32 din 34 de consilieri județeni ai Neamțului s-au întrunit la o extraordinară plină de acțiuni de interes public județean și, desigur, de alocările financiare corespunzătoare.
Prezidată de Constantin Iacoban, ușor grăbit și lăsând impresia că vrea să termine cât mai repede ca să se ocupe de altele, ședința a fost fructuoasă pentru consilieri, fiindcă, deși extraordinarele nu se plătesc, și-au primit în plic remunerația pentru ședința ordinară de luna trecută, plus deconturile aferente combustibilului consumat ca să ajungă la ea.
Și mai fructuoasă s-a dovedit pentru câteva localități ale județului, întrucât a fost o ședință pe bani mulți. Asta parcă pentru a-i confirma dlui, avocat Adrian Bourceanu sâmburele de adevăr care există în zicala cu ”dacă verși cafea, înseamnă că e rost de bani” și să-i mai îndulcească necazul că și-a vărsat ceașca taman pe avizele favorabile ale comisiei juridice pe care o conduce.
Cu doi întârziați (Bogdan Onu și Gigi Parfeni), cu doi absenți (Ciprian Șerban și Costache Lupu) și cu independentul de sorginte PDL Aurelian Jora, al cărui loc la masă e tot mai spre PSD din cauza sporului pe care îl are UNPR în atras consilieri județeni, ședința a început și s-a derulat fără incidente.
S-au dat 136.000 de lei comunei Timișești pentru reparațiile capitale făcute, pe proiect POR 2007-2013, la școlile din Timișești și Dumbrava. S-au dat 250.000 de lei orașului Târgu Neamț, pentru lucrări de ”reparații capitale, respectiv înlocuire tâmplărie din lemn PVC cu geam termopan, la clădirile unde își desfășoară activitatea ambulatoriul de specialitate și pavilionul administrativ” ale spitalului din Târg. De atâta termopan pus și plătit, Spitalul din Târg poate să se transforme într-un depozit sau stand de expoziție specific.
S-au mai dat 450.000 de lei în plus orașului Bicaz, pentru dotarea Spitalului cu aparate și echipamente medicale, ocazie cu care s-a și prelungit termenul asocierii și, implicit, al prezentării documentelor justificative la decontare, până la sfârșitul lunii decembrie 2015.
S-au dat 10.000 de lei Asociației “Children Forever”, un partener vechi al bugetului județean, pentru organizarea aceluiași festival internațional de răsunet județean, ”Cântec de stea”, ediția 2015, în perioada 4-15 decembrie.
15.000 de lei au fost alocați Protopopiatului Roznov, pentru cheltuielile de funcționare ale Centrului Social de Urgență ”Blândul Păstor”. Cu aceasta, s-a putut insinua următorul proiect de finanțare, ”bani pentru biserici”, respectiv parohia ”Schimbarea la Față” Secu (din Tașca) – 100.000 de lei pentru pictura bisericii și parohia Secuieni II (din Secuieni) – 300.000 de lei pentru continuarea lucrărilor de construcție a bisericii. În acest caz, solicitarea a venit direct de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Care nu poate fi refuzată, că în vremurile care vin, citește alegeri, e bine să ai sprijin de peste tot.
Bani s-au dat și către localitățile județului, cota de 20% din sumele defalcate din TVA: 13.245.000 lei, din care unele comunități au văzut ceva, altele au văzut zero lei în fața ochilor, dar asta face subiectul unei discuții ulterioare. A se reține, totuși, că în acest punct dl. Cristian Tapalagă și-a exercitat atribuțiile de lider de grup al consilierilor PNL reuniți și s-a împotrivit repartizărilor, considerându-le nedrepte pentru localitățile conduse de primari ”de dreapta”. Iacoban l-a lăsat să vorbească, pentru a rămâne consemnat în procesul-verbal de ședință, dar a trecut cu nonșalanță la vot, când lucrurile au rămas așa cum le-a propus el, cu 21 de voturi pentru și 11 împotrivă.
S-au mai dat 550.000 de lei spre Roman, pentru a porni achiziția aparatului de radiologie la Spitalul municipal, după care – ubi concordia, ibi victoria – s-a făcut rectificarea bugetului județului pe anul 2015.
Ca să încheie tot cu plin, consilierii au plecat cu o invitație la concertul ”Trei Parale”, sprijinit de centrul ”Carmen Saeculare” și s-au îmbiat reciproc cu plăcintele și cafeaua de la acțiunea Casei Corpului Didactic Neamț, care avea loc în sala mare a CJ. (D.O.)