”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

POPICE

zaharia_ioan_popicar

Campionatul județean de popice

Cu câteva zile în urmă municipiul Roman a găzduit etapa județeană a campionatului republican de popice individual și perechi, pe anul 1968 la masculin și feminin (juniori și seniori). Calitatea întrecerilor a fost mult îmbunătățită, evidențiindu-se totodată rolul instructorului, care observă competent dacă sportivul se află pe “canalul” cel mai eficace. Merită menționat aportul instructorilor Zaharia Ioan (Relonul Săvinești) și Eugen Himeș (Hârtia Piatra Neamț). Iată rezultatele: individual feminin, junioare: Iamandi Ioana (Unirea Roman); senioare: Cădinoiu Ecaterina (Unirea Roman); perechi feminin: Albu M. și Nistor Lorica; individual masculin, juniori: Popa Mihai (Relonul Săvinești); seniori: Macoviciuc Mircea (Unirea Roman); perechi: Șelaru Gheorghe și Macoviciuc Mircea. (prof. Gheorghe Ciupercă)

TINERET

Cupa Ceferistului

În zilele de 31 august și 1 septembrie la Roman a avut loc etapa zonală a Cupei Ceferistului la atletism, popice, handbal, volei, la care au participat rerezentativele județelor Neamț, Botoșani, Suceava și Iași. La atletism, s-au impus nemțenii grație romașcanilor din echipă cu 7.328 puncte, iar la popice a câștigat tot județul Neamț cu 1963 p.d. Și la volei, nemțenii au triumfat după ce în finală au dispus cu 3-1 de județul Botoșani. La handbal s-au impus ieșenii în defavoarea sucevenilor. Pentru etapa finală a Cupei Ceferistului, de la Brașov, din zilele de 13 și 14 septembrie, s-a calificat reprezentativa județului Neamț.

sala ceahlaul public 01

Un gest… nesportiv

Am citit în presa locală despre inaugurarea în municipiul Piatra Neamț a unei impunătoare săli de sport. Fiind în trecere pe aici cu mai mulți consăteni ne-am abătut să vedem și noi acest edificiu. Am intrat. Dar n-au trecut câteva clipe și un ins cu fâș bej ne-a invitat pe un ton foarte puțin politicos: “Ieși bă afară!”. Am încercat să-i explic că nu aveam intenția decât de a vedea, în calitate de iubitor al sportului, sala. În tribune se mai aflau circa 100 de persoane. După o înjurătură am fost îmbrâncit afară. Chiar dacă n-am aflat numele acestui tânăr certat cu buna cuviință, relatez faptul pentru ca acei care răspund de această sală să știe că mai au câte ceva de făcut la capitolul numit… educație. (Mihai Hârțan, profesor, Războieni).

Cupa Tineretului la sate

Comitetul Județean UTC și CJEFS Neamț au organizat în zilele de 23 și 24 august competiția cu caracter de masă, Cupa Tineretului la sate. La întreceri a asistat un număr mare de spectatori din comunele participante, veniți la sărbătorirea zilei de 23 August. La turneul de fotbal au participat 7 echipe, reprezentând următoarele comune și sate: Săvinești, Girov, Bălțătești, Doljești, Icușești, Drăgănești-Brusturi și Păstrăveni. Primul loc a fost ocupat de echipa din Săvinești. La startul întrecerilor de handbal au participat 5 echipe masculine și două feminine, jucându-se în sistem turneu. La masculin, primele trei locuri au fost ocupate de Ingărești (com. Urecheni), Viișoara și Săbăoani, iar la feminin ordinea în clasament a fost Tașca și Viișoara (scor 19-2! în finală). La volei, echipa comunei Podoleni s-a impus de la început și nu a întâmpinat rezistență din partea celorlalte echipe. Pe locurile doi și trei s-au situat echipele din Icușești și Vânători. Întrecerile atletice au adus comunei Săvinești 4 locuri întâi prin Ionel Gabriela, Baghiu Alexandru, Oglage Ion, Horciu Ion. La trântă, competiția a suferit din cauza numărului redus de participanți (circa 4-5 concurenți pentru fiecare categorie). La sfârșitul acestor dispute, au fost înmânate medalii și premii din partea organizatorilor. (prof. Ion Balcâza, prof. Gheorghe Ciupercă, prof. Traian Coman, Ceahlăul, vineri, 30 august 1968)

