Asumarea răspunderii Cabinetului Orban pentru Legea bugetului de stat pentru anul 2020, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat și Legea de corectare a Ordonanţei de Urgenţă 114/2018, va permite României să funcționeze normal, cu un buget care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020, nu din martie sau aprilie, așa cum se întâmpla în vremea PSD. Asumarea răspunderii este o poziție corectă a Guvernului Orban, care evită astfel o criză previzibilă.

eugen tapu 10”După trei ani de haos legislativ și instabilitate fiscală, cu bugete anuale mult întârziate, care au pus în pericol toate sistemele publice și au descurajat investițiile, trebuie să reînvățăm să funcționăm normal, cu un buget articulat, suplu, care să intre în vigoare din prima zi a noului an. Evităm în acest fel  o criză și redăm încrederea românilor în instituțiile statului și ne recâștigăm pozițiile pierdute în fața partenerilor străini și a potențialilor investitori”, a explicat senatorul Eugen Țapu-Nazare, viceliderul Grupului PNL din Senatul României.

Liberalul a mai spus că adoptarea bugetului de stat pentru anul 2020 până la 31 decembrie evită apariția unor crize care ar fi pus în pericol plata pensiilor și salariilor din sistemul public, dar și continuarea implementării a numeroase proiecte europene. Acesta a subliniat că PNL va respecta calendarul creșterii pensiilor și salariilor, iar investițiile sunt mai mari cu 4,5%, decât în 2019. De o atenție deosebită se bucură marile proiecte de infrastructură, iar creșterea economică prognozată este de 4,1%. Optimizarea cheltuielilor se va realiza prin înghețarea salariilor demnitarilor, reducerea subvențiilor pentru partidele politice, interzicerea cumulului pensiei cu salariul, în sectorul public, dar și raționalizarea cheltuielilor cu bunuri și servicii în instituțiile publice.

”O abordare complet diferită se produce în alocarea fondurilor către comunități, pentru că noi vrem să dirijăm banii către comunitățile unde se produc, spre deosebire de PSD care lua fondurile de la primării. De aceea, sumele defalcate din impozitul pe venit care vor fi transferate administrațiilor locale vor crește la 64%, iar sumele defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor administrațiilor locale vor crește cu 2,76 de miliarde de lei”, a mai subliniat Eugen Țapu-Nazare.

Acesta a mai arătat că bugetele pentru Sănătate și Educație sunt mai mari, dar și că salariul minim va crește. La Educație, alocările bugetare cresc de la 2,8% din PIB, la 3,8% din PIB, iar bugetul Sănătății crește cu 3,8 miliarde de lei.

Biroul de presă al PNL Neamț

Articolul precedentIncendiu pus, o femeie transportată la spital
Articolul următorCeremonie militară și religioasă la depunerea jurământului a 10 noi pompieri
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.