Una din cele mai importante promisiuni ale guvernanților din timpul grevei generale din Educație a rămas neonorată, potrivit sindicaliștilor. Finalizarea de Ministerul Muncii a noilor grile de salarizare în învățământ ar fi trebuit să se producă la 15 iulie, dar Marius Budăi și-a dat demisia și tocmai a fost numit un nou ministru și care în 20 iulie a depus jurământul. Pentru ca cerințele sindicaliștilor din învățământ să fie adoptate în timp util și aplicabile din ianuarie 2024, guvernanții și-au asumat termene așa încât proiectul noii legi de salarizare unitară să intre în Parlament la 1 septembrie.
Liderii sindicali au obținut în timpul grevei inclusiv ca salariului debutantului să fie stabilit la nivelul celui mediu pe economie din ianuarie 2024, astfel încât toate salariile în sistem să crească. Normativul a fost adoptat, dar trebuie să se regăsească și în noua lege a salarizării bugetarilor.
În plus, sindicaliștii vor ca și nivelul de salarizare în învățământ să fie în grilă peste cel de acum, din treimea inferioară. În acest moment, greva generală declanșată în 22 mai este suspendată și liderii naționali declară că așa va rămâne până ce vor fi adoptate cerințele negociate.
Sceptcismul se resimte și în teritoriu, potrivit prof. Gabriel Ploscă (foto), liderul Sindicatului Liber din Învățământ Neamț, care spune că este greu de prevăzut cum vor arăta noile grile, câtă vreme și negocierile sunt în așteptare, după cum a declarat pentru mesagerul.ro .
C.I