0:00

Muzeul de Istorie Roman (str. Cuza Vodă, nr. 36, Casa Nevruzzi) organizează miercuri, 4 martie, de la ora 14:00, simpozionul „Personalități romașcane – dr. Epifanie Cozărescu, întemeietorul colecției de iatroistorie”, se precizează într-un comunicat de presă.

Simpozion dedicat dr. Epifanie Cozărescu la Muzeul de Istorie Roman, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Bine cunoscut și apreciat  în comunitatea iatroistoricilor din România, doctorul Epifanie Cozărescu (1914-2010) s-a remarcat drept unul dintre puținii fondatori ai unei colecții – muzeu de istoria medicinei și farmaciei. Autor de numeroase și valoroase studii în revistele de specialitate, al monografiei spitalului «Precista Mare» din Roman, a susținut numeroase comunicări la întrunirile de istorie și iatroistorie din țară. Epifanie Cozărescu a fost întemeietor al Societății de Istoria Medicinei de la Roman și membru în consiliul de conducere al Societății Române de Istorie a Medicinei. Din 2007 a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Roman. Colecția de iatroistorie romașcană, pentru care a lucrat mai bine de jumătate de secol, adunând materiale documentare, fotografii, vechi instrumente medicale, cărți vechi de medicină, etc a donat-o (alături de conducerea Societății de istoria medicinei și farmaciei care astăzi îi poartă numele) Muzeului de Istorie din Roman, spre păstrare și continuare”, menţionează sursa citată.

Programul simpozionului cuprinde următoarele intervenții.

  1. Univ. Dr. Dana Baran, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Iași

„Doctor Epifanie Cozărescu – un om care a sfințit locul”

  1. Dan Gabriel Arvătescu, președinte al Societății de Istoria Medicinei și Farmaciei „Dr. Epifanie Cozărescu”, Roman

„Scrisori inedite ale doctorului E. Cozărescu” 

  1. Magdalena Avădanii, vicepreședinte al Societății de Istoria Medicinei și Farmaciei „Dr. Epifanie Cozărescu”, Roman

„Imagini din fostul Muzeu al spitalului” 

  1. muzeograf Iulia Butnariu, muzeograf Relu Butnariu, Muzeul de Istorie Roman – Complexul Muzeal Județean Neamț

„Dr. Cozărescu în ipostaze inedite”. (M.C.)

Articolul precedentMuzeul de Ştiinţele Naturii Roman prezintă „Un veac de zoologie în România. Amintiri despre viitor”
Articolul următorCoronavirus – 36 de persoane, în medie, intră zilnic în izolare acasă, reguli pentru bolnavii dializați
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.