0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

HANDBAL

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Campionatul judeţean

Cetatea Târgu-Neamţ-Energia Săbăoani 31-14 (13-7)

Felul cum a reuşit să se impună, atât în jocul de joi susţinut în compania echipei Volanul Bicaz (meci câştigat cu 22-10), cât şi în cel de duminică, dovedeşte că de la o etapă la alta, Cetatea se omogenizează, jucătorii noi se încadrează organic în echipă, îndeplinindu-şi sarcinile cu mult succes. Despre Energia putem arăta că, în deplasare, ar trebui să fie mai “energică” în faţa adversarilor şi să se simtă că toţi jucătorii alcătuiesc o echipă. S-au remarcat de la Cetatea: C. Păsat (9) şi Ion Avarvarei (8), iar de la Energia s-au evidenţiat: Holban şi Ungureanu. Foarte bun arbitrajul cuplului Simion Blaga şi Valentin Dan.

Laminorul Roman-Voinţa Piatra Neamţ 20-13 (12-5)

Dorind ca şi în continuare să fie lider al campionatului, Laminorul a dominat încă de la început jocul cu Voinţa, în timpul partidei impunându-se autoritar. Desfăcând jocul pe aripi cu pivoţi bine plasaţi şi angajaţi de coechipieri, a reuşit să se distanţeze chiar din prima repriză, terminând în net avantaj, 12-5. Pauza- o bună meritată odihnă şi prilej de indicaţii… a făcut ca jocul să devină foarte echilibrat. Se evidenţiază de la Laminorul, Paghidas (6), Sâmpetru (5), Varduca (4), iar de la oaspeţi, Magdalena (8). În clasament continuă să conducă, înaintea ultimei etape, Laminorul Roman. (S. Ciupercă, Ceahlăul, vineri, 30 mai 1969)

Cetatea Târgu Neamţ-Relonul Săvineşti 17-24 (7-10)

În general, jocul-apatic şi mult prea modest –  a abundant în execuţii tehnice greşite, obiecţiuni, vociferări şi chiar injurii grosolane în văzul tolerant (oare de ce ?) al celor doi antrenori. Spre final, ce-i drept, partida s-a mai încălzit puţin (şi la propriu şi la figurat!). Toate însă, pe fondul unor schimburi de “amabilităţi”, proteste repetate şi achitări de “poliţe” mai vechi. Desigur, “tradiţia” ! Poate că şi spectatorii, pe bună dreptate, au aşteptat de la o echipă cu pretenţii ( să nu uităm Relonul a ratat calificarea în B la “masa verde”) un joc mai dinamic, mai spectaculos, în spiritual fair-play-ului. Ambele echipe mai au încă multe de învăţat din tainele tehnicii, tacticii şi, în primul rând, din tainele eticii sportive. Antrenorii să-şi spună cuvântul! S-au remarcat, în accepţiunea pozitivă a cuvântului: Pasat, Câtea, Curcă de la gazde; Trif, Dandu de la oaspeţi. (Ceahlăul, joi, 5 iunie 1969)

Laminorul Roman-Energia Săbăoani 11-15

Niciun spectator prezent la meci n-ar fi crezut că echipa sa favorită-şi mai ales lideră a clasamentului –  va părăsi terenul învinsă de o formaţie care pe parcursul celor 7 etape s-a comportat, în general modest. După un început furtunos al ambelor echipe, formaţia care cedează pas cu pas este Laminorul. Fără galerie, doar cu voinţa şi elanul ei, Energia stăpâneşte cu multă luciditate fazele de joc şi reuşeşte să se distanţeze în repriza a doua, spulberând odată cu aceasta şi iluziile fostului lider. S-a remarcat, în general, întreaga echipă săbăoană care şi-a consolidat astfel poziţia printre fruntaşele judeţului nostru, dându-ne o speranţă pentru retur. (Ceahlăul, joi, 5 iunie 1969)

Clasament: 1. Relonul Săvineşti 12 puncte; 2. Laminorul Roman 10 puncte; 3. Cetatea Târgu Neamţ 8 puncte; 4. Energia Săbăoani 8 puncte; 5. Voinţa Piatra Neamţ 4 puncte; 6. Volanul Bicaz 4 puncte; 7. Avântul Români 4 puncte; 8. Victoria Piatra Neamţ 2 puncte.

