gadinti-cetate-03Cetatea lui Ştefan cel Mare de la Gâdinţi, devenită adăpost pentru vipere şi bursuci, are o şansă de „revenire la viaţă”, care se va discuta, luni, 20 iulie, la Primăria Roman. La întâlnire vor participa Vasile Băbuţă, primarul de Gâdinţi, care deja şi-a dat acordul pentru „transferul” cetăţii, Laurenţiu Leoreanu, primarul de Roman, care la rândul lui a acceptat să preia situl, un reprezentant al Prefecturii Neamţ, care trebuie să găsească formula, şi Rocsana Josanu, şefa Direcţiei pentru Cultură Neamţ, care vrea să salveze monumentul.

„Ideea este că Primăria Roman este mult mai puternică decât Primăria Gâdinţi, în sensul că are şanse mult mai mari de a accesa fonduri europene, pentru a pune în valoare Cetatea lui Ştefan cel Mare”, a declarat Rocsana Josanu.

„Iar eu cred că un astfel de sit ar putea deveni un punct turistic important pentru Roman. Insist cât de mult pot să reuşim să salvăm cetatea”.

Situl arheologic de la Gâdinţi, insuficient cercetat, a fost abandonat de ani buni de orice instituţie care are atribuţii în domeniul culturii. A fost cultivată cu porumb de o bătrână, apoi, după ce femeii i s-a pus în vedere să renunţe, nu s-a mai aventurat nimeni printre arbuştii crescuţi în cetate. Acum arată ca o veritabilă junglă, care a pus la încercare capacitatea serviciilor de intervenţie, niciunul neavând în obiectul de activitate strângerea şerpilor veninoşi şi nici echipament de protecţie sigur pentru o astfel de operaţiune. Iar peste toate, în judeţul Neamţ, ca de altfel şi în alte zone ale ţării, nu există nici măcar o fiolă de ser antiviperin, de mai bine de o lună de zile.Şi o altă problemă dincolo de capturarea viperelor este găsirea unui loc sigur în care să fie duse. (C. MIRCEA)

Alte detalii şi fotografii, aici.

Articolul precedentConferință de presă Apa Serv: Vrei, nu vrei, bea Grigore agheasmă! Scumpă.
Articolul următorAlegeri la PSD Neamț: Surpriza lui Ionel Arsene și surpriza lui Liviu Harbuz
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.