0:00

Ceahlăul – ACS Poli Timișoara 1-0 (0-0)

Ceahlăul arată după 15 etape precum Vasile Miriuță: bine așezată în teren, muncitoare, cu o pregătire fizică bună și un apetit ofensiv întreținut de căpitanul ei. O echipă care nu refuză fotbalul, ci a învățat să-l joace pragmatic, la rezultat și să nu-l complice. Dacă în urmă cu câțiva ani echipa era asociată cu termenul de ”Cooperativă”, datorită prieteniei dintre Gheorghe Ștefan și Jean Pădureanu, acum echipa este catalogată drept una bună, care joacă foarte bine, în special meciurile de acasă. A fost o transformare, care s-a petrecut în mai puțin de jumătate de an, care-i dă dreptul antrenorului să spere că în 2014, echipa va fi și mai puternică. Echipa s-a desprins de jocurile pentru putere, pe care le duce în culisele fotbalului Gheorghe Ștefan și a învățat că puterea, pe terenul de joc ți-o dau rezultatele, golurile și forma sportivă. Altă explicație nu există pentru acest salt calitativ, care, din păcate, nu se regăsește și la nivelul echipei naționale. Nici nu are cum, din moment ce selecția jucătorilor la echipa națională seamănă cu instalarea lui Gino Iorgulescu în fruntea LPF: făcută la sfatul unora, cu influențe și în urma unor întâlniri ferite de ochii lumii.

O repriză dinamică, dar fără gol
Ceahlăul a vrut să treacă cu bine momentul ratat al tricolorilor în campania de calificare la Campionatul Mondial, moment care are repercusiuni asupra tuturor celor implicați în fenomen, inclusiv asupra publicului, care resimte și acum amăraciunea unor partide în care și-a pus de doi bani speranță. Rusu a dat primul semnalul că pietrenii vor să rezolve rapid ecuația jocului, dar centrarea lui șutată în fața porții, pentru Golubovic, din minutul 5, a fost deviată în ultimul moment de Scutaru. De partea celaltă, golgeterul Szekely a încercat pentru prima oară vigilența apărătorilor pietreni, două minute mai târziu. Gheorghiu a așezat balonul pe capul căpitanului, pentru prima oară, în minutul 10, dar lovitura lui Golubovic a fost pe direcția portarului Nuno Claro. 10 minute mai târziu, s-a consumat momentul psihologic al primei reprize: Constantinescu, aflat în careul timișorenilor, a trecut balonul în viteză de Scutaru, dar apărătorul timișorenilor s-a așezat în calea atacantului Ceahlăului, care urmărea mingea, iar arbitrul Sebastian Colțescu a indicat punctul cu var de la 11 metri. Golubovic a executat la rădăcina barei, dar Nuno Claro a respins în lateral. În minutul 28, Cânu a ratat și el ocazia primei reprize, când, ușor dezechilibrat, a reluat imprecis, cu capul,  din 4 metri o centrare perfectă a lui Gheorghiu, responsabil cu assist-urile la acest joc. Repriza s-a terminat cu reluarea lui Golubovic, sub bară, după o centrare venită de la Rusu, dar același Nuno Claro a avut un reflex de zile mari.
DE LA AGONIE LA EXTAZ, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Miriuță a jucat cartea atacului
La pauză Miriuță a forțat destinul, dinamizând atacul: a scos un fundaș, pe Rusu și la introdus pe Chitoșcă, iar pe Gheorghiu l-a mutat pe banda dreaptă. Repriza a debutat, totuși, cu ocaziile timișorenilor. În minutul 53 Trandu a reluat de puțin alături, iar Szekely l-a imitat, patru minute mai târziu, cu un șut din marginea careului. În minutul 58, Chitoșcă a sunat ”deșteptarea”, a luat o acțiune pe cont propriu, dar șutul i-a fost deviat în ultimul moment în corner. La centrarea venită din lovitură de colț, Nuno Claro a ratat intervenția și Cânu a trecut din nou pe lângă deschiderea scorului. Același Chitoșcă, în minutul 68, a sculat tribuna I în picioare după o cursă pe banda stângă, șutul lui scuturând plasa exterioară a porții. Iluzia optică a golului n-a fost în zadar. Miriuță a devenit dirijorul spectatorilor de la tribuna I, aceștia au prins viață, iar golul a căzut, firesc, în minutul 77, așa cum l-au visat toți: centrare Gheorghiu, iar Golubovic a șters balonul cu fruntea din mijlocul careului, trimițându-l la colțul lung: 1-0. A fost golul care a descătușat energiile în căpitanul Ceahlăului și în Vasile Miriuță. Această legătură creată de antrenorul principal al Ceahlăului, între doi oameni temperamentali, viguroși și care nu trișează fotbalul, nu are nimic în comun cu pungulițele energizante pe care jucătorii le consumă în momentele de respiro din repriza secundă. E legătura sufletească ce poate da încredere, speranță și forță unei echipe. Dacă n-o ai, încerci s-o construiești, cu orice risc, iar dacă ai creat-o, e bine s-o păstrezi, pentru că în jurul ei poți construi o echipă. Oaspeții au încercat să revină în treimea Ceahlăului, dar șutul lui Trandu a fost respins de Jovic peste poartă, în minutul 82, după care Andrei Marc a îndesat cele 3 puncte în lada cu zestre a pietrenilor, în minutul 86, după ce a avut o intervenție spectaculoasă în fața lui Szekely, ce scăpase singur cu Jovic. A fost semnaul care a făcut berea, cu care-și așteaptă antrenorul elevii victorioși  la vestiare, să fie și mai bună. E calea cea mai scurtă de a recompensa, în stil nemțesc, efortul depus de un bărbat: să-l cinstești cu o bere! Ceahlăul rămâne pe locul cinci, are 26 de puncte, îndeplinindu-și obiectivul propus, cu două etape înainte de finalul turului. Urmează ca și conducerea administrativă să termine de achitat bonusurile financiare din sezonul trecut și să se țină de primomisiunile din acest campionat.