CICLISM

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”Cupa Pionierului”

Cu prilejul zilei de 1 iunie şi în întâmpinarea “Zilei Pionierului”, din iniţiativa Consiliului Municipal al Organizaţiei Pionierilor s-a desfăşurat la Piatra Neamţ, pe un traseu în circuit, “Cupa Pionierului” la ciclism, cu participarea echipelor reprezentative de şcoli, formate din câte 4 concurenţi. În urma desfăşurării întrecerilor, care au fost foarte disputate şi mult apreciate de numeroşi spectatori, primele trei locuri la băieţi au revenit pionierilor: Moscovici A. (Şcoala nr. 4), Livescu L. (Şcoala nr. 2) şi Smădu D. (Şcoala nr. 3) – categoria întâi; Tomulescu S. şi Lăzărescu M. (Şcoala nr. 3), Călugăreanu I. (Şcoala nr. 4) – categoria a doua. La fete, clasamentul arată astfel: Urbacec G. (Şcoala nr. 2), Năstase L. (Şcoala nr. 9) şi Ivan E. (Şcoala nr. 2). Pe echipe, la băieţi, primul loc a revenit la ambele categorii de vârstă Şcolii generale nr. 3, iar la fete Şcolii generale nr. 2. Câştigătorii au primit diplome, premii şi cupe pe echipe din partea organizatorilor, căpătând dreptul de a participa în “Turul ciclist al judeţului”, care se va organiza în perioada vacanţei de vară de către CJ al Organizaţiei Pionierilor, cu participarea echipelor reprezentative din toate judeţele ţării. (prof. Eugen Ghiurea, Ceahlăul, marţi, 3 iunie 1969).

VOLEI

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Campionatul judeţean

S-a încheiat campionatul judeţean de volei-masculin. Campioană a judeţului Neamţ, ediţia 1968-1969 este Viitorul Săvineşti care pe parcursul campionatului a manifestat cea mai constantă formă. Ea va participa la etapele următoare pentru calificarea în divizia B. Precizăm că turneul final al acestor calificări se va desfăşura la Piatra Neamţ între 16 şi 20 iulie. O comportare bună a avut şi echipa Cetatea Târgu Neamţ, fiind de-a lungul celor 10 etape un pretendent serios la titlu. Cu prilejul jocurilor s-a remarcat o serie de jucători cu frumoase perspective: Notaru, Bârlea, Avarvarei de la Viitorul, Hanganu, Tătaru, Marian de la Cetatea. Comisia judeţeană de volei (preşedinte, prof. Nicolae Teodorescu), a luat măsuri din timp pentru ca în campionatul viitor nivelul jocurilor să crească simţitor şi, de asemenea, pentru ca să se mărească la 10 numărul echipelor participante. Iată clasamentul final: 1. Viitorul Săvineşti 20 puncte; 2. Cetatea Târgu Neamţ 18 puncte; 3. Constructorul Piatra Neamţ 13 puncte; 4. Voinţa Roman 10 puncte; 5. Laminorul Roman 8 puncte; 6. ŞSE Piatra Neamţ 8 puncte. (N. H. Sorin, Ceahlăul, sâmbătă, 7 iunie 1969)

OINĂ

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cupa speranţelor (etapa judeţeană)

