reclama autocenter

Sutele de noi cazuri de infectare Covid și creșterea numărului de bolnavi grav a făcut ca astăzi, 4 noiembrie, capacitatea de îngrijire în secția ATI să fie depășită, din nou.

În Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț erau 16 pacienți critici, dintre care șapte aveau nevoie de ventilare mecanică. Problema este că în secția de terapie intensivă pentru pacienții cu Covid sunt doar 15 paturi și, la modul cum se manifestă boala, oricând poate apărea un blocaj.

Dr. Cătălin Herghelegiu, medic epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț și responsabil de supravegherea infecțiilor nosocomiale în spitalul județean a declarat astăzi, în conferința de presă de la Prefectura Neamț, că s-a găsit o soluție temporară: „Este o modificare în structura de ATI, fiindcă nu mai sunt paturi suficiente, astăzi un pacient a trebuit să fie cazat în zona de suspecți. Pe lângă spațiul din fosta Neurochirurgie de la etajul 3, facem modificări pentru a caza pacienți confirmați pozitivi și pe etajul 2, zona de suspecți, unde sunt niște saloane mai mari, cu 8 paturi. Ușurăm astfel și activitatea personalului medical, ca să nu mai se împartă între cele două etaje. Va fi mult mai simplu de supravegheat, fiindcă au fost și pacienți care se negativau dar trebuiau să rămână supravegheați în ATI. Probleme sunt și cu personalul medical, pentru că nu avem personal medical specializat în terapie intensivă. S-au făcut niște detașări de personal de pe alte secții, în ATI, dar personalul este insuficient”.

Astăzi, erau 393 de pacienți cu Covid internați în SJU Neamț și în jur de 40 de persoane care încă nu aveau rezultatele testelor. Mai erau 37 de paturi libere destinate pacienților confirmați Covid și 29 celor pozitivi și cu alte boli, iar pentru suspecți doar 23 de paturi (adică vreo 6 saloane). Încă un pacient cu Covid a decedat, bărbatul, de 78 de ani, având și alte afecțiuni.

Și Sanatoriul Bisericani este plin de bolnavi cu Covid, 53 fiind astăzi internați, iar la Spitalul Bicaz 5 pacienți așteptau încă rezultatele testelor pentru a putea fi dirijați.

Între timp, la Spitalul  Modular Lețcani nu pot fi transferați bolnavi din Neamț, în principal din cauză că o stație de oxigen nu funcționează.

C.I.

Articolul precedentPrefectul de Neamț: „Vă rog respectați noile măsuri, pentru evitarea carantinei”
Articolul următorUn pietrean s-a aruncat de la etaj, de față cu soția și copilul