Nemțenii vor avea în curând posibilitatea să beneficieze de investigații prin rezonanță magnetică nucleară în cadrul Spitalului Județean de Urgență Neamț.
Managerul interimar spune că această investiție era ”mai mult decât necesară”, după ce furnizorul care asigura aceste investigații a renunțat, anul trecut, la colaborarea cu spitalul. ”Până acum, pacienții noștri făceau aceste investigații la clinica Phoenix, așa că, de acum, vom avea RMN-ul nostru. Va fi amplasat chiar la parterul pavilionului unde a fost vechiul partener, la Radiologie. Avem medici suficienți, dar vom mai scoate posturi la concurs. Din câte am înțeles de la Ministerul Sănătății, poate dura până la jumătate de an până vom primi echipamentul, funcție de contractul de achiziție, dar noi, între timp, putem pregăti și amenaja spațiul”, a declarat dr. Cristina Iacob Atănăsoaie.
Mai sunt de perfectat și alte detalii, legate de cine va monta echipamentul și eventualele cheltuieli, de includerea în bugetul spitalului a sumelor necesare materialelor sanitare și consumabilelor, dar acestea sunt chestiuni care se pot rezolva în acest timp. Spitalul Județean Neamț primește unul din cele 24 de RMN-uri achiziționate de Ministerul Sănătății cu finanțare de la Banca Mondială, într-un program de investiții ce cuprinde și 14 computere tomograf și 21 sisteme informatice utilizate în imagistică, în valoare totală de 19,8 milioane euro.
Președintele Consiliului Județean Neamț a semnat deja contractul pentru acest echipament: ”Sunt bucuros să-i anunț pe nemțeni că județul nostru se regăsește, încă o dată, pe lista județelor în care se fac investiții importante, de data aceasta fiind vorba despre investiții în infrastructura medicală. Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț va primi, datorită guvernării actuale, echipamente de imagistică, astfel încât să poată asigura servicii medicale de calitate tuturor pacienților care vor necesita investigații RMN. Am dovedit, încă o dată că suntem consecvenți și ne onorăm promisiunile făcute românilor, că tratăm cu prioritate domeniul sănătății, astfel încât pacienții să apeleze cu toată încrederea la spitalele din România, iar medicii să fie mulțumiți de mediul lor de muncă”, a declarat Ionel Arsene. (C.I.)
Patru servicii RMN in Piatra Neamt nu e cam mult? In aceste conditii eficienta acestor servicii este redusa. Se vor face 3 sau 4 examene pe zi. Mai ales ca fondurile de la asigurari sunt putine si fara ele cine isi va permite un astfel de examen? Lucrez ca radiolog in Franta si un singur RMN este suficient pentru o zona cu o populatie de 130000 de locuitori. Este folosit de spitalul public si de serviciile private (in parteneriat) si functioneaza zi si noapte. Eficienta in acest caz este foarte mare.