedat în retur, terminând competiţia celor mai buni oinari pe locul al 2-lea. Evidenţiem întreaga echipă cu menţiune specială pentru Cocuţ Eugen-căpitanul echipei, şi jucătorii Cocuţ Ion, Hazaparu Jenică, Minac Iosif, Vasile şi Mihai Andruşcă, Ion Farcaş.  Pentru comportare remarcabilă, atitudine sportivă şi cele mai bune rezultate dintre echipele săteşti, Biruinţa a primit diploma şi cupa acordate de Comitetul Central al Uniunii Tineretului Comunist. Primul loc a fost ocupat de echipa C. P. Bucureşti. (Gheorghe Ciupercă, Ceahlăul, joi, 12 iunie 1969)

CICLISM

Turul României

Sprintul cu premii organizat de Comitetul judeţean Neamţ pentru educaţie fizică şi sport cu prilejul trecerii cicliştilor în competiţia internaţională “Turul României” prin Piatra Neamţ a fost câştigat de alegătorul B. Patzig (nr. 26) din reprezentativa RD Germane. Pe următoarele două locuri au sosit românul D. Nemţeanu (nr. 56) de la CS Brăila şi norvegianul T. Andersen (nr. 36). (Ceahlăul, sâmbătă, 21 iunie 1969)

AUTOMOBILISM

Raliul României va trece azi prin judeţul nostru

Astăzi, în jurul orei 10,15, teritoriul judeţului nostru va fi traversat de coloana de maşini a participanţilor în etapa finală a Campionatului Naţional de raliuri. Maşinile concurenţilor vor intra în judeţul nostru venind dinspre Suceava, pe şoseaua Timişeşti-Târgu Neamţ, de unde îşi vor continua drumul înspre Piatra Neamţ şi Bacău. Fiindcă maşinile participanţilor la raliu circulă cu viteză sporită vă recomandăm atenţie maximă pentru evitarea împrejurărilor care ar putea duce la accidente. (Ceahlăul, sâmbătă, 28 iunie 1969)

CICLOTURISM

În perioada 1-6 iulie, Consiliul Naţional şi Consiliul Judeţean al Organizaţiei pionierilor Neamţ, organizează competiţia cicloturistică “Turul judeţului Neamţ” cu participarea unui mare număr de pionieri şi şcolari, din 19 judeţe ale ţării. Competiţia se va desfăşura după următorul program: 1 iulie – Piatra Neamţ – Roman; 2 iulie – Roman –Târgu Neamţ; 3 iulie -Târgu Neamţ – Poiana Teiului; 4 iulie – zi de odihnă; 5 iulie – Poiana Teiului – Bicaz; 6 iulie – Bicaz – Piatra Neamţ. (Ceahlăul, duminică, 29 iunie 1969)

ATLETISM

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Campionatul republican de juniori (etapa judeţeană)

Recent, pe stadionul Ceahlăul s-a desfăşurat etapa judeţeană a Campionatului republican de juniori la atletism. La acest concurs au participat cei mai buni atleţi din Roman, Târgu Neamţ, Borca, Roznov şi Piatra Neamţ. Ploaia abundentă care a căzut în aceste zile a inundat pista de alergări influenţând în felul acesta obţinerea celor mai bune rezultate. S-au remarcat : la juniori I: Mancaş Mihai din Piatra Neamţ (100 m – 11,8 sec. – nr. entuziastul profesor de educaţie fizică de la CN Calistrat Hogaş), Diaconiuc Lăcrămioara (400 m-64 sec.), Tărâţă Elena (200 m-28,9 sec.), Loghin Mihaela (suliţă-37 m), toate din Roman; juniori II: Dan Dăscălescu (80 m-9,8 sec.), Vasile Iftimie (1.000 m-2,54 min,) din Piatra Neamţ, Hriţcu Nuţa (600 m-1,52,3 minute) din Roman, Ionel Gabriela (greutate-11,75 m) din Piatra Neamţ; juniori III: Ion Teslaru (60m-8,0 sec.) din Târgu Neamţ, Jora Paul (lungime-5,06 m) din Piatra Neamţ, Bucătaru Coculeana (lungime-4,13 m, aruncarea mingii de oină-40 m) din Piatra Neamţ, Andrieş Viorica (greutate-9,37 m) din Roman. (prof. Vasile Purcaru, Ceahlăul, joi, 12 iunie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Întâlnire internaţională amicală

Selectionaţa judeţului Neamţ – Selecţionata Voievodatului Lublin (R. P. Polonă)

Pentru prima dată în istoria sportului nemţean o reprezentativă judeţeana s-a deplasat peste hotare. Este vorba de selecţionata de atletism, alcătuită din cei mai valoroşi sportivi de la Centrul de atletism de la Roman şi CS Ceahlăul Piatra Neamţ care a întâlnit în zilele de 14 şi 15 iunie 1969 selecţionata Voievodatului Lublin (R. P. Polonă). Întâlnirea s-a încheiat cu rezultatul de 99-69 la băieţi şi 57,5-55,5 la fete, în favoarea gazdelor. Cele mai bune rezultate au fost obţinute de Constantin Nemeş, victorios în 4 probe, Mariana Filip şi Mihai Păduraru. În tot timpul vizitei noastre la Lublin, gazdele s-au străduit să ne asigure cele mai bune condiţii pentru ca delegaţia noastră să se prezinte cât mai bine la concurs. Cu acest prilej s-a stabilit ca returul întâlnirii să se desfăşoare la Roman în zilele de 15 şi 16 octombrie. Totodată, s-au perfectat noi întâlniri amicale de fotbal şi volei care vor avea loc anul viitor, în lunile iunie la Lublin şi în luna octombrie la Piatra Neamţ. (prof. Radu Toma, vicepreşedinte CJEFS Neamţ, Ceahlăul, vineri, 27 iunie 1969)

Articolul precedentRomanul e ”nașul” Clujului
Articolul următorViolonistul Constantin Lupu