excelentaReprezentanții sindicatelor din învățământ i-au adresat joi, 19 noiembrie, o scrisoare comună președintelui Klaus Iohannis prin care solicită o întâlnire, pentru a discuta prioritățile sistemului educațional.

Sindicaliștii, așa cum apare în scrisoare, au făcut o listă în care apar nu mai puțin de 8 „revendicări”. În majoritate cerințe ce au fost formulate la mai toate protestele din învățământ. Sub semnătura a trei federații ale sindicatelor din învățământ se reamintește despre: necesitatea alocării a 6% din P.I.B. pentru învățământ și acordarea a minim 1% din P.I.B. pentru finanțarea cercetării și inovării; reformarea programelor școlare, „în sensul de a se pune accent pe partea aplicativă; o salarizare motivantă; depolitizarea funcțiilor de conducere, îndrumare și control; asigurarea stabilității legislative pentru o nouă lege a educației; calcularea corectă a standardului de cost/student și finanțarea instituțiilor de învățământ superior de stat, pe cicluri de studii”.

Într-un fel sau altul, președintele României a răspuns vineri, 20 noiembrie, solicitării sindicaliștilor, printr-un discurs pe care l-a ținut la Cotroceni, declarând că ceea ce nu-și dorește este o reformă formală și ceea ce își dorește este o dezbatere publică largă, de lungă durată, urmată de schimbări profunde, care pot fi motivate și care dau rezultate. (M. TEODOROF)