Colegii din Camera Deputaților au aprobat, în unanimitate, Legea privind recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiunile medicale împotriva COVID-19, prin care personalul medical care execută, conduce sau coordonează misiuni și sarcini de serviciu în condiții de risc deosebit, generat de pandemia de coronavirus, va beneficia de un spor de până la 30%, calculat la salariul de bază. Anterior, aceeași lege a fost aprobată și în Senat.

De aceste prevederi vor beneficia medici, asistente, îngrijitoare, infirmiere, personalul auxiliar din unitățile medicale, ambulanțieri, biologi, biochimiști, psihologi, cadre militare – paramedici, din structurile Departamentului pentru Situații de Urgență (D.S.U.) ale Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.).

Legea conține și o serie de prevederi referitoare și la urmașii celor decedați ca urmare a implicării în tratarea cazurilor de coronavirus. Astfel, copiii celor decedați au dreptul la o pensie de urmaș egală cu 75% din valoarea cuantumului salarial pe care cadrul medical îl încasa la data decesului, până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la finalizarea acestora, dar nu mai mult de vârsta de 26 de ani. Urmașii vor avea, de asemenea, dreptul la asistență medicală și medicamente gratuite, în cadrul rețelei sanitare a Ministerului Sănătății sau, după caz, a Ministerului de Interne, dar și de scutiri la plata impozitelor pe teren și clădiri aflate în proprietate.

În cazul cadrelor medicale sau cele ale MAI care nu au urmași, părinții celui decedat vor primi jumătate din pensia de 75% din valoarea salariului încasat la data dispariției. În toate situațiile, la înregistrarea decesului unui cadru medical implicat în combaterea pandemiei generate de noul coronavirus, familiile vor primi un ajutor egal cu două salarii minime pe economie.

Eugen Țapu Nazare

Vicelider al Grupului PNL din Senatul României

Articolul precedentO sirenă din Precista a sunat 20 de minute din cauza unei defecțiuni
Articolul următorVIDEO Papa Francisc a donat 5 ventilatoare pulmonare Spitalului Suceava
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.