”După trei luni, efectele Ordonanței Lăcomiei aruncă România în instabilitate economică și sărăcie”, susține Eugen Țapu-Nazare.
Senatorul PNL de Neamț trage un semnal de alarmă cu privire la efectele negative ale aplicării Ordonanței 114, cunoscută mai mult drept ”Ordonanța lăcomiei”. În opinia parlamentarului liberal, ”prejudiciile produse de Ordonanța 114 se măsoară în miliarde de euro, prejudicii calculate nu de membri de partid, ci de specialiști și analiști independenți”.
”Principalele companii românești listate la Bursă au pierdut cca. 1,76 de miliarde de euro, iar pierderea suferită în lei este și mai mare, ca urmare a deprecierii monedei naționale, accelerată tot de efectele ordonanței. ALRO, Banca Transilvania, Transelectrica, Romgaz sunt companiile care au înregistrat cele mai mari pierderi, cuprinse între 36% și 8,5%, în ordinea enunțată, dar lista poate continua”.
Senatorul Eugen Țapu-Nazare atrage atenția și asupra vulnerabilității sectorului bancar care, lipsit de predictibilitate, se vede nevoit să majoreze anumite costuri, suportate tot de clienți: ”Sectorul bancar, un sector care ar trebui să aplice politici prietenoase de creditare pentru români, persoane fizice și juridice, este la fel de afectat. Sub presiunea impusă de guvern, opt principale bănci din România au anunțat că sunt nevoite să-și majoreze unele costuri suportate de clienți, cum ar fi micșorarea dobânzilor la depozite sau creșterea anumitor comisioane. Acestor măsuri se adaugă și limitarea băncilor de a dezvolta o serie de programe de dezvoltare pentru sute de mii de IMM-uri”.
La toate acestea se adaugă scăderea profitului companiilor românești din domeniul energetic, cu până la 50%, dar și pierderile înregistrate ca urmare a anunțului făcut de marii jucători din piața IT, privind neparticiparea lor la licitațiile pentru implementarea tehnologiei 5G. În consecință, statul român este cel care pierde sume importante la buget, ceea ce pune sub semnul întrebării dezvoltarea investițiilor, dar și plata pensiilor și a salariilor din sistemul bugetar.