Medicii de familie din Neamț reclamă de o săptămână probleme cu sistemul informatizat. În acest răstimp, nici pacienții nu s-au bucurat de un larg acces la servicii de sănătate, câtă vreme toată platforma on-line pentru dosarul de pacient, pentru eliberarea medicamentelor de pe rețete, confirmarea calității de asigurat și celelalte a funcționat cu sincope. Minutele de așteptare la medici s-au transformat în ore, pacienții fiind cel mai adesea nevoiți să mai piardă o zi și să revină după documentele medicale.

Dr. Mihaela Carmen Covrig, președinta Patronatului Medicilor de Familie Neamț spune că sunt probleme în toată țara și că până ieri nimeni nu a spus nimic, oficial: „De vineri sunt probleme cu SIUI-ul. Singura zi în care a mers a fost luni, 30 aprilie, atât! În rest, nimic: când merge SIUI, nu merge SIPE, dacă merge SIPE nu merge DES-ul, dacă merge DES-ul, nu funcționează celelalte două. Din ce am înțeles de la colegii mei, sunt probleme în toată țara. Nu ni s-a comunicat nimic oficial, iar când intrăm pe platformă apare doar mesajul cu mentenanța. Abia pe 3 mai Casa Națională de Asigurări de Sănătate a dat un comunicat”.

Problemele tehnice sunt confirmate de către CNAS din 3 mai, ora 15:00. Printr-un comunicat, CNAS invită furnizorii să introducă off-line serviciile medicale, urmând ca „până la termenul de raportare a activității lunare pentru perioada în care au fost constatate întreruperi în funcționarea PIAS, președintele CNAS va emite ordin, conform prevederilor legale mai sus menționate”. Nu se dă un termen de remediere a problemelor, dar oficialii au dat undă verde pentru ca serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale să se acorde în regim off-line. (C.I.)

Articolul precedentBărbat reținut pentru incendierea unui Mercedes
Articolul următorS-a deschis al șaptelea centru de permanență în Piatra Neamț
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.