medicamente 02De miercuri, 1 aprilie, unitățile sanitare care vor cere pacienților să vină cu medicamente și materiale de acasă riscă sancțiuni usturătoare. Anunțul a fost făcut de președintele CNAS, Vasile Ciurchea, care a precizat că spitalele care apelează la această metodă pot scăpa, cel mai ușor, cu o amendă egală cu 1% din valoarea contractului încheiat cu Casa, pe anul respectiv. Iar în funcție de dimensiunile unității, suma poate fi uriașă. Pe anul 2014, de exemplu, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a încheiat un contract de aproape 45 de milioane de lei, deci o astfel de sancțiune ar însemna aproape jumătate de milion de lei.

„Un pacient, când se internează, nu trebuie să fie pus să plătească nimic pentru medicamente şi materiale sanitare. Dacă este pus, atunci trebuie să se întoarcă la casieria spitalului şi să solicite decontarea. Încercăm să reglăm această situaţie. Sigur că luăm măsuri concrete, atunci când un furnizor de servicii medicale greşeşte i se întrerupe contractul cu casa pentru o perioadă. Nu cred că cineva îşi permite să greşească, dacă pierde contractul cu Casa”, a spus preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, adăugând că orice furnizor, manager, medic sau şef de secţie care va trimite bolnavii să-şi ia medicamente va fi sancţionat.

Până acum, bolnavii aveau posibilitatea să ceară, la CAS, decontarea cheltuielilor cu medicamente și materiale sanitare, făcute pe durata internării. Procedura era însă una de durată, incomodă și nu foarte cunoscută, pacienții suportând, într-un final, din buzunarul propriu eventualele cheltuieli. (Oana IOSUB-TOMA)