RUGBY

Divizia B – Viitorul Săvinești-Constructorul Suceava 8-16

Se poate afirma despre debutul rugbistic al formației din Săvinești că aceasta s-a comportat bine, cu excepția liniei de trei sferturi, care în două situații a greșit copilărește dând posibilitatea partenerilor din Suceava să înscrie. În general, jocul a fost frumos, în limitele sportivității, presărat cu numeroase faze spectaculoase. Formată din elemente tinere, sperăm că, în următoarele partide pe care le va susține, echipa Viitorul va reuși să remedieze pierderea suferită acasă. Autorul punctelor pentru gazde a fost Neacșu (cel mai bun jucător al lor) dintr-o lovitură de picior căzută, o încercare și o transformare a aceluiași. S-au mai remarcat Rusu, Drângu și Bucur. Terenul de joc s-a dovedit impracticabil pentru desfășurarea în bune condiții a rugbiului. Datorită acestui fapt, câțiva jucători s-au accidentat destul de grav. (Ion Bocancea)

HANDBAL

Campionatul Județean

Relonul Săvinești-Victoria Piatra Neamț 40-17(14-8)

Prezentă în returul campionatului cu o echipă modestă în aptitudini handbalistice, Victoria nu a putut face față decât o repriză atacurilor mult mai vioaie furnizate de Relonul. Cauzele acestei reușite au fost mai ales insistența pe contraatac a lui Afrânțoaie Viorel, dar în special coordonarea maleabilă și vigilentă din partea lui Burduja Ghiocel. În sfârșit, Ciucan A.-jucător foarte dotat, ar putea da un randament mult mai ridicat dacă și-ar stăpâni nervii pe care îi acumulează cu multă ușurință. Aceasta dăunează și lui, și echipei și spectacolului. Căci Relonul este un colectiv în vădit progres și credem că își poate propune să ofere amatorilor de handbal din Piatra Neamț printre care are mulți admiratori, spectacole cu adevărat, nu dospeli gratuite de nervi.

kricopol

Voința Piatra Neamț-Cetatea Târgu Neamț  25-24 (11-15)

Voința a început cu stângul această partidă, fiind condusă la jumătatea primei reprize cu 9-0 de echipa din Târgu Neamț, al cărei joc lăsa să se întrevadă o victorie lejeră. Dar gazdele și-au controlat mai bine combinațiiile, reușind la pauză să se apropie la numai 4 goluri. În repriza a doua Voința intră cu surplus de stăpânire nervoasă și are posibilitatea să profite, preluând chiar conducerea într-un final dramatic, în care eforturile disperate ale oaspeților de a remonta scorul în favoarea lor li s-a opus jocul simplu și colectiv al Voinței, care reușește să termine învingătoare o partidă, în care stăpânirea de sine și-a spus cuvântul. De la învingători subliniem aportul lui Magdalena și Budăi, adăugându-l și pe cel al lui Curelaru, ceva mai lent însă și incomodat de plictiseală, iar de la oaspeți evidențiem pe Tătaru și Pasat. Competent arbitrajul lui Chiril Cricopol. (Ceahlăul, joi, 19 septembrie 1968)

FOTBAL

Divizia C – Victoria Roman-Foresta Ciurea 1-0

Echipa romașcană a mai obținut o victorie pe teren propriu în jocul cu Foresta Ciurea, acumulând astfel 5 puncte după 4 etape. Dar publicul romașcan nu mai poate viziona victorii obținute oricum. El așteaptă și fotbal de calitate de la o fosta divizionară B, care anul trecut pe timpul acesta se afla pe un loc fruntaș în al doilea eșalon. Cu toată inițiativa manifestată de gazde, nu am asistat decât la un gol marcat de Colnic în minutul 44, și acesta cu concursul portarului advers care a scăpat balonul printre mâini în poartă. O cu totul altă comportare așteaptă publicul din Roman de la echipa favorită. Cerem o analiză serioasă a actualei situații din partea tehnicienilor.

