ciocan justitieIlie Filip a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare de Curtea de Apel Târgu Mureş, care a judecat dosarul IDAC. Procesul a început în 2006 şi a durat aproape un deceniu din cauza numeroaselor expertize, cereri de strămutare şi amânări din motive de procedură. Prima instanţă care s-a pronunţat în dosar a fost Judecătoria Târgu Mureş care, în luna mai 2014, l-a condamnat pe Ilie Filip doar pentru tranzacţiile cu cherestea. La fel ca în timpul cercetărilor făcute iniţial de comisarii de la Garda Financiară şi la audierile din faţa procurorilor, Ilie Filip, administratorul SC IDAC Export 2000 SRL, a invocat dreptul la tăcere şi în faţa instanţei. Mai mult, a prezentat o expertiză medico-legală care atestă că este atât de bolnav încât nu poate participa la propriul proces.

În esenţă, lucrurile au stat astfel: în perioada iunie 2003 – martie 2005, Filip a obţinut rambursări de TVA în valoare de 27.717.132 lei, în baza unor achiziţii şi livrări nereale de mărfuri. De exemplu, în aceeaşi zi, IDAC a cumpărat rulmenţi şi plăcuţe vidia în valoare de 2 miliarde de lei de la o firmă şi le-a vândut cu 600 de miliarde de lei altei firme. Afacerea a mers până au intrat comisarii financiari pe fir.

“În data de 22.04.2005, comisari din cadrul Gărzii Finaciare Judeţene Neamţ au solicitat inculpatului prezentarea documentelor contabile privind activitatea de export a societăţii IDAC Export 2000 SRL Piatra Neamţ, acesta neprezentându-le însă, cu motivaţia că evidenţa contabilă se află la contabilul care era plecat din localitate în acel moment”, se arată în sentinţa Judecătoriei Târgu Mureş.

”În perioada imediat următoare, comisari din cadrul Gărzii Financiare Neamţ au insistat în prezentarea documentelor de către Filip Ilie, inculpatul amânând de fiecare dată aceasta, sub diferite motive. În data de 14.06.2005, inculpatul aduce la cunoştinţa comisarilor că documentele contabile privind exportul realizat de SC IDAC Export 2000 SRL Piatra Neamţ, în perioada 2003 – 2005, nu mai pot fi prezentate pentru control întrucât au fost distruse, susţinând că autovehiculul în care se aflau a fost sustras în noaptea de 27/28.04.2005 şi incendiat de persoane necunoscute, cât şi faptul că evidenţa contabilă existentă pe sistemele informatice de calcul nu mai există, fiind ştearsă urmare a unor operaţiuni incorecte”.

Specialiştii DNA au reconstituit parţial datele şterse din unităţile centrale, după care au stabilit că IDAC a primit rambursări de TVA de 36.973.968 lei RON, aferente exporturilor de cherestea ”neconfirmate” (s-au făcut verificări în contabilitatea a două firme din Bucureşti, care apăreau ca furnizori, şi s-a constatat că IDAC nici cele două societăţi nu au avut niciun fel de relaţii comerciale). Contractele şi declaraţiile vamale de export erau, desigur, false, la fel ca şi facturile din registrul jurnal de cumpărări al SC IDAC.

După succesive schimbări ale încadrării juridice, Ilie Filip a fost

judecat pentru evaziune fiscală, fals în declaraţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, cu menţiunea că, pentru ultimele trei fapte, s-a împlinit termenul special de prescripţie. Aşa că pentru toată afacerea IDAC, Ilie Filip a primit 5 ani de închisoare, la care s-a adăugat revocarea suspendării şi a rezultat o pedeapsă de exact 6 ani.

Curtea de Apel Târgu Mureş a schimbat, din nou, încadrările juridice, dar a menţinut pedeapsa iniţială de 6 ani de închisoare. În plus, Ilie Filip a fost obligat, prin sentinţă, să achite Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Neamţ suma de 37.355.537 lei reprezentând: 27.733.457 lei – TVA – debit, 7.320.010 lei – dobânzi şi 2.302.070 lei – penalităţi.

După pronunţarea sentinţei, Judecătoria Târgu Mureş, care a fost instanţa de fond, a emis mandatul de arestare pe numele lui Ilie Filip. Poliţiştii au pus deja în executare mandatul, iar Ilie Filip a fost introdus în arest.