0:00

Sentinţă în “mega-ancheta” de la Permise, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Agentul Stanciu Pardos – 8 luni cu suspendare
* doi dintre şoferii “fabricaţi” contra cost au primit câte un an cu executare

Tribunalul Neamţ a pronunţat, ieri, sentinţa în dosarul în care au fost anchetaţi, cu spectacolul aferent oferit de percheziţii cu mascaţi, poliţiştii de la Serviciul de permise auto. Încă din momentul finalizării rechizitoriului s-a văzut că gurile bogate, care vorbeau despre o adevărată industrie înfloritoare pe lângă ghişeele de la permise, n-au avut dreptate. Ofiţerii cercetaţi – inclusiv cei cu funcţii de conducere – au fost găsiţi nevinovaţi, motiv pentru care şi “mega-ancheta” a decăzut de la nivelul DNA Bacău, în curtea Parchetului Neamţ. Singurul poliţist trimis în judecată a fost agentul Stanciu Pardos, care a primit, ieri, 8 luni de închisoare cu suspendare şi un termen de încercare de 2 ani şi 8 luni. Faptele de săvârşirea cărora a fost găsit vinovat Pardos sunt fals intelectual, uz de fals şi complicitate la conducere fără permis. Procurorii au stabilit că, între 2008 şi 2009, el a eliberat permise de conducere unor indivizi din Târgu Neamţ, care nu au călcat în viaţa lor pe la şcoala de şoferi. Este vorba despre Emanuel Dumitru Mihai, care a primit, ieri, un an de închisoare cu executare, la fel ca un alt beneficiar de permis – Gheorghe Lăcătuş, care este analfabet. Cristian Cojocaru , un alt individ implicat în afacere, a încasat o pedeapsă de un an şi 4 luni de închisoare cu suspendare, pentru trafic de influenţă şi instigare la fals intelectual. După cum au stabilit procurorii, Cojocaru a jucat rolul de intermediar între amatorii de permis şi adjunctul de la acea vreme, Stanciu Pardos. El a pus la cale afacerea, dar tot el a dus-o de râpă, după ce a cerut 2.500 de euro de la clientul Teodor P., care i-a dat banii, dar i s-a părut cam mare preţul şi cam multă aşteptarea, şi a sesizat DNA Bacău. Acum, instanţa l-a obligat pe Cojocaru să-i dea denunţătorului banii înapoi. În plus, toţi cei 4 condamnaţi ieri au de plătit câte 2.500 de lei, cheltuieli de judecată.

Registrul de permise…pierdute

Procurorii au stabilit că Pardos a acţionat extrem de simplu, folosind un registru vechi din anii ’90, când încă nu se ţinea evidenţă computerizată la permise. A profitat de rubricile goale şi acolo a trecut datele amatorilor de volan. La rândul lor, clienţii nu aveau altceva de făcut decât să declare pierdute permisele pe care chipurile le aveau dinainte de 1996 şi să solicite altele. Implicarea lui Pardos a fost uşor de dovedit pentru că era singurul poliţist din tot serviciul care avea acces la registrul de arhivă, unde putea opera modificările în evidenţă. Calităţile de şofer nu contau absolut deloc. Agentul nu a avut mustrări de conştiinţă nici când a “fabricat” un permis pentru un bărbat care se afla în Italia, pe care nici nu-l văzuse la ochi, nici când a pus dreptul de a conduce în mâinile analfabetului Lăcătuş, care a devenit colecţionar de amenzi de circulaţie de priceput ce era.

Rezumând povestea, cel mai aspru au fost pedepsiţi “şoferii” făcuţi din pix, mai puţin cel din Italia care nu a uzat de dreptul de a conduce. Pentru Pardos, faptul că a primit închisoare cu suspendare contează doar pentru că rămâne liber. În rest, că e o zi, că sunt 8 luni, cariera lui în poliţie oricum se termină, dacă instanţa următoare – unde probabil va ataca hotărârea – menţine acelaşi tip de pedeapsă.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentEuromici, euroberi, euro …
Articolul următorDrumul morţii, aşteaptă plombările