Actualizare: Ancheta în sine, începută în anul 2013 şi încheiată în 2015, cu trimiterea în judecată a 96 de persoane, nu a făcut decât să confirme nişte practici despre care se ştia: proaspeţii asistenţi medicali, certificaţi prin documente de studii, erau ajutaţi de examinatorii din comisiile de examen, care le completau grilele astfel încât să obţină punctajul necesar. Unii dintre cursanţi nici nu călcau pe la şcoală, alţii munceau prin străinătate şi, prin bunăvoinţa profesorilor şi a examinatorilor, ajungeau în posesia unor acte de studii care le permiteau să lucreze în spitale, deşi erau insuficient sau deloc pregătiţi. Partea benefică a sentinţei penale, la momentul la care va deveni definitivă, va fi anularea tuturor documentelor obţinute prin fals şi excluderea din rândul asistenţilor a acelor persoane care oricum nu meritau să ajungă în această breaslă. Şi, contrar aşteptărilor, nu era vorba despre mită în sume impresionante. Însă aşa şcoala funcţiona în continuare, profesorii erau plătiţi să ţină cursuri, diplomele de asistenţi se eliberau pe bandă rulantă şi toată lumea era mulţumită. Mai puţin pacienţii care ajungeau pe mâinile unor astfel de “competenţi”.

Judecătorul de la Tribunalul Neamţ a schimbat încadrarea juridică aşa cum prevede Noul Cod de Procedură Penală, stabilind în detaliu pentru fiecare inculpat în parte faptele şi numărul de acte materiale în care este implicat, după care a decis pedepsele, dar şi achitările. În esenţă, este vorba despre amenzi penale de la 600 la 1000 de lei pentru fals material în înscrisuri oficiale. Printre cei care au primit astfel de pedepse se numără dr. Doina Iuliana Văileanu şi Crina Stoti (fostă Ţapu Rusu), ultima fiind asistent în Spitalul Judeţean şi om de bază, ani la rând, în cadrul Şcolii postliceale sanitare.

La capitolul condamnări cu suspendare se înscriu Constanţa Luca – 1 an şi 2 luni, pentru trafic de influenţă, Veronica Căruntu – 1 an pentru complicitate la trafic de influenţă, Ionela Măgdălin – 1 an şi 6 luni pentru trafic de influenţă şi dare de mită, Cristina Bulache – 1 an şi 4 luni pentru trafic de influenţă, Niculina Mihaela Bălan (fostă Mareşiu – un nume sonor) – 1 an şi 6 luni pentru trafic de influenţă şi dare de mită, şi Ramona Dima (fostă Tărniceru) – 1 an şi 4 luni pentru trafic de influenţă.

Lista inculpaţilor achitaţi este mult mai lungă decât cea a condamnaţilor.

“Dispune confiscarea de la inculpata LUCA CONSTANŢA, în folosul statului, a sumelor de 850 euro şi 17.280 lei, dispune confiscarea de la inculpata MĂGDĂLIN IONELA, în folosul statului, a sumei de 2.500 lei, iar în temeiul art. 257 alin. 2 vechiul Cod penal, art. 404 alin. 4 lit. d Cod procedură penală, dispune confiscarea de la aceeaşi inculpată, în folosul statului, a sumei de 10.500 lei. În temeiul art. 257 alin. 2 vechiul Cod penal, art. 404 alin. 4 lit. d Cod procedură penală, dispune confiscarea de la inculpata BĂLAN (fostă MĂREŞIU) NICULINA MIHAELA, în folosul statului, a sumei de 14.000 lei”, a mai decis instanţa.

Poate cea mai interesantă parte a sentinţei este cea prin care s-a dispus anularea testelor grilă – lucrările în baza cărora cursanţii au obţinut calitatea de asistenţi medicali. Şi lista merită parcursă: Asavei V. Diana Iuliana, Borş V. Eugen Alin, Cazacu I. Corina Alina, Lazăr V. Irina, Lalău V. Vasilica Viorica, Pintilie I. Ana Monica, Dragan V. Vasile Daniel, Măriuţa Ghe. Ana, Fîrţală Gh. Alina, Afetelor A. Vasilica,  Aruxandei Gh. Petronela,  Ariton I. Elena Adriana,  Moldovanu (Chiriac) P. Bianca Maria, Barticel P. Daniel,  Avram I. Toader Ionuţ, Axinte P. Dumitrica Lavinia, Cadare M. Cornelia, Butunoi I. Florin Cristinel, Amariei M. Liliana, Buium (Amariei) T. Ina Ionela, Neacşu (Nazare) M. Elena Roxana, Popa C. Lidia Iuliana, Bogza Liviu Marius, Tudor C. Ovidiu Andrei, Trastaneţ C. Gabriel Constantin, Rusu I. Alexandra.

Știre inițială: Tribunalul Neamț a pronunțat astăzi, 8 iunie, sentința în dosarul în care au fost trimiși în judecată medici, asistenți și absolvenți ai Școlii Sanitare Postliceale Piatra Neamț.

Nicio persoană nu a fost condamnată cu executare, în schimb au fost câteva condamnări cu suspendare și au fost anulate mai multe documente.

Vom reveni cu detalii.

Mai multe despre acest caz puteți citi aici. (C.M.)