Rezultatele etapei a doua din campionatul județean de fotbal

Unirea Roman-Relonul 2-0; Viitorul Săvinești-Volanul Bicaz 0-1; Constructorul-IM Roman 2-0; Bradul-Celuloza 5-0; Tractorul-Metalul 1-3; Betonul Roman-Cetatea Tg. Neamț 0-1

Clasament:1. Metalul Piatra Neamț-4 puncte; 2. Bradul Roznov-4 puncte; 3. Unirea Roman-4 puncte

În atenție, tinerele talente fotbalistice

De curând, Federația Română de Fotbal a inițiat câteva măsuri menite să stimuleze îmbunătățiri activității fotbalistice în rândurile copiilor și juniorilor, pentru a i se asigura astfel fotbalului românesc o bază solidă dezvoltării sale viitoare. Recent, sub  îndrumarea maestrului Petre Steinbach au avut loc câteva concursuri de selecție, vizând înfiriparea a trei echipe (prima între 10 și 12 ani, a doua între 12 și 14 ani și ultima între 14 și 16 ani), pe lângă CS Ceahlăul. La aceste concursuri s-au prezentat aproape 140 de copii, dintre care au fost triați provizoriu 35. “Schimbarea frecventă a antrenorilor în cadrul clubului Ceahlăul a dăunat mult desfășurării selecțiilor, pe care personal le-am început la Piatra Neamt acum câțiva ani” – ne declară P. Steinbach. Nu măsurile federației noastre m-au îndemnat la această acțiune, ea existând ca o preocupare permanentă a activității mele. O echipă, un club care nu descoperă mereu noi talente nu contribuie cu nimic la dezvoltarea fotbalului și nici nu merită să existe. Vorba vestitului antrenor vest-german Schon, care spunea la o conferință de specialitate că problema formării cadrelor este atât de acută încât ajunge să întreacă în importanță însăși selecționarea pentru echipa națională. Am ridicat tinere talente încă de pe vremea când activam ca jucător și antrenor la Unirea Tricolor. Actualmente, în prima echipă a clubului Ceahlăul există numai doi jucători localnici și aceasta datorită faptului că nu a fost desfășurată o muncă atentă de depistare de noi talente. Problema găsirii instructorilor este rezolvată prin cooptarea în această muncă a lui Ţipțer Gheorghe, care a absolvit secția de educație fizică a Institului Pedagogic. La cele trei selecții s-au urmărit orientarea generală în teren și manevrarea balonului. În săptămânile următoare sperăm să organizăm un campionat pe străzi. (C. Livescu, Ceahlăul, vineri 13 septembrie 1968)

meder

 

Pe jos spre rai….

Ceahlăul-Politehnica Galați 2-0 (0-0)

În sfârșit, clubul din Ștefan cel Mare a calmat provizoriu insuficiențele cardiace ale suporterilor săi după trei săptămâni de agitatie, răstimp în care speranța a colaborat nu în puține momente cu nemulțumirea. Și asta datorită unui suprem sfert de oră de satisfacții, în care Ceahlăul a spart gheața așteptărilor și a modificat în două rânduri tabela de marcaj. Cel mai bun jucător al ofensivei pietrenilor a fost însă Dragu, veșnic preocupat de atac, care a lucrat câteva faze care i-au dovedit capacitățile. Celălalt mijlocaș, Seceleanu, s-a dorit un animator, dar s-a realizat ca atare mai mult în apărare, unde aportul său a fost substanțial. Primul gol a fost marcat în minutul 75, când Pătrașcu centrează într-o doară, Negustoru încearcă o preluare, care se transformă de fapt într-o pasă ingenioasă cu adresa Meder, venit pe fază și acesta înscrie imparabil. Golul următor, îl are tot pe Meder ca autor, urmare a unei faze stimulate de Onica și care a dat naștere la discuții contradictorii pe teren și în tribune. Arbitrul i-a apreciat just valabilitatea, după părerea noastră, căci Meder a preluat un balon bâlbâit în control de un jucător gălățean. Credem că acest 2-0 a fost în măsură să refacă moralul echipei destul de zdruncinat în ultima vreme, astfel încât în viitoarele confruntări să remanieze ceva din fluctuațiile de formă din prima parte a campionatului.

Ceahlăul: Mitrofan – 9, (Argeșanu, min. 87) Olteanu-7, Iencsi-6, Gheorghe – 7, Zaharia – 8, Dragu – 9, Seceleanu – 7, Onica – 8, Negustoru -7, Pătrașcu – 7, Meder – 9.

Clasament:

  1. Oțelul Galați    6    4   1   1      9-7   9 puncte

………………………………………………………..

