0:00

Sfaturi utile pentru prevenirea pestei porcine africane în gospodării, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn plin scandal al pestei porcine africane, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a emis o Hotărâre privind aprobarea planului de măsuri pentru prevenirea răspândirii, monitorizarea și combaterea pestei porcine africane, pe tritoriul județului Neamț. Anexa 2 la respectiva hotărâre (nr. 22 din 26.07.2018) oferă un material informativ pentru crescătorii de animale particulari și nu numai.

În cazul gospodăriilor care cresc porci pentru consumul propriu sau pentru vânzare, proprietarilor li se oferă sfaturi pentru a-și proteja animalele:

Pentru a vă proteja porcii de această boală, vă recomandăm să respectați următoarele reguli:

  1. Nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică;
  2. Creșteți porcii în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici;
  3. Nu hrăniți animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apă provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
  4. Nu scoateți scroafele/vierii din exploatație în scopul montei cu animalele din altă exploatație;
  5. Nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
  6. Nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană?

Nu există semne clare care să indice boala. Semnele pot fi atribuite și altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:

  • Moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt;
  • Temperatură foarte ridicată (40,5 – 42 grade C) și stare febrile;
  • Roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului;
  • Lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers
  • Vomitări, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi.“

Crescătorii de animale care au observat aceste manifestări ale pestei porcine africane la animalele din gospodărie, sunt îndemnați să anunțe imediat medicul veterinar din localitate, ori Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor Neamț la numărul de telefon 0730330660. Prima măsură luată de persoanele autorizate va fi uciderea imediată a animalelor, urmând ca proprietarul să primească despăgubiri în urma pierderilor suferite.

Pesta porcină africană este o boală care se manifestă în rândul porcinelor sălbatice dar și domestice. Din păcate, nu există niciun fel de vaccin pentru prevenirea sau vindecarea acesteia, prin urmare, în cazul în care animalul se îmbolnăvește de pestă porcină africană singura urmare va fi moartea.

A.H.

Articolul precedentReparații la școli în măsura banilor existenți în bugetul local
Articolul următorTest de curățenie pe holurile Spitalului Județean Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.