Astăzi, 30 august, a fost declarat focar de covid în Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, după ce 5 pacienți și 4 infirmiere din secția Chirurgie au fost confirmați infectați. Vineri, testele PCR au fost pozitive la 5 dintre pacienți și a doua zi a fost testat tot personalul secției care a putut veni la spital.

Astăzi, 30 august, s-au prelevat probe de la restul angajaților secției. Pozitivarea bolnavilor a fost confirmată PCR, după ce inițial testele rapide au fost negative. „Am luat decizia să testăm tot personalul secției Chirurgie și astăzi au fost prelevate probe de la ceilalți care nu au putut veni sâmbătă. Deocamdată avem 4 cazuri, la infirmiere, dintre care două sunt vaccinate complet, una chiar luna aceasta s-a vaccinat cu Johnson, cel în doză unică. Dar, potrivit studiilor făcute de specialiști, varianta Delta a coronavirusului are un comportament diferit la cei vaccinați. Așteptăm rezultatele la teste și finalizarea anchetei epidemiologice pentru a putea stabili dacă pacienții erau în perioada de incubație când au fost internați, dacă boala s-a transmis de la cadrele medicale la pacienți sau invers ori din contactul cu alte persoane pozitive din spital. Secția a fost dezinfectată, personalul infectat are forme ușoare și este în izolare la domiciliu. Analizăm să vedem dacă se impune testarea membrilor familiilor acestora, ca să avem tabloul complet al sursei de infectare, pe cât posibil, fiindcă varianta Delta deja se transmite intracomunitar”, ne-a declarat dr. Cătălin Herghelegiu, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț și medicul epidemiolog al spitalului județean.

Zilele acestea se încheie și controlul DSP Neamț în spitalul județean, unul care vizează cât de pregătită este unitatea sanitară pentru așteptatul val 4 de covid.

C.I.

Articolul precedentÎncepe a doua sesiune de admitere la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău
Articolul următorFirmele din zona Roman nu găsesc meseriași, sute de joburi rămân neacoperite