0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

SCHI

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Deschiderea sezonului competițional de schi

Duminică a avut loc pe pârtia Cozla deschiderea sezonului competițional de schi la Piatra Neamț, sezon pe care ni-l dorim în actuala stagiune cât mai bogat. Condițiile atmosferice îmbietoare-soare strălucitor, zăpadă foarte bună, cărora li s-a adăugat starea excelentă în care se află pârtia, au făcut ca acest prim concurs de verificare să fie urmărit cu interes de un număr mare de amatori ai schiului. Concursul s-a desfășurat cu două manșe de slalom, cu 15 porți fiecare, ale căror dificultate a cerut multă concentrare în parcurgerea traseului din partea celor 35 de concurenți aparținând Școlii Sportive și Casei Pionerilor din Piatra Neamț. Manșele au fost destul de disputate și au avut următorii câștigători: la copii – Agafiței Costel, Guriță Doru, Sandu Cristian; la juniori – Dascălu Dan, Olteanu Cristian, Buruiană Viorel. Pe timpul vacanței de iarnă, câțiva reprezentanți ai Școlii Sportive și ai Casei Pionierilor au participat la taberele școlare de pregătire organizate de Ministerul Învățământului și Consiliul National al Organizației Pionierilor, la Homorod și Vatra Dornei. În încheierea perioadei de pregătire, elevii din Piatra Neamț au participat la concursurile de verificare finale unde într-o companie redutabilă (concurenți din București, Sibiu, Brașov, Vatra Dornei, Ploiești), schiorii noștri s-au situat între primii clasați. Iată-i pe câțiva din ei : Sandu Cristian, Guriță Doru, Bocancea Adrian, Feldi Mihai – la Homorod; Olteanu Cristian, Beșleaga Adrian, Lazărescu Mihai, Buruiană Doru – la Vatra Dornei. La Predeal în cadrul deschiderii sezonului oficial, au luat parte și doi reprezentanți ai Școlii Sportive din Piatra Neamț. La categoria junioare, eleva Lașcu Doina, componentă a lotului național de schi, a obținut un rezultat remarcabil clasându-se pe locul al 3-lea, în urma unei comportări meritoase. La probele rezervate juniorilor, celălalt reprezentant al Școlii Sportive, Dascălu Dan, în care se puneau mari speranțe, nu a reușit datorită unor accidente, să se califice în finală. (prof. Dumitru Terbescu, Ceahlăul, marți, 14 ianuarie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cupa Unirii la schi

Sâmbătă și duminică, a avut loc la Vatra Dornei concursul de schi dotat cu Cupa Unirii, la care au luat parte cei mai buni schiori juniori din țară. Stratul mic de zăpadă și instabilitatea temperaturii au influențat rezultatele tuturor concurenților. Probele de concurs au fost: combinată alpină și fond. Dintre reprezentanții noștri, într-un mod mai fericit s-a comportat Lașcu Doina, elevă la Școala Sportivă din Piatra Neamț, care a ocupat numai locul 10 la slalom uriaș (din cauza unei căzături) din 43 de concurenți, dar a obținut locul întâi la o singură manșă la slalom special (nu a putut participa și la manșa a doua). Ceilalți reprezentanți, în care ne puneam mari speranțe (Dascălu Dan, Olteanu Cristian, Beșleagă Wili), au dovedit multă ambiție, însă datorită unor accidente nu s-au putut număra printre fruntașii concursului. Duminică vom avea ocazia să revedem tinerele noastre talente, cu ocazia etapei județene a campionatului republican de juniori, concurs care se va desfășura pe pârtia Cozla. (ing. Dumitru Pârvescu, Ceahlăul, miercuri, 22 ianuarie 1969)

DIVIZIA NAŢIONALĂ ŞCOLARĂ

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Volei fete

Școala Sportivă Piatra Neamț – Confecția Botoșani 3-0 (4, 2, 6). S-au evidențiat Tănase Cocuța, Stote Angela, Neamțu Anca.

Școala Sportivă Piatra Neamț – Penicilina Iași 3-0 (9, 3, 13). În urma unei comportări meritorii, elevele din Piatra Neamț au obținut o frumoasă victorie în fața junioarelor de la Penicilina, răzbunând ceva din înfrângerea suferită de voleibalistele de la Ceahlăul, nu cu mult timp în urmă, în compania senioarelor aceluiași club. În echipa pietreană au jucat: Stote Angela, Asavei Elisabeta, Neamțu Anca, Tănase Georgeta, Ceaușu Mihaela, Ciocârlan Teodora, Popescu Geta.

