Asociația Județeană de Șah a fost înființată în februarie 2002, și începând cu anul 2006, președintele ei este domnul Sebastian Volcinsche.
Asociația are în componență trei cluburi la nivel de județ, având 312 de sportivi legitimați.
„Promovarea șahului în rândul elevilor este o misiune frumoasă, dar și provocatoare, pe care o îndeplinim printr-o combinație de pasiune, educație și evenimente dedicate. Organizăm competiții locale, lecții deschise și cursuri pentru toate vârstele, colaborând cu școlile pentru a introduce șahul ca activitate extracurriculară. Pentru a atrage copiii și elevii, punem accent pe latura distractivă și educativă a jocului. Folosim metode moderne de predare, integrarea tehnologiei și organizăm turnee captivante care îi motivează să își dezvolte gândirea strategică și concentrarea. De asemenea, promovăm șahul prin evenimente în aer liber, demonstrații publice și întâlniri cu șahiști experimentați, inspirându-i pe cei mici să descopere frumusețea acestui sport al minții. Ne dorim să creăm o comunitate puternică de șahiști, în care fiecare copil să își poată descoperi potențialul și să își dezvolte abilități esențiale pentru viață”, ne declară Sebastian Volcinsche.
Promovarea acestui sport al minții în rândul tinerilor are nevoie și de sprijinul comunității dar mai ales al instituțiilor statului. „Am primit sprijin din partea Consiliului Județean Neamț și de la primăriile Bicaz și Piatra Neamț. Sprijinul a fost acordat pe bază de proiecte. Organizăm cursuri oriunde sunt cerințe. Acum sunt organizate cursuri în Bicaz, Piatra Neamț, Oglinzi și Vânători. Cred că vom organiza cursuri și în Târgu-Neamț, Farcașa și Borca”, declară președintele asociației.
„Jocul de șah este esențial pentru transformarea unui copil într-o ființă umană responsabilă, disciplinată și înțeleaptă”.
Câteva motive pentru care un părinte ar trebui să-și dea copiii la cursuri de șah. Beneficiile practicării șahului în dezvoltarea unui copil: Șahul dezvoltă memoria; Șahul îmbunătățește concentrarea; Șahul dezvoltă gândirea logică; Șahul promovează imaginația și creativitatea; Șahul te învață să-ți gestionezi timpul; Șahul te învață independența;Șahul îți cultivă răbdarea;Șahul te face rezistent la stres;Șahul te mobilizează în planificarea acțiunilor;Șahul te ajută să elaborezi decizii și să fii responsabil de acestea.
„Șahul oferă o claritate mintală copilului. Simplificarea proceselor mentale și elasticitatea mentală sunt necesare pentru rezolvarea problemelor, analizarea consecințelor și formularea unor strategii sau tactici viitoare. Copiii care joacă șah de la o vârstă fragedă prezintă abilități extraordinare de memorare. Șahul ajută, de asemenea, la îmbunătățirea concentrării și performanțelor academice ale copilului. În general, jocul de șah este esențial pentru transformarea unui copil într-o ființă umană responsabilă, disciplinată și înțeleaptă. Șahul oferă copiilor exemple concrete, cu recompense şi pedepse imediate, cu privire la ceea ce se poate întâmpla atunci când rezolvi problemele corect sau la modul incorect. S-a demonstrat științific că atunci când rezolvăm o problemă de șah se activează ambele emisfere ale creierului iar acest lucru ne arată că șahul nu dezvoltă doar abilitățile de calcul ci le dezvoltă şi pe cele creative, imaginative. În concluzie, lăsați copii să practice acest frumos joc şi recompensele vor fi pe măsură. Familia, școala şi societatea în care acești copii vor evolua se vor bucura de niște membri cu calități deosebite”, a concluzionat Sebastian Volcinsche.
Pentru înscrieri la cursuri de șah, puteți suna la numărul de telefon 0787.810.656, iar activitatea poate fi urmărită la adresa www.sebastianvolcinsche.ro
Sebastian Volcinsche a fost în perioada 2017 – 2021 președinte al Colegiului Central de Arbitri din cadrul Federației Române de Șah, este membru în Colegiul Central de Arbitri din cadrul Federației Române de Șah, dar și Maestru International la șah online, instructor șah licențiat de Federația Internațională de Șah și arbitru internațional de șah.