Festivalul Dacic Petrodava – întrerupt timp de 4 ani – revine anul acesta, în perioada 29-30 iulie. Pe platoul Curții Domnești, peste 100 de războinici daci și legionari romani vor oferi seri fierbinți, cu spectacole de meșteșuguri, lupte și ateliere militare și meșteșugărești (metaloplastie, monetărie, signacula, jocuri romane, scriptoria, fierărie, țesut, etc.). Cea mai spectaculoasă parte rămân, bineînțeles, demonstrațiile de tehnică militară daco-romană și reconstituirea unor bătălii între daci și romani. Festivalul este organizat anul acesta de Asociația Culturală Istoria Interactivă (detalii despre festival găsiți și aici) în parteneriat cu Primăria Piatra-Neamț.

Spectacol cu lupte între daci și romani la Festivalul Dacic Petrodava, ZCH NEWS - sursa ta de informații“Pentru prima dată în cadrul acestui festival, în ziua de duminică, 30 iulie, publicul este invitat să se alăture războinicilor daci și legionarilor romani chiar pe platoul de la Bâtca Doamnei unde este poziționată cetatea dacică Petrodava, care reprezintă cel mai vechi monument istoric din Piatra-Neamț. Situată nu departe de municipiul Piatra-Neamţ, la circa 4 kilometri, pe un pinten al dealului Bâtca Doamnei, la o înălţime de 457 de metri, Cetatea Petrodava este menţionată de Ptolomeu în lucrarea Geographia în cadrul descrierii Daciei, alături de alte 43 de cetăţi”, anunță Primăria Piatra-Neamț.

Spectacol cu lupte între daci și romani la Festivalul Dacic Petrodava, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiLa festival vor participa cele mai importante trupe de reconstituire istorică din România, precum: Asociația Culturală Istoria Interactivă  (Neamț), Garda Apulum (Alba Iulia), Terra Dacica Aeterna (Cluj Napoca), Historia Renascita (Pitești) și Nimfele Dace  (Zalău). Sâmbătă, 29 iulie, la ora 10:00 va avea loc Ceremonia oficială de deschidere a festivalului pe platoul Curții Domnești, urmată de prezentarea taberelor și atelierelor meșteșugărești. O oră mai târziu vor începe atelierele meșteșugărești  de prelucrare os, prelucrare lemn, monetărie, întreținere echipamente, jocuri romane, plante dacice, machete, scriptoria, fierărie, metaloplastie, dar veți putea urmări și antrenamentele soldaților și ale gladiatorilor.

Spectacol cu lupte între daci și romani la Festivalul Dacic Petrodava, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiTot aici, seara de la ora 19:00 veți putea urmări dansuri antice, prezentări și demonstrații de tehnică militară daco-romană și un spectacol de lupte de gladiatori. Cea mai spectaculoasă parte va avea loc de la ora 20:30, când va fi organizată prima parte a “Marea bătălie dintre daci și romani”. Seara se va încheia cu o paradă militară antică cu torțe. Duminică, 30 iulie, de la ora 11:00, la Bâtca Doamnei va avea loc “Asediul cetății Petrodava”, iar după-amiază, de la ora 13:00, pe platoul Curții Domnești va fi deschiderea taberelor și atelierelor meșteșugărești. Tot aici, de la ora 18:00 veți putea urmări dansuri ale nimfelor Dace și lupte de gladiatori”, iar de la ora 18:30 – “Marea bătălie dintre daci și romani” – partea II, urmată de salutul trupelor și închiderea festivalului.

Angela Croitoru

Articolul precedentTurul României la ciclism va trece prin Piatra-Neamț
Articolul următorAtelier de pictură pe numere la Biblioteca Juețeană ”G.T. Kirileanu” Neamț
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.