reclama autocenter

speranta iulie 2013

Pornind de la două reclamaţii apărute pe site-ul domnuleprimar.ro am încercat să aflăm care este situația în cartierul Speranța, din Piatra Neamț și dacă, într-adevăr, acolo este țara nimănui. Pe deoparte există localnicii care spun că situația a degenerat, furturile și scandalurile provocate de cetățenii de etnie rromă fiind la ordinea zilei. Pe partea cealaltă sunt autoritățile, în special Poliția Piatra Neamț și Poliția Locală care afirmă că nu au primit foarte multe sesizări scrise cu privire la ceea ce se întâmplă în acest cartier, dar își dau interesul să monitorizeze zona, considerând-o o zonă de risc. Iată, în schimb, ce spun locuitorii cartierului, cei care își duc traiul de zi cu zi în Speranța.

Ce spun cetăţenii?

”Dacă aș avea unde să mă duc, și mâine m-aș muta de aici. A devenit de nesuportat. Magazinul din cartier a fost spart de nu știu câte ori. Dacă ajungi seara acasă riști să te întâlnești pe aleile din cartier cu vreo 5 sau 6 cai care pasc printre mașini. Te sperii de ei pentru că este întuneric, iluminatul public fiind un lucru complet inexistent. Vă sfătuim să nu mergeți mai departe de locuințele sociale, de aici din dreapta. Dacă treceți strada la vilele unde locuiesc rromii, riscați să vă întoarceți cu mașina avariată. Zilele trecute, în autobuz au furat telefonul mobil al șoferului. Poliția nu a venit în cartier și nici nu vine. La perioade regulate de timp schimbăm ștergătoarele sau oglinzile de la mașini pentru că ni le fură sau le distrug”, a relatat G.T., chiriaș într-unul din blocurile ANL.

”Eu nu ies din casă, în special după lăsarea întunericului. Vedeți cum e distrus tot. Erau aici niște foste hale. Au furat tot fierul, iar acum riscă să se prăbușească. Cartierul ăsta e al nimănui. Nu tu primărie, nu tu poliție… Până când nu vor fi evacuați rromii aici nu va fi liniște și curățenie”, povestea o doamnă, chiriaș în locuințele sociale din Speranța.

Ce spune Poliţia Municipală?

”Sesizările primite la Poliția Piatra Neamț, nu provin cu preponderență din Speranța. Pentru o perioadă de timp acolo au fost impuse măsuri speciale de monitorizare a zonei pentru că este o zonă specială, de siguranță publică. Am suplimentat activitățile specifice de patrulare, de supraveghere a zonei. Problema este că nu numai în Speranța sunt semnalate probleme de ordine și siguranță publică, ci și în cartierele Gara Veche, Văleni. Este la fel. În general rromii pot fi ținuți greu sub control, de fapt aici este o problemă socială. Oricum în ceea ce privește numărul de sesizări pentru furt sau tâlhărie, acesta nu a crescut față de lunile precedente. De la începutul lunii iulie, avem 4 reclamații venite de la locuitorii cartierului Speranța, pentru furt”, a declarat comisarul șef Mircea Bejenaru, adjunct al șefului Poliției Piatra Neamț.

Ce spune Primăria?

”Problema este una generală. Poliția Locală este organizată în zonă, dar este destul de greu să identifici autorii furturilor, aceștia ar trebui prinși în flagrant. Există și problema lipsei de personal la Poliția Locală, dar o dată cu aprobarea organigramei sperăm să reușim să orgnizăm în Speranța și Gara Veche, locații fixe ale Poliției Locale. În Speranța trebuie să existe pază în sistem de permanență, pentru a ține sub control situația”, a precizat Aurelia Simionică, viceprimar al municipiului Piatra Neamț.

Ce spune Poliţia Locală?

”Știm că acolo sunt destule probleme, ar trebui să se implice mai mult și Poliția Municipală. Efectivele noastre sunt diminuate în această perioadă. Ar fi mult mai ușor să fie permanent cineva acolo în cartier la care oamenii să poată apela. Sperăm ca din luna august să se remedieze situația și să putem funcționa în Speranța cu un post fix al Poliției Locale. Oricum, locuitorii cartierului ar trebui să ne sesizeze imediat dacă se întâmplă ceva, telefonic sau în scris. Până la această dată noi nu avem astfel de sesizări”, a menționat Cătălin Ifrim, purtător de cuvânt al Poliției Locale Piatra Neamț.

Sesizarea 1

”Domnule primar, vă rugăm insistent să faceți ceva, până nu o să moara cineva! Acești țigani, câțiva la număr, fură tot ce prind în cale, sparg orice mașină care li se pare lor că ar putea avea ceva de vânzare în ea, fură de la cerceii fetițelor din urechi până la centrale temice din casele oamenilor, magazinele din zonă au fost sparte de nenumărate ori!”

Sesizarea 2

”Aș îndrăzni să întreb dacă în acest «minunat» cartier mai patrulează vreun polițai… sau trebuie să ne facem dreptate fiecare cum poate? Ca să nu mai spun că și gardul este din nou şi din nou tăiat, iar întreg cartierul este populat numai de țigani, care ne șicanează atunci când ieșim din casă, doar doar se iscă vreun scandal, vreo bătaie, care să se lase cu cine știe ce victime şi dosare penale… bineînțeles pentru noi românii… că țiganilor nu aveți ce le face! Ei sunt protejați!”

Irina CĂLIN

Articolul precedentFuncționari cu alcoolul la bord
Articolul următorLa mulți (b)ani, domnule subprefect!