pietricica turism

 

Pacienții și tot ce înseamnă activitate medicală și nemedicală de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț au fost astăzi, 18 ianuarie, în atenția administrativă de la cel mai înalt nivel de reprezentare a Executivului în județ. Situația de urgență de la spital care a condus la convocarea unei ședințe extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, de prefectul de Neamț, nu este una nouă.
Pericolul la care se expune oricine intră în orice moment în spitalul vechi este la fel de grav și actual acum, ca și în urmă cu câțiva ani buni, când Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a pus bulina de risc pe pavilionul vechi. Proiecte s-au tot făcut și, poate de această dată se vor realiza, dar până atunci mai este. Pavilionul oncologiei este, iarăși, subiectul mai multor idei și proiecte. Psihiatria, la fel. Nemaivorbind de Infecțioase, care nici acum, în secolul 21, nu are soluții pentru ca infirmierii, îngrijitorii și vizitatorii să nu mai aburce bolnavii pe scări. Că de circuitele din pavilionul nou, numai Direcția de Sănătate Publică Neamț și anualele planuri de conformare ar putea da o idee (chiar și vagă) despre cât de conforme sunt soluțiile temporare aplicate în ultimii ani.
Dr. Codruț Munteanu, managerul SJU Piatra Neamț, care a participat în această calitate pentru prima dată la o asemenea întrunire oficială spune că ședința de azi a fost un pas înainte pentru conturarea noului spital: „Am fost invitat prima dată la o astfel de ședință. S-a discutat despre necesitatea construirii unui nou spital. A fost o ședință în continuarea celei organizată de Consiliul Județean miercuri, la spital, când au fost consultați medicii șefi de secții. Astăzi s-a dat o rezoluție de urgență pentru construirea unui nou spital. În prealabil, s-au analizat rezultatele inspecției pe care a ordonat-o doamna prefect de risc seismic și de uzură, ca urmare a adresei pe care i-am trimis-o. Iar comitetul, format din experți din toate domeniile, inclusiv ISU, a fost de acord ca, între reabilitare, reamenajare, să facem un spital nou. Am înțeles că va fi un spital pe verticală, cu 10-11 etaje, în curtea actualului spital”.
În urma extraordinarei CJSU din 18 ianuarie, s-a adoptat și prima hotărâre din acest an „privind stabilirea măsurilor pentru punerea în siguranţă a pacienţilor, personalului medical şi celui auxiliar, precum şi a actului medical ce se desfăşoară în Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, urmare a constatărilor comisiei mixte pentru evaluarea și verificarea în teren a documentelor puse la dispoziție de conducerea unității medicale și Consiliului Județean Neamț”. Acesta este singurul punct de vedere oficial legat de această chestiune publicat de Prefectura Neamț, ședințele CJSU fiind închise presei.
(C.I.)