Ședința extraordinară de Consiliul Local al municipiului Piatra Neamț, de astăzi, 15 martie, a debutat cu solicitarea viceprimarului Luminița Vîrlan de a suplimenta ordinea de zi cu un proiect, prin care s-ar fi stabilit că toate serviciile publice vor fi atribuite prin licitație.

Imediat, primarul Dragoș Chitic le-a reamintit celor din grupul PSD că tot ei au cerut, cu ceva timp în urmă, să nu se mai introducă pe ordinea de zi proiecte care nu au fost făcute publice cu 5 zile înainte, așa cum prevede legea. ”Eu constat astăzi că vă încălcați propria solicitare, care, la un moment dat, a fost și un argument de a vota împotrivă anumite proiecte. Cunosc textul acestui proiect. Din punctul meu de vedere, cred că este un caz unic în Consiliul Local, în care se cere aleșilor locali să voteze că respectă legea. Eu nu am mai auzit vreo situație similară într-un consiliu. Ceea ce se solicită este, de fapt, o respectare a legii. Mai mult de atât, apare acolo o sintagmă destul de ciudată, «de pricipiu». Eu cred că riscăm să fim penibili. Practic, solicitați consiliului să aprobe că, de principiu, va respecta legea”.

”Este o interpretare a dvs., domnule primar. Haideți să folosim anumite argumente, nu să cădem în penibil. Vă rog frumos!”, i-a recomandat edilului șef președintele de ședință Cristian Tihenea.

Luminița Vîrlan a revenit, precizând că, ” legat de sintagma pe care o invocă domnul primar, am eliminat-o din referatul de aprobare pe care l-am redactat”.

Ședința în sine nu a fost perturbată, proiectele trecând în viteză. Momentul umoristic al ședinței a fost asigurat de președinte, consilierul Cristian Tihenea, de la ALDE. În momentul citirii unui proiect, el a citit ”doisprezece grupe”, în loc de douăsprezece grupe. Culmea, corecția nu a venit din partea dnei Vîrlan, profesor de română, ci din partea lui Mihai Obreja (PNL), profesor de filosofie: ”Douăsprezece!

Poftim?”, a întrebat Tihenea.

Douăsprezece, nu doisprezece!”.

Bine, să fie douăsprezece, ca dvs.”, a fost de acord Tihenea.

În felul acesta, cu acordul de principiul al președintelui de ședință, limba română a fost repusă în drepturi. Este adevărat, nu pentru mult timp, la rampă evoluând doamna Victoria Chiriac Păduraru. În momentul când încerca să-i convingă pe doi (foști) salariați de la LocativServ că nu trebuie să se plângă Consiliului local, a scos porumbelul dezacordului subiectului cu predicatul: ”Informarea dvs. nu face obiectul ședinței de astăzi, pentru că există instituții abilitate ale statului care VĂ POATE rezolva problemele”.

Momentul LocativServ SA a fost scurt.

Doi instalatori disponibilizați de la LocativServ au solicitat să fie lăsați să-și spună păsul în ședință. Numai unul a apucat să relateze câte ceva – ”Jănel Iosub, nu știm din ce motiv, ne-a dat afară. Am lucrat de la început în această societate. Eu, la 55 de ani, sunt operat de inimă, am copil la facultate, soție bolnavă” -, deoarece consilierii PSD+ALDE nu au mai vrut să-l asculte.

”Am luat act de ceea ce ați scris dvs. în memoriu”, a spus Victor Marghidan.

”Sunt organe abilitate să ia măsuri la ceea ce propuneți dvs”, a spus și Cristian Tihenea.

Claudia Moroiu, membru AGA la LocativServ SA: ”Vă rog frumos să nu mai veniți la școala unde eu lucrez, să-mi aduceți acuze, să mă jigniți, să mă amenințați că mă duceți la DNA”.

Cătălin Misăilă, colegul în AGA de la LocativServ: ”Cu ce drept ați fost dvs. la locul de muncă al unui consilier local? Mergeți în audiență la partid, nu la locul de muncă”.

Pentru conformitate, mai rămâne să spunem că s-au aprobat niște investiții, adică modernizarea unor străzi din municipiu (Bălțătești, Cicoarei, Lalelelor, Dudului, Macului, Mărțișor, Barajului, Cucului, Bahrin, Vestului, Pârâul Doamnei), plus documentațiile de avizare a lucrărilor de intervenție pentru finalizarea școlii și grădiniței din cartierul Speranța. (A.M.)

Articolul precedentCOMUNICAT DE PRESĂ: Acţiune caritabilă a preşedintelui PSD Neamţ
Articolul următorPrefectura Neamţ: nu există autorizaţii şi avize pentru golirea captării Bâtca Doamnei
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.