Volei băieți

Școala Sportivă Piatra Neamț-CSM Iași 3-0 (2, 13, 5). S-au evidențiat Notaru Traian, Bârlea Dan, Zvolischi Adrian.

Școala Sportivă Piatra Neamț-Liceul nr. 1 Galați 3-0 (2, 3, 12). Net superiori în primele două seturi, localnicii au câștigat detașat, datorită a numeroase execuții tehnice reușite. În setul al treilea, o scădere de ritm a lor, a permis gălățenilor să mențină scorul strâns. S-au evidențiat: Bârlea Dan, Zvolinschi Adrian, Budiș Cornel.

Baschet băieți

Școala Sportivă Botoșani-Școala Sportivă Piatra Neamț 92-71 (52-28). În prima repriză elevii din Botoșani au luat un avans substanțial. Echipa pietreană nu s-a acomodat în această repriză pe terenul de zgură. În repriza secundă nu a putut reface handicapul.

Școala Sportivă Piatra Neamț-Școala Sportivă Brăila 54-41 (28-10). În fața unui numeros public, partida a avut o desfășurare extrem de disputată. Mai ales în repriza secundă, când lupta a devenit foarte strânsă. Superiori din punct de vedere fizic și tactic, pietrenii au obținut o victorie pe deplin meritată. Punctele au fost realizate de : A. Vornicu (17), Sorin Mătase (12), B. Domnu (9), S. Spiridonescu (8), C. Lututovici (6), Gh. Cobrea (2). Duminică, echipa noastră va susține în sala Ceahlăul cel mai dificil meci al campionatului, hotărâtor pentru stabilirea primelor trei locuri, în compania puternicei formații a Școlii Sportive Bacău. (Ceahlăul, miercuri, 22 ianuarie 1969)

JUDO

Etapa pe zonă a primei ediții a campionatului republican pe echipe la judo

Timp de două zile sala “Vasile Alecsandri” din municipiul Roman a găzduit, în fața unui numeros public, etapa zonală a primei ediții a campionatului republican pe echipe la judo, cu participarea formațiilor: Sănătatea Mediaș, Politehnica Brașov, Politehnica Galați, Farul Constanța, Universitatea Iași, Metalul Roman. Echipa noastră a bătut cu 7-5, în prima zi pe Politehnica Brașov și cu 9-3 pe Farul Constanța în a doua zi. Partida hotărâtoare dintre Metalul Roman și Sănătatea Mediaș s-a terminat la un scor nedecis : 6-6, ambele echipe calificându-se pentru finala din februarie de la București. Antrenorul echipei romașcane, doctorul Vasile Șerban, care din 1965 se află la conducerea centrului de inițiere judo, a reușit în numai trei ani să se afirme pe plan național cu o echipă destul de puternică, grație perseverenței și entuziasmului său permanent (anul trecut secția a fost afiliată la FR Judo). Echipa Metalul Roman este alcătuită din câteva elemente tinere, cu reale perspective, din rândul cărora remarcăm pe : Hrib Petre, Panțâru C., Mereu Vasile, Nemecek C. În pauzele dintre meciuri, cei mai valoroși luptători judoka ai turneului au furnizat câteva demostrații, mult aplaudate de public. (prof. Alexandru Udrea, Ceahlăul, sâmbătă, 18 ianuarie 1969)

FOTBAL

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Antrenorul Petre Steinbach are cuvântul (2):

Moldovenii mei se bat mai bine “afară”

După ce am cunoscut mai bine jucătorii și mi-am dat seama ce post este mai indicat să încredințez fiecăruia dintre ei, campionatul apropiindu-se cu pași foarte repezi, am început să ne reorientăm, plecând de la premisa că e mai bine să adoptăm “acasă” ideea tactică 1-4-2-4, iar “afară” cunoscutul 1-4-3-3, folosit atât de mult de majoritatea echipelor care joacă în deplasare.

Cea mai mare “vedetă” este echipa!

Jucătorii mei au aplicat întocmai cele două idei tactice propuse și nu pot să le reproșez nimic în această privință. Dar rezultatele nu au fost decât parțial satisfăcătoare, fiecare jucător rezolvând numai până la un punct sarcinile ce-i reveneau. Este adevărat că lotul se găsește într-un proces de metamorfozare, de transformare a compoziției sale în drumul spre formula cea mai bună de echipă, cu atât mai mult cu cât a fost necesar să iau și unele măsuri disciplinare (ex. Codreanu-scos din lot pentru viață nesportivă), să acordăm dezlegări la cerere (Iatan, Diaconu) sau să ne dispensăm ulterior de jucătorii care nu au corespuns. Personal nu năzuiesc să am în lot vedete de 18 carate și nici nu vreau să creez astfel de vedete, ci mi-am dorit mereu, cu pasiune, o formație omogenă, în care să domine spiritul colectiv și fiecare jucător să-și subordoneze calitățile individuale interesului echipei.

