0:00

Seceta face ravagii în Neamț: 65% din suprafețele cultivate sunt afectate!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiLipsa precipitațiilor din ultima perioadă a dus inclusiv la scăderea nivelului apelor de suprafață și a celor subterane, fapt care a afectat grav culturile agricole din județ.

Din evaluările făcute până ieri, 3 august, de către experții aflați pe teren, în 52 de localități nemțene, 65% din cele peste 43.000 de ha evaluate sunt afectate serios de secetă. Cea mai gravă situație se înregistrează în comunele Horia, unde 97% din suprafețele agricole sunt compromise, Tupilați, unde 93% din culturi sunt distruse, Poienari -84%, Ghindăoani-80%, Bahna -77%, Timișești -75% și Icușești -74%, potrivit informațiilor oferite de prefectul Adrian Niță.

Trei sferturi din cele 52 de comune în care au fost făcute evaluările au peste 50% din suprafețele agricole compromise. Cele mai afectate sunt fânețele -80% din suprafețe sunt uscate, pășunile – 77% distruse și lucerna în procent de 73%. Probleme grave sunt și la grâul de primăvară – 70% din suprafețe nu vor putea fi recoltate, hrișca -75% din recoltă afectată și mazărea compromisă în procent de 70%. Județul Neamț se situează în topul județul afectate de secetă în acest an.

Ministrul agriculturii Petre Daea declara, ieri, 3 august, într-un interviu televizat, că anul acesta seceta va afecta serios producția de ulei și mălai.

În ședința Guvernului de ieri, 3 august, a fost adoptată Hotărârea privind reacordarea recunoașterii caracterului de utilitate publică a unor amenajări de irigații sau a părților de amenajări de irigații, precum şi pentru modificarea şi completarea HG nr. 793/2016 pentru aprobarea Programului național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România (PNI). Prin acest program vor fi alocate 1,5 miliarde euro, până în anul 2027, fonduri de la bugetul național, după cum precizează site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.

Angela Croitoru

Articolul precedentAccident mortal în Mircești
Articolul următorTeribilism cu final la spital: Doi băieți au intrat cu o motocicletă într-un autovehicul
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.