0:00

Sfaturi utile pentru romașcanii care merg la muncă în țările UE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Joi, 7 august, cu începere de la ora 14.30, în sala de conferințe a LPS Roman va avea loc o sesiune de informare pentru persoanele interesate să meargă la muncă în străinătate, în statele membre ale Uniunii Europene. Proiectul ”Mentorul meu pentru mobilitate – un experiment pentru cetățenii din România și Bulgaria care merg să lucreze în alte state membre UE” a demarat în luna martie. Prin aceste sesiuni de informare se propune oferirea de asistență celor care își găsesc un loc de muncă în Italia, Marea Britanie și Belgia, prin intermediul constituirii unei rețele de experți din sectorul neguvernamental care să le ofere lucrătorilor sprijin informațional. Sesiunea de informare din  Roman este organizată de Asociaţia Socială, Culturală, Ecologică Romaşcană – Contjur (ASCERC și Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni (ANBCC).

Viziunea proiectului este aceea de a constitui o rețea de cooperare între ONG-urile partenere în proiect, astfel încât să fie oferit sprijin cetățenilor. În cadrul primei etape a proiectului, se desfășoară mai multe sesiuni de informare pentru cei în căutarea unui loc de muncă în străinătate. Se oferă potențialilor lucrători informații practice față de formalitățile pe care trebuie să le îndeplinească în relație cu autoritățile locale (din Belgia, Italia și Marea Britanie) și beneficiile pe care aceștia le pot accesa odată ajunși în țara de destinație, inclusiv reglementări cu privire la rezidență și drepturile de care beneficiază familiile lucrătorilor. Experții din ONG-urile din Belgia, Italia și Marea Britanie vor fi prezenți la sesiunile de informare și vor oferi cetățenilor suportul informațional necesar”, a declarat Constantin Holban, coordonatorul Asociației Contjur.

În a doua etapă a proiectului, ONG-urile din Belgia, Italia și Marea Britanie vor fi implicate în oferirea de asistență propriu-zisă cetățenilor care muncesc în țările respective. Organizatorii atrag atenția că acest proiect nu are în vedere facilitarea găsirii unui loc de muncă în străinătate. „Sesiunile de informare sunt, totuși, utile în procesul de găsire al unui loc de muncă sau pentru rezolvarea unor situații în care drepturile le sunt încălcate ori nu știu la ce instituție să apeleze pentru asistență”, a mai precizat Constantin Holban. (C. MATEI)

Articolul precedentPelerini din Bacău la Catedrala Roman
Articolul următor”Magiun” se scuză