Formule care mint…

Revenind la ideea de joc, am constatat în meciurile din deplasare (cu Bârladul, Morenii și Metrom Brașov), că aplicând ideea teoretică 1-4-3-3 (apărare +contraatac) jucătorii se conformau în modul cel mai conștiincios tacticii propuse, dar dă succesul scontat. Am găsit explicația-și acest fapt era deja un pas înainte, cu tot caracterul ei negativ: fotbaliștii mei nu aveau capacitatea de joc pentru rezolvarea sarcinilor lor într-o astfel de așezare pe teren, care pretinde o angajare fizică maximă, intercepție continuă și o viteză de execuție paralizantă pentu adversar. Am procedat deci la reconsiderarea ideii tactice aplicată în deplasare și am hotărât, într-un perfect consens cu jucătorii mei, să adoptăm așezarea și ideea tactică 1-4-2-4, atât acasă cât și în deplasare, pe toată durata campionatului. Și rezultatele n-au întârziat.

…Și un post-scriptum pentru Cupa României!

În această perioadă am obținut două calificări consecutive în Cupa României, astfel încât acum suntem în 16-zecimi, alături de echipele din divizia națională. Aici vreau să fac o precizare: pentru noi Cupa României este tot atât de importantă ca și campionatul. (Ceahlăul, joi, 23 ianuarie 1969)

Ce e de făcut pentru depășirea mediocrității?

(Pe marginea ședințelor de analiză a secțiilor de fotbal ale divizionarelor C din județul nostru)

Cu puțin înainte de sfârșitul anului 1968, secțiile de fotbal ale asociațiilor Cimentul din Bicaz și Victoria din Roman au analizat în cadrul unor dezbateri, comportarea echipelor lor în turul campionatului diviziei C. La Bicaz, am întâlnit o atmosferă care se pare că explică ceva din precaritatea locului 14 din clasamentul primei serii. Cei care au luat cuvântul (I. Vasilache, B. Niculescu, Hacman Ilie, M. Marc) au căutat să demonstreze că mediocritatea în care echipa s-a complăcut de-a lungul a 15 etape, cu unele sclipiri de perseverență, se datorește faptului că în perioada precompetițională nu au fost create condiții optime pentru desfășurarea antrenamentelor (stadionul fiind proaspăt gazonat). De altfel, formația Cimentul a disputat pe teren propriu numai trei partide, probleme-i gazonului adăugându-i-se suspendarea pe timp de 6 etape (!) a terenului propriu. În cuvâtul său, antrenorul Vasile Chelaru a ținut să sublinieze că această penibilă stare de lucruri s-a datorat unei vieți nesportive, dezordonate duse de de unii echipieri ( în special Vasile Ungureanu). S-a găsit și o altă explicație: lotul este tânăr, cu redusă experiență competițională. De aceea i-a fost destul de greu să se “aclimatizeze” în divizia C. (Ștefan Ghimpe-președintele secției de fotbal). La AS Victoria Roman, dezbaterile au fost mai agitate. Raportul de activitate a analizat în spirit obiectiv  impasul prin care a trecut și trece încă echipa de fotbal, subliniind hotărârea conducerii secției de a extirpa orice fel de atitudine necorespunzătoare, care să influențeze în mod negativ eforturile lotului (jucătorii Igna, Lungan, Halas, au fost de altfel înlăturați pentru abateri grave). Câțiva jucători care au luat cuvântul (Tifirel și Serciuc), au pretins rezolvarea unor neajunsuri în totală discordanță cu aportul lor extrem de redus în decursul turului. Poate Colnic, căpitanul echipei, are dreptate: “Vina este a noastră în primul rând, pentru situația în care ne aflăm în momentul de față. Aș dori să joc numai înaintaș central, iar echipa să nu se schimbe neprevăzut de la un meci la altul. Antrenorul Lengheriu a vrut să facă din noi o formație care să joace numai pe sus în fazele de finalizare, dar componența lotului nu permitea acest lucru”. La rândul său, antrenorul Tiberiu Căpățână a vorbit despre condițiile optime asigurate în ultima vreme componenților echipei. Angajamentul său situează Victoria Roman, la sfârșitul returului, undeva între primele 5 clasate. (Traian Coman-metodist la CJEFS Neamt, Ceahlăul, vineri, 24 ianuarie 1969)

