* ieri, o femeie a dat 250 de milioane de lei vechi unui escroc care a păcălit-o că fiul ei a fost implicat într-un accident
O femeie din Piatra Neamţ s-a agitat, ieri, timp de câteva ore, şi-a scos toţi banii de la CEC (şi avea 250 de milioane de lei vechi în cont), ca să-i dea unui escroc, care a păcălit-o că fiul ei a fost implicat într-un accident rutier. Ca în toate cazurile de acest gen, bătrâna a fost sunată pe telefonul fix de către un individ care s-a recomandat drept avocat şi i-a spus că băiatul ei riscă să ajungă la puşcărie, dacă nu dă bani oamenilor pe care i-a rănit. A fost ţinută în „priză” şi alimentată cu tot felul de scenarii sumbre, pentru ca în final să se întâlnească faţă în faţă cu escrocul (care a folosit un taxi pentru a se deplasa prin oraş) şi să-i dea toţi banii, deşi nu-l văzuse niciodată în viaţa ei. Abia peste un timp, când s-a convins că fiul ei este bine, sănătos şi n-a dat peste nimeni cu maşina, şi-a dat seama că a fost înşelată şi a făcut reclamaţie la poliţie. Cazul este tras la indigo după unul petrecut luni, cu singura diferenţă că bătrâna păcălită n-a dat decât 25 de milioane de lei vechi escrocului.
„Este greu de înţeles cum, după atâta timp în care am tot dat recomandări şi am făcut campanii preventive, oamenii mai cad victime metodelor «Accidentul» şi «Concursul» şi dau ultimul ban din casă unor infractori”, a declarat comisarul şef Paul Tablan, şeful Poliţiei Neamţ. „În procent de peste 90%, astfel de indivizi sunt identificaţi şi cercetaţi penal, dar nu au niciun fel de bunuri pe numele lor, n-ai ce să le iei, iar oamenii rămân cu paguba. La recomandările pe care le-am dat în repetate rânduri până acum, mai adaug încă una special pentru metoda «Accidentul». Dacă bătrânii care sunt apelaţi de infractori nu reuşesc, din diverse motive, să ia legătura cu fiii lor, să sune la poliţie şi să întrebe dacă au avut loc accidente. Noi nu ne supărăm, ba dimpotrivă ne dăm seama de la început că este vorba despre o tentativă de înşelăciune şi poate reuşim să-i prindem pe infractori în flagrant”.
Dacă metoda „Accidentul” presupune o poveste care atinge coarda sensibilă maternă a bătrânelor, în cazul „Concursul” este şi mai simplu: nu ai cum să câştigi niciun premiu dacă nu te-ai înscris şi n-ai participat, faptic, la nicio tragere la sorţi organizată de firmele de telefonie mobilă. Nemaivorbind că reprezentanţii firmelor, la rândul lor, au comunicat public că nu percep niciun fel de taxe pentru premiile pe care le dau. (C. MIRCEA)