reclama autocenter

ciuperca 1Acum un an, după ce-a fost descoperită o ciupercă de lemn agresivă într-una din sălile Muzeului de istorie Bicaz, conducerea Complexului Muzeal Judeţean promitea că va rezolva problema.

Aflat la vremea aceea la cârma instituţiei, Dorin Nicola declara că a luat măsurile necesare pentru „stoparea extinderii focarului în celelalte săli”. În altă ordine de idei, directorul îşi exprima speranţa că „în cel mai scurt timp” se vor face lucrări serioase de restaurare.

ciuperca 2În aprilie 2015 au început „pregătirile” pentru reparaţiile capitale, în sensul că s-a „eliminat” tencuiala afectată, a fost demontată centrala, scoase caloriferele şi uşile interioare, toate lucrările fiind făcute fără aviz, pe motiv de mare grabă, după avea să spună directorul Gheorghe Dumitroaia.

La sfârşitul lunii iunie 2015, situaţia – constatată de o comisie care a vizitat muzeul arată astfel: toată clădirea este afectată de ciupercă, firma controlată de un consilier judeţean – care a făcut „pregătirile” pentru reparaţii, s-a retras, clădirea este încuiată, iar ciuperca „lucrează” în continuare şi trecerea timpului o ajută. Construcţiile care flancau muzeul şi nu lăsau pereţii să se aerisească sunt ciuperca 4tot acolo, cu excepţia unui chioşc de presă, iar de la „eliminarea” tencuielii interioare s-a ajuns deja la discuţii despre „eliminarea” tencuielii exterioare. Oricum, pe pereţii dezveliţi la interior se poate vedea că ciuperca „înfloreşte” fără niciun fel de problemă şi pe cărămidă, nu doar pe lemn.

Din punctul de vedere al Rocsanei Josanu, directoarea Direcţiei pentru Cultură Neamţ, situaţia este alarmantă: „Dacă nu se intervine de urgenţă şi ciuperca ajunge în planşeu, clădirea va fi în pericol să se piardă definitiv, pentru că nu se va mai putea face nimic. Voi trimite o adresă Consiliului Judeţean Neamţ, să ia măsuri cât mai rapide, ca să nu pierdem un monument, care era o bijuterie arhitectonică”.

ciuperca 2Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Neamţ, este mult mai calm: „Degeaba se vor face doar tratamentele interioare, dacă nu se rezolvă problema fundaţiei afectate de umezeală. Trebuie o restaurarea serioasă acolo, trebuie făcut şi un şanţ colector, nu am o estimare a costurilor, dar în orice caz am trimis Consiliului Judeţean o adresă cu lucrările care trebuie făcute. Aşteptăm finanţarea şi ne apucăm de treabă. Am fost acolo cu un specialist de la Suceava, de la firma Restaco, şi el a spus că se poate rezolva problema. Până la urmă şi Peleşul, cât e el de Peleş, a avut ciupercă, s-a lucrat cu specialişti şi nu s-a întâmplat nimic ireparabil”.

Şi primarul Nicolae Sălăgean crede că trebuie intervenit cât mai repede, pentru că altfel muzeul va fi compromis: „A fost un scandal foarte mare la Bicaz în 2006, când clădirea a fost preluată de Complexul Muzeal, pentru că bicăjenii nu voiau s-o dea. Iată că n-au trecut nici 10 ani şi e în pericol. Eu cred că mai are o şansă, dar trebuie să se lucreze acum, cu specialişti adevăraţi, nu cu meseriaşi din ăştia care nu ştiu nimic altceva decât să dea cu pikamerul”.

Cât despre firma Restaco şi despre puişorii cu nume asemănătoare, în ultimii 14 ani, a fost implicată în anchete şi scandaluri legate de restaurările de monumente, cu pagube de ordinul milioanelor de euro în buzunarul Ministerului Culturii.

Articolul precedentPosturi scoase la concurs în administrație: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
Articolul următorAventurile unui polițist român în Congo
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. Cetatea Neamtului, Curtea Domneasca, acum Muzeul de la Bicaz. Ce urmeaza pe lista lui Dumitroaia?

Comments are closed.