”Cu aceste 26 de puncte, am scăpat de retrogradare. Le-am spus băieților la pauză că dacă Dumnezeu vrea să marcăm, vom înscrie chiar și în minutele de prelungiri, dar trebuie să nu primim gol. De acum ne putem gândi la un alt obiectiv. Chiar și la Moș Nicolae” (Vasile Miriuță)

”Am făcut un joc bun, împotriva unei echipe foarte bune, care știam că joacă foarte bine meciurile de acasă. Am trecut cu bine de momentul penaltyului, dar am luat gol la o greșeală de apărare” (Aurel Șunda)

Ceahlăul: Jovic – Rusu (min. 46 – Chitoșcă), Marc, Cânu, Cazan – Achim, Stana (Onciu – min.70) – Popadiuc (min. 61 – Lucas Garcia), Golubovic, Gheorghiu – Constantinescu
Rezerve: Jicha, Hasani, Ștefănescu, Țepeș
Poli Timișoara: Nuno Claro – Belu, Scutaru, Seroni, Poparadu (min. 80 – Furtado) – Petre, Trandu (min. 85 – Keita) – Bălace, Gorobsov (min. 69 – Boldea), Popovici – Szekely
Rezerve: Pap, Bărbuț, Balaure, Petrovic

Cristi SOROCEANU
FOTO: Gelu CRĂCANĂ

Articolul precedentVin banii la Cetatea!
Articolul următorSportul nemțean în presă și arhive

2 COMENTARII

  1. „dar am luat gol la o greseala in aparare” – toti antrenorii romani (aia care nu recunosc ca au echipe slabe) dau astfel de declaratii;

    Dar toate golurile vin din greseli; daca nu ar fi greselile, nu ar nici golurile 🙂

    Important e sa ai forta sa presezi adversarul sa greseasca, sa mergi in atac cu multi jucatori, sa alergi mai mult si mai repede decat adversarul, etc…
    Si adversarul ca ceda…(bine, se poate intampla sa aiba noroc si sa nu intre mingea in poarta, dar asta e rar)

    Cu Vasluiul se va vedea daca luptam intr-adevar pentru titlu sau ne multumim cu locul 2 🙂

    De ce sa nu ne propunem si noi locul 1?
    Otelul cum a castigat?
    Daca luptam pentru locul 1, poate terminam in primele 5 la final.
    Daca o lasam mai moale, terminam pe 10 sau 12…
    Ce-i asa mare chestie sa-ti propui sa castigi Liga 1?

  2. Cum sa nu fie mare „chestie”,daca declaram obiectiv maret se blocheaza baietii,incep arbitrajele sa ne” faca”,este bine sa tii la secret strategiile,la Vaslui nu castigam ,dar un egal ne sta la indemana.Totusi sa nu uitam jocul din returul de pe teren propriu,au ramas multe semne de intrebare dupa acel meci terminat 0-2.

Comentariile sunt închise.