În prezenţa a peste 1.000 de spectatori, în comuna Gherăieşti s-a disputat etapa judeţeană a Cupei speranţelor la oină cu participarea a 5 echipe (câştigătoarele centrelor de comună). Competiţia s-a bucurat de succes în rândul şcolarilor antrenând un număr de 18 echipe care au participat la etapele intercomunale. Meciurile: Bârgăoani-Gherăieşti (6-9), Gherăieşti-Poenari (8-8), Bârgăoani-Poenari (8-6), s-au ridicat din punct de vedere tehnic la înălţimea cerinţelor, dovedind că toate cele trei echipe acţionează cu multă rapiditate în organizarea şi desfăşurarea acţiunilor, orientare tactică în teren şi precizie la bătaie şi prindere. Evidenţiem, de asemenea echipele din comunele Dragomireşti şi Davideni, cu reale posibilităţi de creştere şi afirmare. A mai participat, în afară de concurs, şi echipa Gherăieşti 2, care în unele momente a depăşit prima reprezentativă, câştigând de altfel şi meciul direct cu 6-5. Cupa a fost cucerită de oinarii din Gherăieşti. (Ceahlăul, sâmbătă, 7 iunie 1969)

FOTBAL

Divizia B

Ceahlăul-Dunărea Giurgiu 1-1 (0-1)

Ingrată soartă au avut în ultimele cinci etape ale diviziei B, jucătorii şi spectatorii pietreni! Doar două meciuri acasă, ba şi acelea disputate în compania unor echipe aflate la periferia clasamentului, acolo unde se fac eforturi disperate pentru a pune mâna pe paiul (citeşte: punctul) salvator. În aceste condiţii, jucătorii Ceahlăului, care au început deja să viseze la odihna binemeritată a apropiatei vacanţe, se văd puşi în situaţia de a se întrebuinţa serios în acest final de campionat pentru a nu fi depăşiţi pe teren propriu de aceste formaţii ambiţioase, care fac din fiecare meci o luptă acerbă pe viaţă şi … pe goluri. Dunărea Giurgiu nu a făcut nici ea excepţie de la această stare de lucruri devenită “regulă” şi a venit la Piatra Neamţ cu intenţia fermă de a obţine cel puţin un punct. Beneficiind de jucători înalţi, atât în linia defensivă, cât şi în celelalte compartimente, Dunărea a reuşit să tempereze majoritatea timpului acţiunile ofensive ale gazdelor, atunci când balonul era jucat pe sus, iar în momentele când pornea la atac ştia să-şi valorifice avantajul evident pe care-l avea la loviturile cu capul. Deşi fotbaliştii de la Ceahlăul au avut iniţiativa în primele 10 minute ale partidei, au pierdut apoi controlul şi, în minutul 13, s-au văzut conduşi cu 1-0 prin golul marcat cu capul de Mustaţă, la primul corner acordat giurgiuvenilor. După pauză, prin trecerea lui Onica în linia de mijloc, jocul gazdelor câştigă în cursivitate şi pietrenii atacă mai insistent. În minutul 48 ei îşi văd încununate eforturile… pe tabela de marcaj: Negustoru reia spectaculos în plasa porţii lui Penescu, stabilind egalitatea. Tribunele se încălzesc, jucătorii Ceahlăului domină încă o perioadă de timp, dar apoi, jocul dur al oaspeţilor, erorile de arbitraj şi chiar intervenţiile neinspirate ale… galeriei (foarte mulţi “antrenori” sau “specialişti” în ale fotbalului se aflau duminică în tribune) fac să se instaleze din nou pe teren o atmosferă de nervozitate. Fluierul final consfinţeşte un rezultat de egalitate şi oaspeţii se îmbrăţişează fericiţi, în timp ce jucătorii şi spectatorii pietreni gustă din paharul amărui al acestui semieşec. Ceahlăul a aliniat formaţia: Mitrofan-Onica (Nicoară), Iencsi, Gh. Aurel, Zaharia, Dragu, Seceleanu, Enache, Negustoru, Pătraşcu, Stănculescu (Renţea). (Constantin Bostan, Ceahlăul, marţi, 3 iunie 1969)

