0:00

Sistemul de management inteligent al traficului – de ce avem mai multe semafoare în oraș?, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiProblemele din trafic și lucrările efectuate pe majoritatea străzilor principale din municipiul Piatra Neamț au dat dureri de cap cetățenilor, mai ales la orele de vârf. Proiectul de „mobilitate urbană”, din care fac parte aceste lucrări, ar trebui să contribuie la fluidizarea traficului, creșterea siguranței participanților la trafic și reducerea poluării.

Pe timpul lucrărilor atenția opiniei publice a fost atrasă de numărul mare de semafoare noi, care coexistă deocamdată cu cele vechi.    Conform informațiilor furnizate de Primăria Piatra Neamț, acestea fac parte dintr-un sistem de management inteligent al traficului,  proiect care vine în completarea celor de modernizare a principalelor artere din Piatra Neamț.

Străzile cuprinse în cadrul acestui proiect sunt: Bd. Decebal, Piața Mihail Kogălniceanu, Bd. Traian, Bd. 9 Mai, str. Dimitrie Leonida, str. Mihai Viteazu, str. Petru Rareș. Este vorba despre 53 de intersecții care sunt fie modernizate, fie înființate. Valoarea proiectului este de 35 de milioane de lei, implementarea sa urmând a fi corelată cu celelalte proiecte de mobilitate urbană.

Conform informațiilor furnizate de Primăria Piatra Neamț, sistemul de gestiune inteligentă a traficului are următoarele obiective:

  • Asigurarea priorității pentru vehiculele de transport public în intersecțiile semaforizate. Astfel, transportul public ar trebui să poate circula mai repede, mai ales dacă va avea bandă dedicată. Primăria își dorește ca, prin această măsură corelată cu achiziția de vehicule ecologice și implementarea de stații inteligente de transport, care să permită planificarea călătoriei, să crească gradul de utilizare a transportului public.
  • Adaptarea timpului de semaforizare în funcțiile de informațiile din timp real al traficului. Pentru intersecțiile cu străzi laterale cu trafic redus, sistemul va asigura un timp de verde pentru ieșirea de pe străzile laterale doar în momentul în care sunt sesizate vehicule care doresc să execute manevra.;
  • Creșterea siguranței participanților la trafic prin monitorizarea video a intersecțiilor semaforizate;
  • Oferirea de informații relevante pentru șoferi, cu efectul alegerii unei rute optime.

Semafoarele vechi vor continua să funcționeze până la finalizarea implementării proiectului, urmând ca apoi să fie scoase din funcțiune. Primăria Piatra Neamț menționează, de asemenea, că nu toți stâlpii montați în prezenți sunt pentru sistemul de semaforizare, ci pentru mai multe echipamente: camere, radare și panouri de informare.

O atenție deosebită va fi acordată trecerilor de pietoni, care vor fi dotate cu butoane de cerere pentru pietoni / bicicliști. Sistemul ar trebui astfel să poată corela semafoarele din locații aflate în apropiere una de alta. (Z.C.H.)

Articolul precedentO altă familie intoxicată cu ciuperci a ajuns în spital
Articolul următorIonel Arsene a obținut doar reaudierea a 4 martori-cheie în apelul de la Brașov
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.