5. Ceahlăul          6    2   2   2       7-5    6 puncte

Divizia C – Rarăul Câmpulung-Victoria Roman 1-1 (0-0)

Echipa romașcană a reușit un rezultat bun în deplasare, aflându-se acum pe un satisfăcător în clasament. Victoria s-a mișcat mult mai bine decât în partidele disputate anterior. Apărarea imediată, punctul forte al echipei și în acest joc-a avut un plasament bun, intervenind sigur în fazele de atac ale gazdelor.S-au remarcat Botez, Cocoș, Sooș și Metea care, alături de Zăloagă și Sârcu 1, au jucat foarte bine. Pentru romașcani a marcat Colnic în minutul 65.

Clasament: 1. Viitorul Botoșani 7 puncte; 2. Minerul Gura Humorului 7 puncte; 6. Victoria Roman 6 puncte; 13.Cimentul Bicaz 13 puncte. (Ceahlăul, miercuri, 18 septembrie 1968)

Campionatul Județean de fotbal, etapa a 3-a

kricopol COMAN stinga

Viitorul Săvinești-Relonul Săvinești 2-0 (2-0)

Meciul derbi între reprezentantele celor două mari întreprinderi din Săvinești a dat câștig de cauză Viitorului. În minutul 11, Cioată sesizează o fisură în apărarea Relonului și inițiază un cotraatac, soldat cu primul gol al meciului, înscris de colegul său, Smeu. Nu trec decât 3 minute și Petrea trimite o minge acasă, portarul Codreanu scapă balonul din mână și Dadeși atent reia în poarta goală. (Traian Coman)

Metalul IM Roman-Betonul Roman 6-1(2-1)

Derbiul codașilor a adus prea puțini spectatori pe stadionul 23 August. Lucru normal în condițiile în care echipele din campionatul județean (cu mici excepții) practică un fotbal lipsit de spectaculozitate pentru a nu-i spune anost. Betonul a deschis scorul în minutul 14 prin Radu. Apoi IMR-ul egalează prin Ghimici și preia conducerea prin Andreescu. După pauză, Betonul are o cădere totală, dând posibilitatea metalurgiștilor să se detașeze clar. (G. M. Groapă)

mungiu

Metalul Piatra Neamț-Bradul Roznov 1-0 (0-0)

În prezența câtorva sute de spectatori, ambele echipe au desfășurat un joc în plină forță, cu un însemnat consum de energie fizică, care în cele din urmă a reușit să și placă. La un atac lucrat fin pe partea dreaptă, Mungiu îl pune prin întoarcere pe Ciobanu în poziție de șut și acesta trimite balonul la colțul opus al porții: 1-0 în minutul 67. Metalul ar fi putut majora avantajul dacă Ciobanu, Mungiu și Ghineț nu ar fi ratat ocaziile ratate. (C. Nemțeanu)

Clasament: 1. Constructorul-6 puncte; 2. Metalul-6 puncte; 3. Unirea Roman-6 puncte

Campionatul Municipal de fotbal – Energia ICPN-Victoria Tarcău 6-1

Energia a desfășurat un joc de bună calitate reușind să finalizeze prin Smău Teodor de 4 ori, Smău Gheorghe și Mihăila. Pentru Victoria golul de onoare a fost realizat de Scutaru. Cunoscuții jucători Gogu, Mihăilă și frații Smău prin contribuția cu care s-au dăruit jocului au realizat o partidă de fotbal modern.

Energia UCH Stejaru-Victoria Girov 1-1 (1-0)

Tinerii fotbaliști din Girov îndrumați de Amariei Vasile și Maga Neculai au reușit să obțină un punct în deplasare. Ei s-au prezentat cu un portar având multe calități-Băieșu și jucători dornici de afirmare. Energia a forțat majorarea scorului, însă golul realizat din lovitură liberă de Diminescu nu a fost concludent pentru posibilitățile echipei.  O neînțelegere a portarului Bărbuță cu fundașul, a permis lui Catană să intercepteze și să expedieze balonul în gol. Girovenii s-au organizat apoi bine în apărare și au menținut rezultatul.

Hârtia Piatra Neamț-Metalo-Chimica 1-1 (1-1)

După o absență îndelungată de pe lista competitoarelor fotbalistice am urmărit cu oarecare strângere de inimă evoluția actuală a echipei, formată acum câțiva ani din nume cu rezonanță. Dar de această dată nu au mai evoluat un Traian Nicolau, Himeș, Mircea Butnaru, Costică Timofte, Anghelina, Vieru și alții. Astăzi, colectivul fabricii Comuna din Paris este reprezentat de o nouă generație care și-a propus să învețe cu răbdare din abecedarul jocului de fotbal. (C. Nemțeanu, Ceahlăul, joi, 19 septembrie 1968)