sfintire biserica bargauani  02

Visul locuitorilor din satul Homiceni, comuna Bârgăuani, de a avea un loc de închinăciune, s-a îndeplinit sâmbătă. Înalt Preasfințitul Teofan, arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a oficiat, alături de un sobor de preoți, slujba de sfințire a lăcașului de cult, la care au participat toți localnicii din Homiceni, dar și din celelalte sate componente ale comunei. Sfințirea acestei biserici reprezintă o mare bucurie pentru întreaga suflare a comunei, dar mai ales a primarului Petrică Șchiopu.

„Am ajuns ziua în care acest sfânt lăcaș este sfințit”

„Demersurile pentru construcția bisericii au fost făcute în urmă cu patru ani, pe vremea când eram la început de drum în mandatul de primar. Atunci, în 2009, am fost chemat de preot în acest loc, iar sfinția sa mi-a spus că vrea să toarne temelia acestei biserici. Am fost în permanență alături de preoții din comună, în toate demersurile pe care le-au făcut, și am încercat să-i ajut în limita posibilităților de care dispune comuna noastră. Mă bucur din toată inima că am ajuns ziua în care acest sfânt lăcaș este sfințit. A venit momentul ca și cei aprope 100 de locuitori ai satului Homiceni să aibă un loc al lor în care să vină să se roage lui Dumnezeu, pentru sănătate și pentru iertarea păcatelor. Chiar dacă satul este unul mai vechi, cu populație îmbătrânită, oamenii s-au luptat foarte mult pentru apariția acestei biserici. Este un așezământ foarte frumos, deși micuț, după cum se poate vedea. Traversăm o perioadă destul de dificilă din punct de vedere economic, fondurile de care dispunem sunt reduse, dar, prin buna chibzuire a banului public reușim să mai bifăm câte o realizare pentru comuna noastră. Și de acum înainte, prin bunăvoința lui Dumnezeu, sper să putem face cât mai multe pentru toți locuitorii comunei. Este greu, dar nu imposibil. Vom face tot ce ne stă în putință pentru ca Bârgăuani să înflorească de la o zi la alta. Vom întocmi proiecte și vom căuta resursele necesare pentru a le putea duce la bun sfârșit”, a declarat primarul comunei Bârgăoani. Chiar dacă în comună sunt și ortodocși și catolici, relațiile dintre ei sunt cât se poate de bune. O recunoaște chiar primarul, care, de altfel, este catolic. „Chiar dacă în alte localități din țară apar disensiuni între religii, la noi nici nu se pune problema de așa ceva. Cu toții se împacă extraordinar de bine. N-aș putea spune că mă înțeleg mai bine cu ortodocșii sau cu catolicii. Mă înțeleg bine cu toți. Oamenii nu au nimic de împărțit, fiecare își vede de biserica lui”, a încheiat Petrică Șchiopu, primarul comunei Bârgăuani.

„Nu vă îndepărtați de Biserică și de Dumnezeu!”

ÎPS Teofan a rostit în fața tuturor celor prezenți la slujbă cuvinte de binecuvântare, dar i-a și învățat pe oameni să-L iubească pe Dumnezeu, să creadă în El și să nu se abată de la calea cea dreaptă. „După cum omul nu poate trăi o zi fără să mănânce sau să bea apă, pentru că slăbește și își pierde puterea, tot așa este chemat în fiecare zi să se hrănească cu rugăciunile de peste zi, și, dacă se poate, să citească în fiecare zi o pagină din Sfânta Scriptură sau din cărțile sfinte, pentru ca sufletul său să se hrănească, iar mintea să să se adape. Astăzi, ca în fiecare zi, Biserica ne este călăuza. S-a amintit despre faptul că Sfântul Apostol Pavel a săvârșit Sfânta Liturghie și a învățat poporul până seara târziu, s-a vorbit despre învierea morților, despre întărirea credincioșilor în taina învierii Mântuitorului Hristos și a învierii noastre, pentru a cunoaște adevărul. Moartea nu are ultimul cuvânt, și vine clipa în care toți cei din morminte vor primi din nou suflu de viață, pentru a intra în veșnicia împărăției cerurilor. Biserica ne face amintire despre Înălțarea Domnului și ne pregătește pentru sărbătoarea cea mare care va avea loc duminica viitoare – Rusaliile, Cincizecimea sau Pogorârea Duhului Sfânt. Cuvântul Mântuitorului îi pregătește pe ucenicii săi și prin ei ne spune și nouă despre darul cel mare al Duhului Sfânt, trimis de Mântuitor la zece zile după înălțarea Sa la ceruri, pentru ca lumea să nu rămână fără Duhul Sfânt, fără Dumnezeu, întemeietorul Bisericii și cel care a instituit Sfintele Taine, de care noi ne bucurăm în viața noastră. Duh Sfânt pe care Dumnezeu-Omul a făgăduit să îl trimită pe pământ, asupra lumii. Trecut-au 2000 de ani de atunci, iar urmele acestei făgăduințe le întâlnim și astăzi, când venim în Biserică. Fără Duhul Sfânt nu există viață de creștin, nu există Biserică. Am săvârșit slujba de sfințire a acestui lăcaș. Însă sfințirea nu se săvârșește prin lucrul propriilor noastre mâini, nici prin cântările pe care le înălțăm, sau prin rugăciunile pe care le rostește gura noastră. Toate acestea sunt îmbrăcămintea care înfățișează puterea Duhului Sfânt, prin care Biserica se sfințește, prin care altarul se binecuvintează. Viața creștină înseamnă dobândirea Duhului Sfânt, chiar dacă mulți dintre noi nu știu acest lucru. Viața noastră de creștini este așezată sub adumbrirea și ocrotirea Sfântului Duh. Să vă binecuvânteze Domnul Dumnezeu acum și în veacul veacului, și să coboare asupra voastră, a tuturor, darul Duhului Sfânt. Nu vă îndepărtați de Biserică și de Dumnezeu!”

 sfintire biserica bargauani  03

sfintire biserica bargauani  04

sfintire biserica bargauani  05

sfintire biserica bargauani  06

sfintire biserica bargauani  07

sfintire biserica bargauani  08

sfintire biserica bargauani 01

sfintire biserica bargauani 09

Alex SÎRBU

Articolul precedentMAGAZIN
Articolul următorOferte pentru handbaliștii pietreni