0:00

* şefa DNA Bacău şi procurorul de caz au fost reclamaţi la CSM
* “Inspecţia judiciară va studia cazul şi va stabili dacă se pune problema unor abateri disciplinare”, ne-a declarat Daniela Pantazi, purtătoarea de cuvânt a CSM

Cunoscutul avocat Gheorghiţă Mateuţ a făcut plângere la CSM împotriva şefei DNA Bacău şi a procurorului Daniel Apetroaei, care a instrumentat dosarul primarului de Bacău Romeo Stavarache. Mateuţ susţine că a trecut termenul de prescripţie pentru “pretinsa faptă de dare de mită”, care s-ar fi consumat în aprilie 2009, în vreme ce urmărirea penală s-a dispus pe 25 iunie 2014, după depăşirea termenului de 5 ani. Iniţial avocatul s-a adresat şefei DNA Bacău, dar cum Maria Hrincescu a respins plângerea, a făcut sesizare către Consiliul Superior al Magistraturii.

“Inspecţia judiciară va studia cazul şi va stabili dacă se pune problema unor abateri disciplinare, plângerea este înaintată Secţiei pentru procurori”, a declarat Daniela Pantazi, purtătoarea de cuvânt a CSM. “În egală măsură, dacă nu există indicii în sensul unor abateri, plângerea va fi clasată”.

Motivaţia avocatului Mateuţ a fost “exercitarea funcţiei cu rea-credinţă”. Şefa DNA Bacău se află în concediu de odihnă şi prin urmare nu am reuşit să obţinem un punct de vedere de la dumneaei. Oricare va fi verdictul Inspecţiei judiciare, acesta nu influenţează în niciun fel cursul procesului penal, în care primarul de Bacău, Costel Căşuneanu şi Constantin Apostol sunt judecaţi pentru luare şi dare de mită. Căşuneanu este acuzat că ar fi dat mită pentru un certificat de urbanism de la Primăria Bacău, care trebuia pentru obţinerea de către SC ASERO SRL a unei finanţări nerambursabile în valoare de aproximativ 10 milioane de euro.
Ieri au apărut în presă şi primele stenograme din rechizitoriu.

CONSTANTIN APOSTOL : Mă gândeam să vorbesc, să-l chemăm pe Căşuneanu încoace, bă!
ROMEO STAVARACHE : Păi, cheamă-l, ia vezi, vorbeşte cu el.
C.A.: Să îl chem pentru mâine?
R.S.: Cheamă-l pentru mâine, eu sunt aici. Ne gândim, noi trebuie să facem neapărat, măcar salariile să dăm barem, la băieţii ăştia, au 500 de milioane noi, cât le trebuie? Un miliard jumate, nu?
C.A.: Bine, te sun! Când te întorci de la Iaşi?
R.S. : Ei, mă întorc… ia vezi un pic, totuşi vezi ce vrea. El a venit la… la… la… ăsta la… certificat de urbanism!
C.A. : Îhî!
R.S. : Ştii?
C.A. : Da!
R.S. : Pentru Centru! Dar nu i l-am dat.
C.A. : De ce?
R.S. : Pentru că nu i-l dau, de exemplu. Îţi spun eu.
C.A. : Îi dezastru dacă nu i-l dai, mă!
R.S : Da… dar ştii că procesul lui S. l-a întors înapoi?
C.A.: Cum?
R.S. : Ştii cu procesul lui S.?
C.A. : Da, dar ce are una cu alta?
R.S. : Păi, are… că sunt în litigiu… acuma. Deci, el nu mai este achitat, acum s-a întors la judecată pentru pe baza aia… Eh… vorbim!

Toate negocierile dintre edilul Bacăului şi omul de afaceri Căşuneanu s-au purtat prin intermediul lui Constantin Apostol, directorul Agenţiei Regionale de Dezvoltare Nord-Est.

CĂŞUNEANU COSTEL: Ce faceţi domnu’ preşedinte?
APOSTOL CONSTANTIN : Am onoarea, excelenţă! Îmi cer scuze, eram într-o întâlnire, într-o şedinţă şi acuma am terminat. Îmi cer scuze că n-am reuşit să… Ce să fac? La Piatra!
CĂŞUNEANU COSTEL: La Piatra! Frumos! Eu îs catolic, plec din ţară…
APOSTOL CONSTANTIN : Să vă dea Dumnezeu sănătate!
CĂŞUNEANU COSTEL: Ăă… v-am dat o sută de mii astăzi! Am mai rupt eu de pe acolo, de pe acolo, zic să…
APOSTOL CONSTANTIN : Săru’ mâna! Mulţumesc frumos!

La audieri, Căşuneanu a susţinut că nu el a făcut plata, ci administratorul său. Rămâne de văzut cum vor reacţiona magistraţii de la Curtea de Apel Bacău, care judecă dosarul, când avocatul va invoca în instanţă depăşirea termenului de prescripţie. (C. MIRCEA)

Articolul precedentCFR CLUJ – CEAHLĂUL 4-0 (2-0)
Articolul următorGirov, resursă inepuizabilă de scandaluri nemaivăzute