Nemțenii sunt invitați, din nou, să se înregistreze în Spațiul Privat Virtual și pentru a-i convinge de avantajele comunicării on-line, Fiscul oferă o serie de explicații. Succint, acestea sunt cuprinse în comunicatul transmis redacției de Administrația Finanțelor Publice Neamț, din care aflăm că, până la această dată, sunt 4.160 de firme și 11.485 de persoane fizice înrolate, adică 15.645 de utilizatori în total.

”În perioada imediat următoare se va derula o campanie amplă de promovare a serviciului Spațiu Privat Virtual, cu explicații detaliate pentru fiecare categorie de contribuabil. Înrolarea în SPV nu este obligatorie, acest serviciu este o alternativă pentru evitarea drumurilor la ghișeele organului fiscal sau a corespondenței prin poștă. Au mai fost campanii de popularizare, când s-au trimis contribuabililor invitații, sub forma unor fluturași, de a se înrola în SPV. Nu au fost notificări trimise de organul fiscal și nici cereri de refuz înregistrate, deoarece înrolarea în SPV nu este obligatorie”, ne-a declarat Cristina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Administrației Județene a Finanțelor Publice Neamț.

Demersul Fiscului este cât se poate de nimerit, câtă vreme încă există numeroase plângeri din partea celor care vor să-și facă un cont, dar și de la cei care deja utilizează SPV-ul. Pe pagina de facebook a ANAF, de pildă, curg și acum întrebări legate de procedura de înregistrare, nemulțumiri privind funcționarea aplicației și a site-ului.Spațiul Privat Virtual – explicații de la Fisc, ZCH NEWS - sursa ta de informații Situații care încă există, deși oficial SPV ”este disponibil 24h/24, gratuit și ușor de accesat”. Totuși, în viața de zi cu zi, pe lângă cei care se declară mulțumiți de accesibilitate, sunt în continuare mulți care se plâng de faptul că site-ul funcționează greu și, la fel ca și utilizatorii SIUI-ului din sănătate, așteaptă noaptea pentru a-și spori șansele de a intra în sistem. Sau care reclamă perioade de nefuncționare, semnalate pe pagină cu mesaje de eroare, nu doar din perioadele de raportare, când sistemul suprasolicitat pică și uneori nici SPV-ul nu funcționează.

”Mai apar disfuncționalități, ca urmare a suprasolicitărilor sistemului informatic în perioadele de depunere a declarațiilor fiscale, dar astfel de situații nu pot fi prevăzute”, a adăugat oficialul AJFP Neamț.

Un alt aspect care îi nemulțumește pe cei care vor să aibă cont în SPV este că trebuie, totuși, să ajungă la Fisc pentru a se înregistra și a primi codul de validare.Spațiul Privat Virtual – explicații de la Fisc, ZCH NEWS - sursa ta de informații Este cazul celor care nu au primit niciodată un act de la organul fiscal, după cum explică AJFP Neamț. (C.I.)

Comunicatul AJFP Neamț aici: 

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Neamţ reaminteşte contribuabililor posibilitatea şi avantajele utilizării serviciului

”SPAŢIU PRIVAT VIRTUAL” (SPV) 

Spaţiul Privat Virtual (SPV) este un serviciu gratuit oferit de Ministerul Finanţelor Publice, prin intermediul căruia se efectuează comunicarea electronică a informaţiilor şi înscrisurilor în legătură cu situaţia financiară sau fiscală proprie. 

Fiecare contribuabil care decide să folosească acest canal de comunicare accesează  site-ul www.anaf.ro, secţiunea “Spaţiul Privat Virtual”, rubrica “Înregistrare Utilizatori persoane fizice şi juridice”, cu ajutorul unui user name şi a unei parole.

Contribuabilii care deţin deja un certificat digital calificat înregistrat pe site-ul ANAF se pot autentifica în SPV cu ajutorul acestuia. 

AVANTAJELE UTILIZĂRII SERVICIULUI „SPAŢIU PRIVAT VIRTUAL” (SPV)

  • este un serviciu dedicat atât persoanelor fizice, direct sau prin împuternicit cât şi persoanelor juridice sau entităţilor fără personalitate juridică prin reprezentant legal, prin reprezentant desemnat sau prin împuternicit;
  • este disponibil 24h/24h, este gratuit şi uşor de accesat;
  • permite transmiterea şi obţinerea de informaţii supuse secretului fiscal;
  • este o alternativă la comunicarea prin poştă sau la ghişeu, evitându-se deplasările,
  • documentele comunicate prin SPV au aceeaşi putere juridică cu cele comunicate prin poştă sau la ghişeu. Din acest motiv, documentele comunicate prin SPV nu se mai comunică prin alte mijloace;
  • poate fi accesat de pe orice dispozitiv mobil conectat la Internet;
  • permite depunerea electronică a declaraţiilor fiscale,
  • permite vizualizarea obligaţiilor de plată;
  • permite primirea electronică a documentelor, a actelor administrativ fiscale;

La această dată, numărul de utilizatori pe plan local al serviciului SPV este de 15.645, din care 4.160 persoane juridice şi 11.485 persoane fizice.

Totodată, la sediul AJFP Neamţ, inclusiv la sediile unităţilor fiscale teritoriale, sunt puse  la dispoziția contribuabililor calculatoare în sistem self service, în vederea accesării serviciilor oferite de agenția fiscală.

La cerere, contribuabilii vor fi îndrumați direct de către inspectorii fiscali în vederea îndeplinirii obligațiilor fiscale.

Inspectorii fiscali din cadrul AJFP Neamţ sprijină contribuabilii pentru familiarizarea cu orice serviciu on-line pus la dispoziție de ANAF: înscrierea în Spațiul Privat Virtual, depunerea de declarații, consultarea ghidurilor și informațiilor existente pe site-ul ANAF etc.

Articolul precedentAJF Neamţ: Sancţiuni pentru Oniceni, Horia şi Borca (juniori)
Articolul următorCUPA ROMÂNIEI FC Botoşani-CFR Cluj, Rapid-Poli Iaşi şi Foresta-Gaz Metan