Clasament:

1. Steagu Roşu Braşov   28    16    7   5   44-22    39
……………………………………………………………
6. Ceahlăul                      28   12    7    9   34-30    31

Divizia C

Victoria Roman-Minobrad Vatra Dornei 3-0 (1-0)

Partida a fost la discreţia romaşcanilor; dacă scorul nu a luat proporţii acest lucru se datorează fie impreciziei şi pripelii înaintaşilor romaşcani în fazele de finalizare, fie unor intervenţii in extremis ale apărătorilor oaspeţi. Lovitura de începere o au jucătorii romaşcani, care asaltează de la început poarta dornenilor. În minutul 7, la o lovitură liberă de la 18 metri executată de Sârcu 1, portarul minobrădean nu poate reţine mingea care… zâmbeşte în plasă. Apoi fraţii Sârcu ratează cu poarta goală două ocazii de a majora scorul. Începutul reprizei a doua aduce un nou gol, înscris de Sârcu 2, la un corner foarte bine executat de fratele său, Sârcu 1. Apoi, scorul creşte prin golul marcat de Torpan: 3-0 pentru Victoria, rezultat cu care se încheie partida. Formaţia învingătoare: Bădici-Zăloagă, Monu, Dumitrache, Zavera, Sârcu 1, Iacob, Torpan, Kenig, Sârcu 2 (Radu Florian), Tifirel. (G. M. Groapă, Ceahlăul, miercuri, 4 iunie 1969) . Clasament: 1. Ştiinţa Bacău 44 puncte, … 4. Victoria Roman 34 puncte,… 15. Cimentul Bicaz 22 puncte.

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Campionatul judeţean

Viitorul Săvineşti-Metalul Piatra Neamţ 6-0 (1-0)

Jucătorii de la Săvineşti au făcut poate cel mai frumos meci din acest campionat în compania echipei Metalul Piatra Neamţ. Fiind scăpaţi de… grija ocupării primului loc în campionatul judeţean, ei au jucat pentru publicul numeros, care i-a aplaudat la scenă deschisă. Toate compartimentele au funcţionat ireproşabil, săvineştenii dominând copios partida (Viitorul a stat cu fundaşii la linia de centru). De la Viitorul multă poftă de joc şi de goluri a avut Zmeu, care a şi înscris trei goluri. Celelate goluri au fost marcate de Cioată, Apetrei şi Ţipţer. (Marin Gh. Ioniţă, Ceahlăul, miercuri, 4 iunie 1969)

Relonul Săvineşti-Volanul Bicaz 4-0 (1-0)

Gazdele au dovedit omogenitate între compartimente, fapt ce a făcut să-şi domine cu autoritate adversarii. Relonul a avut în mijlocaşul Ghegheşan un bun coordonator, care a dirijat cu luciditate acţiunile ofensive ale echipei sale. Tânăra formaţie Volanul a muncit mult, dar îi mai trebuie rodaj competiţional. Unicul gol al primei reprize a fost marcat de Ghegheşan, la capătul unuei acţiuni personale (a driblat şi portarul oaspeţilor!). În partea a doua a întâlnirii, dominarea formaţiei Relonul se accentuează din ce în ce mai mult şi încep să” curgă” şi golurile, mult gustate de public: mai întâi Samson înscrie din lovitură de la 11 metri. Apoi, Georgescu majorează scorul printr-un şut de la distanţă; ultimul gol este semnat de către Vişan. Jocul a fost bine condus de o brigadă de arbitri din Roman avându-l la centru pe doctorul Hătneanu Leon. (Traian Coman, Ceahlăul, miercuri, 4 iunie 1969)

Clasament: 1. Constructorul Piatra Neamţ 32 puncte; 2. Viitorul Săvineşti 30 puncte; 3. Unirea Roman 28 puncte

