0:00

Senator Liviu Bumbu: „Turismul rural românesc, un potenţial de excepţie”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În oricare sat românesc aş merge, mi se confirmă mereu şi mereu acelaşi lucru: ţara noastră are un imens potenţial turistic. Pe lângă diversitatea oferită cu generozitate de natură, România este bogată şi în ceea ce priveşte patrimoniul cultural şi istoric. Pentru satele româneşti există enorme posibilităţi de transformare a lor în sate turistice.

Apărute şi dezvoltate pe cele mai variate forme de relief, aşezările rurale româneşti au păstrat şi mai păstrează încă în bună măsură datinile şi obiceiurile străvechi, un bogat şi variat folclor, elemente originile de etnografie şi artizanat, ce pot valorificate turistic în cadrul unei strategii de organizare şi dezvoltare a turismului rural. A trebuit să vină Prinţul Charles să ne atragă atenţia că ineditul trebuie căutat în satele noastre, acolo unde natura a făcut ceea ce nu a putut să facă omul, nici chiar în cele mai dezvoltate ţări, şi unde locuitorii mai păstrează vechile tradiţii moştenite de la părinţi şi bunici.

Satul Viscri era, până nu demult, doar un sat izolat de la marginea judeţului Braşov. Localitatea a prins însă viaţă după ce Prinţul Charles şi-a cumpărat acolo o proprietate. Acum, satul este vizitat anual de peste 10.000 de turişti, majoritatea străini. Totodată, preţurile la imobiliare au explodat. Oare experienţa de la Viscri nu poate fi repetată şi în altă parte? Sunt încredinţat că turismul rural trebuie să aparţină comunităţii din satul respectiv, care ar trebui să conştientizeze avantajele conservării modului tradiţional de viaţă şi să-l valorifice pentru a obţine venituri suplimentare.

Sătenii sunt primii care trebuie să înţeleagă că, pentru a-şi îmbunătăţi nivelul de trai, de fapt nu este nevoie să schimbe mai nimic în modul lor de viaţă, pentru că tocmai în felul acesta vor avea cel mai mult de câştigat. Păstrarea arhitecturii tradiţionale, a interioarelor tipic ţărăneşti, a reţetelor gastronomice tradiţionale, transmise din mamă în fiică, a portului popular, a obiceiurilor de sărbători, a colindelor şi muzicii tradiţionale este în avantajul sătenilor. Studiile efectuate au subliniat faptul că autenticitatea traiului la ţară, unicitatea şi diversitatea ofertei culturale în zonele rurale, bogăţia peisajului rural, dar şi gastronomia locale sunt elemente care contribuie la definirea ofertei româneşti de turism în general şi a turismului rural în special. În tendinţa generală de revenire la valorile civilizaţiei universale, satul turistic românesc poate însemna un pas spre Europa. Poate un pas mic pentru omenire, dar mare pentru ţara noastră. (Senator Liviu BUMBU)

Articolul precedentDeputat Liviu Harbuz: “China, un potenţial de import de milioane de tone de carne din România”
Articolul următorLIDL versus Piața Târgu-Neamț