pietricica turism

Într-o interpelare adresată direct primului ministru al României, senatorul de Neamț, Eugen Țapu-Nazare, sare în ajutorul comunei Bicazu Ardelean, care s-ar afla în situația de a nu-și putea cofinanțarea unor programe europene, deoarece i-a fost luat din cont excedentul de peste 3,1 mioane lei.

Comuna Bicazu Ardelean, din judeţul Neamţ, se află într-o situaţie financiară deosebit de dificilă, datorită bugetului foarte mic ce i-a fost atribuit pentru anul 2018, fiind în situaţia în care nu poate să-şi asigure cofinanţarea proiectelor europene.

În mod total injust, localităţii Bicazu Ardelean nu i-au fost alocate sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor şi mai mult decât atât, la sfârşitul anului 2017 i-a fost luat din cont excedentul bugetar în valoare de 3,1 milioane lei, ce era prevăzut pentru cofinanţarea proiectelor europene.

Localitatea Bicazu Ardelean are depuse 4 proiecte finanţate din fonduri europene în valoare totală de 20,2 milioane lei, pentru care s-au semnat contractele de finanţare şi au fost emise ordinile de începere a lucrărilor.

Este vorba de modernizarea infrastructurii rutiere, construire de grădiniţe, înfiinţarea unei staţii de epurare şi modernizarea căminului cultural. Sunt proiecte finanţate din fonduri europene care sunt în pericol de a nu fi implementate datorită bugetului mic ce i-a fost alocat localităţii.

Aceste proiecte europene au nevoie de suma de 4.056.201,40 lei – cofinanţare de la bugetul local, din care 3.396.757,40 lei cu titlu de cofinanţare şi 659.453 lei cu titlu de TVA. Prin comparaţie cu alte UAT-uri din judeţul Neamţ cu număr de locuitori egal sau mai mic decât localitatea Bicazu Ardelean, concluzia este că bugetul alocat acestei comune este în total dezechilibru cu celelalte, raportat la populaţie şi proiectele europene ce trebuie implementate.

Spre exemplu, comuna Tarcău, cu o populaţie cu puţin peste 3000 locuitori a primit un buget de 3,14 milioane lei, comuna Gîrcina, cu o populaţie de 3500 locuitori a primit un buget de 4,19 milioane lei şi exemplele pot continua, pe când comuna Bicazu Ardelean, având o populaţie de peste 4000 locuitori, angajată în implementarea a 4 proiecte europene, are un buget de numai 0,62 milioane lei.

Este o situaţie financiară dezastruoasă, nu numai că nu pot fi cofinanţate proiecte europene, chiar şi administrarea localităţii se face la limita de supravieţuire.

Mai mult decât atât, această procedură de executare a conturilor cu excedent bugetar în care existau fonduri destinate cofinanţării proiectelor europene s-a făcut aproape în toată ţara, deşi există un amendament la Legea bugetului pe 2018 care prevede expres că aceşti bani nu pot fi luaţi din cont la sfârşitul anului 2017.

Aşadar, vă solicit de urgenţă găsirea unei soluţii în acest sens, pentru echilibrarea bugetului pe anul 2018 al comunei Bicazu Ardelean cât şi pentru UAT-urile în care Direcţiile Judeţene de Finanţe Publice au procedat similar.”

(V.B.)