ADMINISTRAŢIE

Bazele sportive școlare

Județul Neamț are o populație școlară de aproximativ 90.000 de elevi, care urmează cursurile a peste 300 de școli. În momentul de față educația fizică se situează, în școală, în funcție de numărul de ore, după limba română și matematică, fiindu-i rezervate de la clasa întâi la clasa a 12-a, câte 2-3 ore săptămânal. În cadrul bazelor sportive, sălile de sport au menirea să asigure desfășurarea lecțiilor și pregătirii fizice pe timp de iarnă. Ele stabilesc o continuitate pregătirii sportive între sezonul de toamnă și cel de primăvară. Județul nostru dispune actualmente numai de 6 săli de sport special amenajate și 9 săli improvizate, ceea ce oferă posibilități încă reduse de activitate pe timpul iernii. În schimb, bazele sportive în aer liber sunt cu mult mai numeroase, dar insuficient amenajate sau întreținute. Ne putem mândri, actualmente în școli cu 45 de piste de atletism, 219 gropi de săritură, 73 sectoare pentru aruncări, 87 de terenuri de fotbal, 121 de terenuri de handbal, 183 de terenuri de volei, 29 de baschet și 31 porticuri de gimnastică. Analizând însă lucrurile din punctul de vedere al întreținerii acestor baze în aer liber, se constată că mai mult de o treime din școli nu se situează nici măcar la nivelul mediu al pretențiilor ce trebuie respectate astăzi față de asemenea amplasamente. O muncă serioasă pentru amenajarea bazelor sportive am aflat la școlile generale 1, 4, și 9 din Piatra Neamț, la Școala generală din Humulești, și la liceele din Bicaz și Târgu Neamț. De asemenea liceele din Piatra Neamt și Roman pot constitui exemple pentru felul în care se îngrijesc de bazele sportive existente. Din păcate, nu același lucru se poate spune despre școlile generale din Ruseni, Roznov și nr. 11 din Piatra Neamț, unde catargul pionieresc și-a găsit locul exact în mijlocul terenurilor de handbal și respectiv volei. La Școala generală din Hangu, terenul de fotbal s-a transformat în pășune pentru vite, lucru privit cu indiferență  de organele locale. (prof. Chiril Cricopol, inspector de ed. fizică la ISJ Neamt, Ceahlăul, duminică, 26 ianuarie 1969)

HANDBAL

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cuplaj amical de handbal

Sala Sporturilor Ceahlăul a găzduit duminică după-amiază două întâlniri amicale de handbal, care au furnizat utile verificări formațiilor divizionare școlare din Piatra Neamț și Bicaz. La băieți, s-a întâlnit echipa Școlii Sportive din Piatra Neamț cu o viitoare componentă a campionatului județean de handbal, Volanul Bicaz. Formația din Bicaz a produs, în prima ei evoluție la Piatra Neamț, o surpriză plăcută, nu numai prin ținuta sa agreabilă, dar și prin jocul prestat cu destulă vioiciune. În prima repriză, jucând cu formația secundă a gazdelor, oaspeții au început greoi, dar au evoluat din ce în ce mai curajos, conducând la pauză cu 13-11. În repriza secundă, ei au jucat aproape de la egal la egal cu prima echipă a Școlii Sportive, lăsându-se învinși cu destulă greutate abia în final, scor 26-23 pentru pietreni. Din rândul formației din Bicaz am remarcat pe Bodrog Mihai și Maxim Dan.

La fete: Școala Sportivă Piatra Neamț-Liceul Bicaz 12-10 (7-4)

Partida dintre cele două divizionare școlare, desfășurată sub semnul ambiției, a fost cu mult mai atractivă. În primul sfert de oră gazdele iau un avans apreciabil (7-1), pe care îl pierd la mijlocul celei de-a doua reprize, când la un moment dat scorul a devenit egal: 8-8. }n final disputa a fost foarte strânsă și numai condiția fizică superioară a elevelor Școlii Sportive a făcut ca rezultatul final să le fie favorabil. Menționăm din echipa Liceului din Bicaz pe Alexeevici Carmen, autoarea majorității punctelor înscrise de oaspete, și Chiciu Geta, iar de la învingătoare pe Gârbea Florica, autoare a două faze de mare finețe, Mihai Elena, inițiatoarea calmă a mai multor atacuri și Drob Elena (nr – actuala profesoară Elena Drob Ciocârlan, șefa catedrei de handbal de la LPS Piatra Neamț). (Ceahlăul, miercuri, 29 ianuarie 1969)

Articolul precedentCeahlăul, al doilea succes în amicale
Articolul următorCei trei magnifici de la Relonul!