Secția de Recuperare a Spitalului Municipal de Urgență Roman a fost reabilitată recent, după ce în ultimii doi ani a făcut obiectul mai multor controale și avertismente date de Direcția de Sănătate Publică Neamț. Acum, după igienizare și înnoirea mobilierului din saloane, în secție au ajuns echipamentele modern achiziționate cu fonduri de la Ministerul Sănătății. Este vorba de o combină de electroterapie cu ultrasunete, o combină de electroterapie cu laser și un aparat magneto-diaflux ce sunt utilizate în tratamentul bolnavilor cu afecțiuni osteo-articulare, dar nu numai. „Se folosește câmp magnetic și pulsat care tratează durerile articulare, sindroame postraumatice și laserul tratează și problemele pe partea de traumatologie”, explică Laura Trifan, purtătorul de cuvânt al SMU Roman.
Pentru nou-născuți, secția Neonatologie a primit un incubator cu pereți dubli și servocontrol și un incubator de transport. Echipamentele sunt folosite pentru îngrijirea nou-născuților prematuri, a celor născuți la termen dar cu greutate mică, internați în terapie intensivă indiferent de vârsta de gestație. Incubatorul neonatal cu pereți dubli și servocontrol ajută la reglarea rapidă și constantă a temperaturii, în funcție de temperatura cutanată a nou-născutului, aceasta reglându-se automat. Incubatorul de transport se folosește în interiorul spitalului, de la sala de naștere la ATI sau dacă pacientul necesită diferite investigații (radiologie, ecografie). Aceste incubatoare noi se adaugă celor 10 fixe și 3 de transport care au fost achiziționate din anul 2008 până acum.
Pentru secțiile ATI, Cardiologie, Chirurgie și Medicală au fost aduse paturi cântar, câte unul pe fiecare secție. Echipamentul este necesar pentru pacienții imobilizați, paturile fiind dotate cu funcții blocabile individual, indicatori de înclinare lateral, pedală pentru ajustarea înălțimii. Cântarul ajută personalul medical pentru a stabili medicația în funcție de greutatea fiecărui bolnav.
Două noi aparate au ajuns și au fost puse în funcțiune și în secția Pneumologie. Este vorba de un spirometru, utilizat în diagnosticarea bolilor de piept, pulmonare și pentru sănătatea respiratorie, în general. Ajută foarte mult în diagnosticul diferențial, pentru tratamentul de evaluare și selecție de indicații chirurgicale. „Cu această dezvoltare rapidă a psihologiei clinice respiratorii, aplicațiile clinice de inspecție a capacității pulmonare câștigă, de asemenea, popularitate”, a adăugat Laura Trifan. Al doilea aparat este un dispozitiv pentru apnee Auto-CPAP, care monitorizează în timp real, cu grafice detaliate, evenimentele din timpul somnului. Algoritmul cu 3 canale detectează apneea, hipopneea și sforăitul și aplică presiunea necesară. Prin acest program avansat, schimbările presiunii aplicate de utilizatori sunt urmărite pe parcursul terapiei. (C.I.)