0:00

Consiliul Județean va intra în ședință vineri, 28 noiembrie 2014, la ora 11, în sala „Ion Creangă”, cu o ordine de zi aparent cuminte. Proiectele de hotărâre înscrise pe ordinea de zi fac referire la câteva subiecte de actualitate: organizarea comisiilor de specialitate pe principalele domenii de activitate, desemnarea reprezentanţilor Consiliului Judeţean Neamţ în cadrul Consiliilor de Administraţie ale unităţilor de învăţământ special din judeţul Neamţ în anul şcolar 2014-2015, desemnarea unor reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Neamţ în cadrul Colegiului Director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ, aprobarea organigramei şi a statului de funcţii ale aparatului de specialitate al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ, al Consiliului Județean Neamț și al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”. Tot vineri se va discuta și despre modificarea statului de funcţii ale Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Războieni, și despre aprobarea înfiinţării unei linii de gardă la Spitalul de Psihiatrie „Sfântul Nicolae” din Roman.

În afara ordinii de zi, toată lumea așteaptă să vadă care va fi repoziționarea diferitelor grupuri politice în Consiliul Județean și în ce măsură ne putem aștepta la surprize în structura de conducere a instituției. Mai ales că, tot vineri, va fi pusă în discuție și se va lua act de situația consilierilor judeţeni care au părăsit o formațiune politică pentru alta sau care s-au declarat independenți, conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 55/ 2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administraţiapublică locală, în termenul prevăzut de lege.

* La rapoarte stăm bine

La capitolul „diverse” al ședinței Consiliului Județean de vineri se va discuta și despre Raportul Comisiei pentru Protecţia Copilului Neamţ privind situaţia copiilor părăsiţi în spitale, a copiilor pentru care nu s-a stabilit identitatea şi a gravidelor în risc social, cu referire la perioada 1 iulie – 30 septembrie 2014. Dincolo de stilul funcționăresc de întocmire a raportului răzbat câteva realități greu de ascuns. De exemplu „59 de femei gravide au prezentat risc social, adică de abandon al sarcinii, dintre care 36 au fost înregistrate la Spitalul Județean de Urgențe Piatra Neamț, 21 la cel din Roman și 2 la Târgu Neamț în trimestrul al treilea al anului 2014. Pentru aceeași perioadă de timp, au fost luate în evidență 49 de gravide minore, de data aceasta municpiul Roman, fiind în frunte cu 25 de cazuri, urmat de Piatra Neamț cu 17, Târgu Neamț cu 7. Concluzia raportului arată că în județ ne confruntăm „cu un număr mare de gravide aflate în risc social, și mai ales minore. În vederea prevenirii abandonului se impune o mai mare implicare din partea autorităților publice de la nivelul comunităților locale; identificarea de soluții pentru înființarea de servicii menite să sprijine gravidele și mamele cu risc social; monitorizarea cazurilor de copii care au fost supuși riscului de a fi părăsiți în unitățile sanitare, reîntorși în familie; concentrarea cu prioritate pe plasamentul la familia extinsă sau familia substitutivă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 0 și doi ani, inclusiv copiii cu dizabilități”.

(O.IOSUB-TOMA)

Articolul precedentDezastrul din Liga I: premoniție sau realitate?
Articolul următor… pe scurt …