garcina scoala igrasie 01

Pe vremea guvernării liberale, în România a demarat o campanie de modernizare a unităților de învățămînt din mediul rural, care se aflau într-o stare fizică  modestă. În județul Neamț, la acea vreme, au demarat mai multe construcții, unele dintre ele date în folosință doar pentru un singur an de activitate, iar altele au rămas amintire, precum monumentele ostașilor sovietici pe cuprinsul întregului spațiu răsăritean al Europei. Astfel, în satul Gârcina a demarat atunci construirea unui nou local de școală, cu vreo 12 săli de clasă. Obiectivul are structura de rezistență realizată, ca și acoperișul, însă prin săli bate vântul ca-n Siberia, pentru că nu au fost construiți pereții.

garcina scoala igrasie 02

Primarul comunei Gârcina, Aurora Lazăr Bălan, ne-a declarat: ”La Gârcina este o situație foarte grea. Elevii învață în două clădiri, iar pentru cursurile gimnaziale, clădirea vechii școli are igrasie, fiind un pericol de îmbolnăvire pentru elevi și cadrele didactice. Toate demersurile făcute, atât nivel județean, cât și central s-au soldat cu eșecuri. Ar mai fi nevoie cam de 23 de miliarde de lei ca școala să fie terminată. Totodată, trecerea investițiilor de la un minister la altul a complicat situația. Vechea construcție a școlii are nevoie de lucrări de refaceri, însă, dacă s-ar începe o nouă investiție, nu mai este spațiu pentru procesul educativ. Dacă Ministerul Dezvoltării ne-ar da bani pentru terminarea școlii, s-ar rezolva toată problema. Primăria a turnat o șapă din beton în curtea școlii, un platou unde să stea copii în recreație, dar și un trotuar până aproape de poartă. Repet, dacă am primi bani de la Ministerul Dezvoltării Regionale s-ar rezolva situația foarte repede, iar elevii nu ar mai avea de suferit”.

Un caz identic a fost în satul Vaduri, comuna Alexandru cel Bun. Acolo, vechea școala, ridicată acum mai bine de jumătate de secol, avea igrasie, administrația locală a primit aprobare de la Ministerul Învățământului pentru finanțarea unei noi școli. Investiția a fost realizată, în paralel efectuîndu-se și lucrări de refacere a vechii școli. Numai că, între timp, banii pentru noua școală nu au mai venit, iar pentru acoperirea cheltuieilor efectuate de constructor, primăria a fost dată în judecată, iar acum este bună de plată. Pentru rezolvarea situației, este nevoie de un credit, pentru a se acoperi gaura produsă nu de primărie, ci de ministerul care a finanțat, la început, noua școală.

Așadar, ”singura soluție este ca politicienii de vază ai județului și mai ales parlamentarii să bată la ușile Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice până se vor aloca banii. Primăria nu are resurse financiare, iar un credit ar duce la blocarea activităților administrației locale”, a adăugat primarul Aurora Lazăr Balan. (C. NEGRU)

Articolul precedentCeahlăul – FC Brașov 2-2 (1-1)
Articolul următorPiatra curată și premiată