La Roman: Campionatul Naţional de juniori

Duminică după amiaza, pe stadionul 23 August din Roman, se vor desfăşura două meciuri din cadrul etapei interjudeţene a campionatului naţional de juniori la fotbal; vor participa echipele campioane ale judeţelor Iaşi, Botoşani, Suceava şi Neamţ. Programul-ora 16: Suceava-Botoşani; ora 17,30: Iaşi-Neamţ. Printre competitori se vor remarca, desigur, fotbalişti talentaţi de la Politehnica Iaşi, Ceahlăul Piatra Neamţ, Chimia Suceava… (Ceahlăul, sâmbătă, 7 iunie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B

Metalul Bucureşti-Ceahlăul Piatra Neamţ 3-2 (1-0)

Desfăşurată sâmbătă seara, pe o ploaie care s-a resimţit din plin mai ales în tribune (circa 80 de spectatori), întâlnirea celor două echipe a avut loc în cunoscuta” groapă” de la Pantelimon străjuită de povârnişurile pistei de ciclo si moto-cros. Rezultatul strâns realizat de echipa pietreană în compania echipei bucureştene, care are “firma” de a avea una dintre cele mai eficace linii de atac din seria întâi, incită probabil curiozitatea cititorilor. Ceahlăul a fost la un pas de a furniza un rezultat surpriză pentru cei care o considerau victimă sigură (în minutul 81 scorul era egal: 2-2). Jucătorii pietreni au acţionat în primele 30 de minute vădit impresionaţi de “firma” gazdelor şi s-au mulţumit cu un joc prudent, axat mai mult pe apărare. Primul gol a venit destul de repede, în minutul 7, realizat de jucătorul bucureştean Emil Dumitru. Apoi, Ceahlăul iese la atac, echilibrând situaţia la mijlocul terenului unde, pentru înviorarea atacului, este introdus în minutul 28 Seceleanu în locul lui Niţă. În parte a doua, bucureştenii iniţiază un contraatac, mingea este trimisă dincolo de centrul terenului lui Iancu (aflat în ofsaid) şi acţiunea se soldează cu un nou gol în poarta Ceahlăului (a marcat acelaşi Emil Dumitru). Pietreni reduc din diferenţă în minutul 70 prin Pătraşcu, care a reluat nestingherit din apropiere, la o centrare pe jos. Ceahlăul îşi organizează în continuare mai bine jocul şi, în minutul 81, se realizează golul egalizator: Zaharia îl lansează în adâncime pe Pătraşcu, care ia un start de extremă stânga şi face o cursă de jumătate de teren centrând din marginea careului de 16 metri; portarul bucureştean plonjează, nu reuşeşte să reţină şi Enache, pătruns în careu trimite balonul în plasă, spre stupefacţia jucătorilor de la Metalul, care se văd egalaţi pe finalul partidei. Spre regretul nostru, pietrenii nu reuşesc să menţină acest rezultat. Preocupaţi să menţină egalarea, se pripesc şi favorizează înscrierea celui de-al 5 –lea gol al partidei: la un corner executat de bucureşteni de pe partea stângă, mingea este reluată în poartă de la 6 metri de Iancu, la o fază în care apărarea noastră a întârziat degajarea balonului din careu. La Ceahlăul au evoluat: Mitrofan-Nicoară, Iencsi, Gheorghe Aurel, Zaharia, Onica, Niţă (Seceleanu), Enache, Negustoru, Pătraşcu, Stănculescu. (Constantin Bostan, Ceahlăul, marţi, 10 iunie 1969)

Clasament:

1. Steagu Roşu Braşov   29   17     7    5   47-22   41
…………………………………………………………..
6. Ceahlăul                      29   12    7   10   36-33   31

Articolul precedent„1964 – 2014, 50 de ani de volei feminin“
Articolul următorRăuceşti: Zilele Şcolii Oglinzi