0:00

„Simboluri din argint şi din aur: tezaurele dacice” – Conferințele CMNN, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiComplexul Muzeal Naţional Neamţ organizează cea de-a doua conferinţă în cadrul proiectului „Conferinţele CMNN”, care îşi propune să aducă în faţa publicului nemţean excelenţa, pasiunea şi valoarea prin intermediul unor personalităţi prestigioase din varii domenii ale vieţii cultural-ştiinţifice. Evenimentul are loc pe 16 februarie 2023, cu începere de la ora 17:00, la Muzeul de Artă Piatra Neamț.

Tema conferinţei „Simboluri din argint şi din aur: tezaurele dacice” explorează un domeniu aprofundat de invitatul acestei ediții, dr. Hab. Daniel Spânu în ampla lucrare monografică „Tezaurele dacice. Creaţia în metale preţioase din Dacia preromană”.

Dr. Hab. Daniel Spânu este autorul unei vaste opere istorice şi monografii arheologice privind istoria antică a României. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti (1991-1996). Este doctor în istorie din 2006 cu teza „Piese de orfevrerie din Dacia din secolele II-III de la Poieneşti”, iar din 2018 a obţinut Abilitarea în domeniul Istorie pe baza susţinerii tezei „Aculturaţie la est de Carpaţi din perspectiva necropolei din secolele II-III de la Poieneşti” în cadrul Şcolii de Studii Aprofundate a Academiei Române.

Din 1996 şi-a început cariera profesională ca cercetător-stagiar în cadrul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” din Bucureşti unde îşi desfăşoară activitatea şi în prezent ca cercetător ştiinţific II. Este încadrat ca expert în Registrul Arheologilor din România, a fost membru în Comisia Naţională de Arheologie a Ministerului Culturii (2016-2018), membru al Comisiei Internaţionale de Expertizare a brăţărilor dacice IX-XI, Frankfurt/Main (decembrie 2008). A participat la 41 de campanii arheologice în România şi 10 în străinătate (Franţa, Germania, Republica Georgia). Este autor a numeroase monografii, studii de autor sau coredactor de ediţii monografice. Monografia „Tezaurele dacice” a fost distinsă cu premiul „Vasile Pârvan al Academiei Române (2014) şi premiul „Flaminiu Mîrţu” al Muzeului Judeţean Argeş, Piteşti (2013). (G.S.)

Articolul precedentCadou de Valentine’s Day: contul de facebook al Ministerului Finanţelor a fost spart!
Articolul următorRiscul meseriei: doi pompieri au ajuns în spital în urma unei intervenții dificile
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.