0:00

Şi voluntari și cu banii luați, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* profesorii care fac naveta vor trebui să se trezească cu noaptea în cap pentru Evaluarea Națională
*„Eu fac 60 de km în fiecare zi de la Târgu Neamț. N-ar fi o problemă pentru câțiva kilometri. E vorba doar de două zile”, a declarat prof. Elena Laiu, inspector școlar general adjunct al IȘJ Neamț
* o parte din primarii din Neamț au declarat că nu au fost informați
* oamenii de la catedră sunt îndemnați să-și pună nădejdea în mașinile personale

Evaluarea Națională, pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, care va debuta miercuri, 28 mai, se dovedește a fi o piatră de moară pentru cadrele didactice care, potrivit metodologiei de organizare a concursului, vor fi nevoite să se scoale cu noaptea în cap de „amorul artei”. Comisia de concurs care trebuie să preia subiectele în ziua examenelor și, mai apoi, să le multiplice are obligația de a fi prezentă în școală la ora 5 dimineața. Unii profesori din Neamț au luat ordinul ca pe unul ce nu se discută, deoarece vine de „sus”. Cele mai multe probleme se înregistrează în rândul profesorilor care fac naveta. Cu toate acestea, prof. Elena Laiu, inspector general adjunct al IȘJ Neamț, a precizat că nu vor exista probleme în ziua examenelor, deoarece directorii au fost informați și se vor conforma. Mai mult, aceasta s-a dat pe sine exemplu precizând că naveta nu ar trebui să constituie un impediment pentru o bună organizare a examenului.

„Eu fac 60 de km în fiecare zi de la Târgu Neamț pentru a ajunge la Piatra. N-ar fi o problemă pentru câțiva kilometri. E vorba doar de două zile. Sunt sigură că directorii unităților de învățământ vor găsi soluții ca totul să se desfășoare în bune condiții”, a spus inspectorul Laiu.

Directorii din Neamț s-au resemnat și spun, aproape la unison, că „unde-i lege, nu-i tocmeală”. Chiar dacă naveta cu noaptea în cap, așa cum ne-au precizat, nu le este la îndemână și nici nu este decontată de cineva.

„La noi problema este rezolvată pentru că din comisie fac parte cadre didactice care sunt de aici, din zonă. Eu vin din satul Magazia cu mașina, împreună cu alți colegi de-ai mei. Naveta nu o decontează nimeni”, a spus Savin Dionisie, directorul Școlii Gimnaziale Crăcăoani.

Pentru unii profesorii, venirea la școală la ora 5 dimineața reprezintă o situație inedită.

„Nu am mai fost nevoiți niciodată să venim la școală la această oră, dar «unde-i lege, nu-i tcmeală». O parte din noi sunt localnici și o parte vin din Roman cu mașinile personale. Din acest punct de vedere nu există probleme. O să fie totul în regulă”, a spus Mariana Tăbâltoc, directoarea Școlii Gimnaziale din Bâra.

Tot la navetă vor apela și membrii comisiei de examen de la Școala Gimnazială din Stănița, care vor veni de la Roman.

„S-a precizat că trebuie să venim de la ora 5 pentru ca până la ora 9.30 să putem multiplica toate foile de examen. S-a avut în vedere și faptul că dacă apare vreo problemă tehnică să poată fi remediată astfel încât copiii să susțină examenul. O să plec din Roman mai devreme. Se va rezolva și asta”, a spus Angela Cârlescu, directoarea școlii din Stănița.

Cu „personalele” la școală

O parte din primarii din Neamț au declarat că nu au fost informați despre această situație nouă și că vor încerca să vadă ce se poate face. Cât despre transport, oamenii de la catedră sunt îndemnați să-și pună nădejdea în mașinile personale.

* Bâra, viceprimarul Constantin Ciobanu: „Cadrele didactice au mașinile lor personale. Din păcate, comuna noastră nu dispune de microbuz școlar ca să putem asigura transportul cadrelor la acea oră”.

* Crăcăoani, viceprimarul Vasile Achiriloaie: „Voi discuta astăzi cu directorii școlilor din comună și, cu siguranță, vom găsi soluții”.

* Stănița, primarul Laurențiu Todireanu: „Nu am fost informat de această situație, însă cred că directorul școlii va rezolva problema. Luni până la ora 12 nu am fost informat”.

Ministerul Educației nu a specificat nicăieri că va deconta cheltuielile de drum pentru profesorii navetiști. Oamenilor care și-au ales vocația de cadru didactic nu le rămâne decât să execute un ordin venit pe linie ierarhică și să se mulțumească cu aprecierile elevilor și părinților pentru evaluările de la care se așteaptă o organizare ca la carte. (M. TEODOROF; C. NEGRU)

Articolul precedentE clar!
Articolul următorMult visatul tomograf – în leasing pe 5 ani

1 COMENTARIU

  1. Cum sa nu se conformeze directorii, ca doar sunt pusi acolo politic. Si ei oricum deleaga pe alti „fraieri”. Intrebati cadrele didactice care fac naveta, care n-au masini si pentru care nu exista nici mijloace de transport la o ora asa matinala. Daca trebuie sa ajungi la 5 la scoala, pentru un cadru didactic care face o naveta de 30 km… inseamna sa se trezeasca la 3- 3,30. Stiti ce face sindicatul? Si asa sunteti vinovati ca nu vin copiii la scoala, ca nu inteleg ce le predati… De ce nu va transformati in asistenti maternali?

Comentariile sunt închise.