0:00

Spitalul Județean Neamț – O licitaţie cât un tomograf, ZCH NEWS - sursa ta de informații

O licitație cât un tomograf

Există un adevărat folclor al licitațiilor publice. Aproape de fiecare dată există un câștigător cunoscut, contracandidații lansează zvonuri cu privire la cine câștigă sigur, cu sprijinul cui, care sunt capcanele din caietul de sarcini sau din fișa de achiziții. De astfel de zvonistică nu a dus și nu duce lipsă nici Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Mai ales acum, de când pe site-ul e-achiziții.ro poate fi consultat și admirat un anunț pentru servicii de investigatii imagistice-IRM”. Cum ar veni, cam ce face acum societate Phoenix în spital. Cârcotașii spun că, de data aceasta, fericiții beneficiari n-ar mai fi ei. Este vorba despre o licitație deschisă, unde criteriul principal este prețul cel mai scăzut. Nu știm cine în afara firmei mai sus-amintite mai poate asigura un asemenea serviciu, dar mărturisim că ne-a atras atenția valoare posibilei achiziții: 1.300.000 lei, fără TVA. În monedă adevărată vreo 290.000 de euro, la care se adaugă generoasa cotă de TVA. Nu mai stăm acum să despicăm firul în patru și să vedem de unde vin banii, nici nu e important asta, dar există, ca la orice astfel de achiziție, o posibilă discuție despre oportunitate și costuri.

Imagistică sau tomograf?

Că este nevoie de servicii de investigații imagistice IRM nici că încape discuție. Putem vorbi însă despre mărimea sumei și dacă spitalul din Piatra Neamț își mai poate permite să plătească servicii scumpe de acest tip, la care se adaugă cele pentru tomografie computerizată. În acest moment, serviciile sunt asigurate de firme private cu sediul în incinta spitalului. Pentru că, să nu uităm, la Piatra Neamț nu mai există computer tomograf propriu, cel achiziționat cu ani în urmă dându-și obsteșcul sfârșit spre bucuria particularilor de la X-Med.

Un computer tomograf nou (modalitățile de achiziție pot fi discutate cam în același registru cu barierele sau alte aparate medicale) este scump, dar, dacă ne raportăm la valoarea achiziției la care facem referire, costurile nu mai par așa de mari. De exemplu, un tomograf simplu, cu 8 slice, achiziționat de spitalul din Motru, a costat 411.000 lei, iar unul performant, cu tot ce înseamnă autorizare și instalare a costat 1.300.000 lei! E drept, la Cluj.

De aici încolo intervine discuția despre oportunitate, despre calcularea valorii serviciilor scoase la licitație și despre economiile sau prejudiciile pe care le obțin spitalul, județul, pacientul, dacă se merge spre achiziționarea unui tomograf sau doar pe achiziționarea și plata unor servicii oferite de firme particulare. Probabil că, nefiind bani pentru tomograf, este mai ușor să plătești din banii Casei de Asigurări de Sănătate servicii. Și nici nu ai bătaie de cap cu angajarea medicilor, cu concurența, toată lumea fiind liniștită. Despre comisione, nici nu mai încape discuție, doar s-a făcut licitație publică.

Nedumeriri pe bază de achiziție

Revenind la procedura de achiziție, până la care mai sunt vreo 4 zile, trebuie să constatăm câteva inadvertențe sau, hai să le zicem, scăpări neintenționate. În primul rând, să menționăm că, atunci când se vorbește despre capacitatea tehnică a ofertantului, la documente necesare se vorbește despre ”imagistică medicală CT”(computer tomograf). Chiar dacă între IRM și CT există un pic de diferență, nu mai stăm să putem întrebări la care se va găsi întotdeauna o justificare de specialiștii în achiziții.

Mai greu de înțeles pentru stabilitatea financiară a spitalului și a Casei de Asigurări este o altă prevedere din fișa de achiziție. Este vorba despre perioada minimă pe parcursul căreia ofertantul trebuie să-și mențină oferta, care este de 60 de zile, la un contract pe 24 de luni. Prevederea s-ar putea citi și în alt registru. Firma câștigătoare ar putea, după 60 de zile, să notifice cu 5 zile înainte, conform actelor publicate pe site, un alt preț și cu asta basta. Cum este greu de crezut că prețul va fi mai mic, ne întrebăm ce protecție își iau cei din spital când este vorba despre o posibilă creștere a prețului printr-o simplă notificare.

Dana OSTAHIE

Articolul precedent171 de societăți nemțene înființate în ianuarie 2014
Articolul următorDr. Dan Arvătescu: „Eu, Chirurgul”