descarcerare piata 01

Că s-a trimis o maşină de pompieri să stea de veghe, nu cumva să se aprindă fierul deja trecut prin foc din Piaţa Centrală, mai că am putea înţelege. Se lucrează cu aparate de sudură şi, după cum ştim cu toţii, în ţara asta niciun sudor calificat nu începe munca până nu vede pompierul „plantat” lângă el. Dar să vezi militarii de la descarcerare lucrând, ore în şir, la tăiat table, când scopul lor profesional este să intervină la accidente rutiere şi în alte tipuri de situaţii de urgenţă, aşa ceva numai la Piatra Neamţ se poate.

La Piatra Neamţ, unde există tradiţie în domeniu pentru că pompierii au fost folosiţi, cu succes, şi la dat zăpada de pe stadion, şi la curăţat ştrandul, şi la cărat fişete când s-au mutat Serviciul de paşapoarte şi Evidenţa populaţiei la mall. Trebuşoara asta nu se poate face decât sub umbrela regulamentară a antrenamentului, ne-a spus un cunoscător în domeniu. Iar răspunsul oficial al ISU Neamţ, prin vocea purtătorului de cuvânt a fost exact cel la care ne aşteptam.

descarcerare piata 02

„Echipajul de descarcerare a desfăşurat un program de antrenament, în ziua de 23 septembrie între orele 9-18, iar în ziua de 24 septembrie între orele 14-18, pentru că au mai fost şi alte activităţi”, a declarat slt. Andrei Grancea. „Este un antrenament pentru situaţii în care ar trebui intervenit pentru descarcerea uner persoane captive în clădiri în care s-au produs situaţii de urgenţă. Pe de altă parte, Asociaţia Salvatorul nemţean a adresat o solicitare către CMI Urban, pentru nişte materiale, care să fie folosite la confecţionarea unor lucruri necesare în poligonul nostru”.

Asociaţia „Salvatorul nemţean”, în jurul căreia au fost nişte scandaluri interne – finalizate fericit cu dirijarea celor 2% din impozitul pe venitul multor pompieri către SMURD şi nu către asociaţie, conform aşteptărilor – are nişte scopuri şi obiective. Toate sunt, la vedere, pe site-ul instituţiei. Scopurile încep cu acţiuni cultural-educative cu caracter tehnico-aplicativ destinate să asigure promovarea tradiţiilor specifice instituţiei pompierilor” şi continuă cu tot felul de acţiuni umanitare . Obiectivele includ, “activităţi editoriale specifice”, dar şi “realizarea sau întreţinerea de monumente şi activităţii cultural artistice care să reprezinte activitatea pompierilor”.

Acum, ori se prefigurează vreun monument din fier călit prin poligon, ori descarcerarea din piaţă e “cultural-educativă” de-a dreptul, până pică militarii din picioare de atâta “cercetare” pentru  “sesiuni de comunicări, referate, conferinţe şi consfătuiri”, conform statutului.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentActriţa Carmen Galin la Teatrul Tineretului
Articolul următorDialog cu scriitorul Constantin Ardeleanu, la împlinirea vârstei de 66 de ani