Seminar Parintele IustinPersonalitatea marcantă a părintelui Iustin Pârvu va fi evocată în cadrul unui simpozion ce va avea loc la Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ Neamț. Manifestarea are loc pe 8 februarie, cu începere de la ora 17:00, în Sala Cupola. Acţiunea intitulată generic „Părintele Iustin Pârvu – 105 ani de la naștere“, face parte din proiectul „Să cunoaștem istoria județului prin memoria comunității. Oameni, locuri, fapte“. Activitatea este organizată în colaborare cu Mănăstirea Petru Vodă, Protopopiatul Piatra Neamț și Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul“ Mărăței I.

Invitații speciali  sunt părintele arhimandrit Hariton Negrea, starețul Mănăstirii Petru Vodă, părintele protopop Valentin Tofan, Protopopiatul Piatra Neamț, părintele profesor Vasile Păvăleanu, preotul paroh al Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul“ Mărăței I și ierodiaconul Ilarion Postolică, secretarul Mănăstirii Petru Vodă. Inge Olaru, elevă în clasa a XII-a la Liceul de Arte „Victor Brauner“ Piatra Neamț, va susține un moment muzical la vioară. Întâlnirea va fi moderată de managerul Bibliotecii Neamţ, Mihaela Mereuță.

Părintele Iustin s-a născut, conform Registrului Matricol al Mănăstirii Secu, la 10 februarie 1919, de ziua Sfântului Mare Mucenic Haralambie, în satul Poiana Largului (Petru Vodă), comuna Călugăreni (acum Poiana Teiului), județul Neamț, în familia unor români ortodocși foarte evlavioși, și a fost botezat cu numele Iosif. În 1936, pe când avea 17 ani, a intrat frate în Mănăstirea Durău. În 1939 se înscrie la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Cernica, lângă București, iar anul următor are loc tunderea sa în monahism (ritual de introducere în rândul călugărilor). În 1941, la 22 de ani, este hirotonit preot.

A participat ca preot militar în al Doilea Război Mondial, apoi a fost întemnițat pe motive politice între anii 1948-1964. Cei 12 ani detenţie i-a petrecut în închisorile de la Suceava, Văcărești, Jilava și Aiud. Înainte de a fi trimis la „reeducare“ la Pitești, a fost trimis să muncească, deținut fiind, în mina de la Baia Sprie. Cea mai mare parte a pedepsei a executat-o în închisoarea din Aiud, perioadă care a fost și cea mai grea. Despre perioada cât a fost încarcerat Părintele Iustin spunea că a trăit „cea mai importantă experiență pe care o poți avea în timpul vieții: să te cunoști pe tine însuți pe calea suferinței“.

După evenimentele din decembrie 1989 se întoarce la Mănăstirea Secu, unde slujește ca preot și duhovnic timp de aproape un an. După doi ani, alături de alți doi monahi, Ignat și Calinic, ajunge în localitatea Petru Vodă, unde întemeiază o mănăstire, pe care o închină martirilor români din închisorile comuniste. A trecut la Domnul în data de 16 iunie 2013, la vârsta de 94 de ani, conform Doxologia.ro.

(G.S.)

Articolul precedentPrimăria Piatra Neamț anunță: „Lucrări în ritm accelerat pe tronsonul Bd. Traian – Bd. Decebal”
Articolul următorGeorge Lazăr, președintele PNL Neamț: „Au fost semnate încă două contracte de finanțare pentru județul Neamț”
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.