pietricica turism

Senatorul Eugen Țapu-Nazare se declară îngrijorat de situația datoriilor acumulate de Spitalul Județean Neamț, care, în opinia sa, ”pot pune în pericol actul medical” și atenționează Ministerul Sănătății: ”Achitați-vă datoriile către Spitalul Județean Neamț! Nu puneți în pericol sănătatea pietrenilor!”.

Citând un document făcut public de conducerea spitalului județean, senatorul PNL de Neamț vorbește despre datorii de peste un milion de euro la sfârșitul lui februarie, ”ca urmare a neachitării acestora de către Ministerul Sănătății”.

Din această sumă, peste 10 miliarde de lei vechi au depășit termenul de scadență de 30 de zile și este datorată furnizorilor de medicamente și materiale sanitare, însă există și restanțe mai vechi, de peste 60 de zile. Ministerul Sănătății promovează o politică a inconștienței. Pe de o parte, vorbește de investiții, care, însă, niciodată nu sunt începute, pe de altă parte, ministerul nu este în stare să-și achite datoriile. Personalul medical de la Spitalul Județean de Urgență Neamț este pus într-o situație foarte delicată, nevoit să raționalizeze medicamentele și materialele sanitare, iar cel care are de suferit este pacientul, nevoit să vină cu ele de acasă”, susține Eugen Țapu-Nazare.

Acesta consideră că întregul mecanism de decontare a cheltuielilor este excesiv de birocratic, ceea ce duce la întârzieri nepermise și la sincope în aprovizionarea cu medicamente și materiale sanitare.

În tot acest timp, colectivului medical de la Spitalul Județean de Urgență i se cere să facă performanță, deși spitalul este subfinanțat, iar întreaga situație nu pare să-i deranjeze pe oficialii ministerului, care s-au învățat să ascundă realitatea în declarații mincinoase și ipocrite”, a adăugat senatorul PNL, precizând că îi va adresa ministrului Sorina Pintea o interpelare pe acest subiect și că îi va solicita să precizeze ”care este termenul de achitare a acestor datorii, dar și soluțiile pe care le are în vedere pentru a preîntâmpina asemenea situații”.